Γρίπη και κρυολόγημα μαζί γίνεται; Ανακαλύψτε πόσο πιθανό είναι να έχετε και τα δύο

Κρυολόγημα και γρίπη δεν πάνε μαζί, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, καθώς οι δυο ιοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους και, όπως φάνηκε από την έρευνα, η λοίμωξη με ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης με ρινοϊό του κρυολογήματος

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο είναι πιθανό να κολλήσετε γρίπη και ταυτόχρονα να κρυολογήσετε, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι αυτό είναι πολύ απίθανο και, αν συμβεί, πρέπει κάποιος να είναι πολύ άτυχος. Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης μειώνει σημαντικά -χωρίς πάντως να εκμηδενίζει- τις πιθανότητες κάποιος να πάθει λοίμωξη και από τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον Δρ. Πάμπλο Μουρθία του Κέντρου Ερευνών Ιών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America , ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν δείγματα από το λαιμό και τη μύτη τους σε βάθος εννέα ετών

Τα δείγματα εξετάσθηκαν για 11 ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων οι ρινοϊοί (του κρυολογήματος), οι αδενοϊοί, οι ιοί Α και Β της γρίπης κ.α. Το 8% των ατόμων βρέθηκε θετικό για τουλάχιστον δύο ιούς, όμως διαπιστώθηκε -με τη βοήθεια και των υπολογιστών- ότι η λοίμωξη με ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης με ρινοϊό του κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης το χειμώνα, τόσο μειώνονται τα περιστατικά κρυολογήματος. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, είναι πιθανό ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, όπως τα ζώα της ζούγκλας ανταγωνίζονται για την τροφή τους, βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μέσα στον άνθρωπο (πράγμα τελικά μάλλον καλό για τον ασθενή).

«Πιστεύουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί ανταγωνίζονται στην αναπνευστική οδό, πιθανώς για συγκεκριμένα κύτταρα που θα μολύνουν. Εναλλακτικά, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου στον ένα ιό, κάνει πιο δύσκολο για τον άλλο ιό να προκαλέσει και αυτός λοίμωξη», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Σέμα Νίκμπαξ.

Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι κολλάνε ένα ιό, μένουν σπίτι, οπότε μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν και άλλο ιό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να πέσει λεπτομερέστερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιούς μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπιση τους μελλοντικά.

«Παραδοσιακά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους ιούς σε απομόνωση, είτε μόνο τους ιούς της γρίπης είτε μόνο του κρυολογήματος. Δείξαμε ότι χρειάζεται να μελετούμε επίσης τους ιούς ταυτόχρονα όπως σε ένα οικοσύστημα. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ιούς θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί διαφορετικοί ιοί κυκλοφορούν σε διαφορετικές περιόδους ή γιατί πλήττουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς επίσης γιατί μέσα στο σώμα ορισμένοι τύποι ιών μολύνουν διαφορετικά μέρη της αναπνευστικής οδού, όπως η μύτη ή οι πνεύμονες», δήλωσε ο δρ Μουρθία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.