Πως καταστρέφουμε τα νεφρά μας και τα 3 ποτά που τα καθαρίζουν!

Ποσοστό 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει κάποια διαταραχή στη λειτουργία των νεφρών, των δύο πολύτιμων «φίλτρων» του οργανισμού που επιφορτίζονται με το καίριο έργο της απομάκρυνσης βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.
Οι δυσλειτουργίες των νεφρών προκαλούνευρύ φάσμα συμπτωμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει πάντοτε ότι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται επαρκώς. Από τη μία, ένα γενικό σύμπτωμα όπως η κόπωση μπορεί να αποδοθεί σε άλλες αιτίες, ενώ από την άλλη είναι πιθανό να μην εκδηλωθούν σαφή συμπτώματα έως ότου η νεφροπάθεια φτάσει πια σε προχωρημένο στάδιο.
Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφροπάθειας, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ παρουσιάζει δέκα συνήθη σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά.
1. Κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσηςΗ κακή λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών και λοιπών υπολειμμάτων στο αίμα. Αποτέλεσμα είναι το επίμονο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, καθώς και η έλλειψη συγκέντρωσης. Μία ακόμη συνέπεια της νεφροπάθειας είναι η αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται επίσης από την κόπωση και την αδυναμία.
2. Διαταραχές ύπνουΗ συσσώρευση τοξινών στο αίμα καθιστά δύσκολο τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η υπνική άπνοια είναι συχνότερη μεταξύ των νεφροπαθών (ιδίως των υπέρβαρων) απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
3. Ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμαΤα νεφρά επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Απομακρύνουν περιττές ουσίες και περιττά υγρά από το σώμα, συμβάλλουν στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, διατηρούν τα οστά δυνατά και βοηθούν ώστε να διατηρούνται στα επιθυμητά επίπεδα τα μέταλλα στο αίμα. Η ξηρότητα και η φαγούρα στο δέρμα είναι συχνά ένδειξη για την προχωρημένη νεφροπάθεια, όταν πια τα νεφρά αδυνατούν να διατηρήσουν την ισορροπία θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
4. ΣυχνουρίαΗ συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι τυπικό σύμπτωμα της νεφροπάθειας. Βέβαια, η συχνουρία υποδεικνύει εξίσου συχνά ουρολοίμωξη ή διόγκωση του προστάτη στους άντρες.
5. Αίμα στα ούραΌταν τα νεφρά λειτουργούν σωστά, κρατούν μακριά τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν φιλτράρουν τις διάφορες ουσίες που υπάρχουν στο αίμα ώστε να παραχθούν τα ούρα. Μια βλάβη στα νεφρά όμως συχνά συνεπάγεται ότι ερυθρά αιμοσφαίρια «διαρρέουν» στα ούρα, προσδίδοντάς τους ροζ ή και κόκκινη απόχρωση.
6. Αφρός στα ούραΗ ύπαρξη φυσαλίδων στα ούρα υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε αυτά, κατάσταση γνωστή ως πρωτεϊνουρία. Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα είναι αποτέλεσμα του ανεπαρκούς φιλτραρίσματος του συστατικού από τα νεφρά.
7. Πρήξιμο γύρω από τα μάτιαΗ κατακράτηση υγρών και η υπερβολική συσσώρευση νατρίου στον οργανισμό λόγω της νεφροπάθειας είναι η αιτία που παρατηρείται το χαρακτηριστικό πρήξιμο στα μάτια.
8. Πρήξιμο στους αστραγάλους και στα πέλματαΗ κατακράτηση υγρών εκδηλώνεται συχνότερα στα άκρα παρά σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας εμφανές πρήξιμο. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει καρδιοπάθεια ή κάποιο πρόβλημα στο συκώτι.
9. Μειωμένη όρεξηΠρόκειται για ένα γενικό σύμπτωμα που απαντάται σε ευρύ φάσμα παθήσεων. Στην περίπτωση της νεφροπάθειας, οφείλεται εν μέρει στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.
10. Μυϊκές κράμπεςΗ κακή λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και η κακή ρύθμιση των επιπέδων φωσφόρου οδηγούν στις συχνές κράμπες.Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νεφροπάθειας λόγω υπέρτασης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή προχωρημένης ηλικίας (60 και άνω), θα πρέπει να υποβάλλεστε σε εξετάσεις ετησίως ώστε να διαπιστωθεί εάν η λειτουργία των νεφρών σας είναι ομαλή.

Η πέτρα στα νεφρά (η νεφρολιθίαση δηλαδή) πλήττει χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Και είναι, εν πολλοίς, γνωστό πως πρέπει να πίνουμε πολύ νερό ώστε τα νεφρά να μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξίνες και άλλα περιττά υπολείμματα μέσω των ούρων. Ωστόσο, εκτός από το νερό, υπάρχουν και άλλα ποτά που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή.

1. Κρασί

Λίγο κρασί είναι ευεργετικό για τα νεφρά και προστατεύει την καρδιά σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από νεφροπάθεια, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι μισό έως ένα ποτήρι κρασί συσχετίζεται με 37% μικρότερο κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου κρασί. Από τους συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν χρόνιο πρόβλημα στα νεφρά, όσοι έπιναν λίγο κρασί καθημερινά είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στην καρδιά.

2. Χυμός κράνμπερι

Το κράνμπερι προστατεύει τόσο τα νεφρά όσο και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει ένα πολύτιμο συστατικό που εμποδίζει το βακτήριο Εσερίχια κόλι να προσκολλάται στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Το βακτήριο αυτό ευθύνεται για το 80-90% όλων των περιστατικών ουρολοίμωξης. Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο ουροποιητικό και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα το οίδημα και το πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη, εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά και να προκαλέσει σοβαρότερης μορφής λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα).

3. Χυμός από εσπεριδοειδή

Προτιμήστε τη λεμονάδα και το χυμό από λάιμ, καθώς περιέχουν περισσότερα υποπροϊόντα των νιτρικών οξέων. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Ο χυμός θα πρέπει να είναι βέβαια φυσικός και να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη – η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση άμμου ή πέτρας στα νεφρά. Τα νιτρικά οξέα αποτρέπουν τη συνένωση του ασβεστίου με άλλα μεταλλικά στοιχεία, μια διαδικασία που οδηγεί κανονικά στο σχηματισμό κρυστάλλων στα νεφρά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.