Δυνατή Ελλάδα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΞΩΚΛΗΣΙΩΝ που «πνίγηκαν» στη λίμνη Μόρνου

Τρία ξωκλήσια και η ιστορία τους που σκεπάστηκαν από τα νερά της λίμνης Μόρνου, μια ξεχασμένη θυσία του τόπου μας, στο μεγάλο έργο υποδομής του Μόρνου που έλυσε το πρόβλημα της υδροδότησης της πρωτεύουσας.

Το πανέμορφο ταπεινό πέτρινο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος το 1975, λίγο πριν η περιοχή σκεπαστεί από τα νερά της λίμνης του Μόρνου.

Στο πανέμορφο ταπεινό πέτρινο εκκλησάκι της Μεταμορφωσης του Σωτήρος κάτω στο ποτάμι στο Λουτσοβιώτικο, όπως λέγαμε, γινόταν ένα ονειρεμένο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, αυθεντικό παραδοσιακό και ανθρώπινο.
Στο εκκλησάκι της Αγιά Σωτήρας όπως το λέγαμε, μαζεύονταν εκείνη τη μέρα πάρα πολλοί προσκυνητές και πανηγυριώτες , από όλα τα γύρω χωριά , στην αντίπερα δε όχθη ήταν και το χάνι του μπάρμπα Μήτσου του ΄Καραπιστόλκη , του Ντακουίνου, όπως τον παραγκώμιαζαν . Στο χάνι αυτό αποδίδεται και η ονομασία «του Σκορδά το χάνι» κατά την Τουρκοκρατία και έγιναν σ’ αυτό σημαντικές μάχες.

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Κόκκινου (Λούτσοβου), της λεγόμενης και Αγίας Μονή

Ένα ακόμα παλιό εκκλησάκι της περιοχής του Κόκκινου (Λούτσοβου) η Αγία Μονή, που θυσιάστηκε κι’αυτή για χάρη της λίμνης. Το εκκλησάκι αυτό είναι το παλιότερο απ’ όλα ,και είχε μάλιστα και αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικά.

Η φωτογραφία όπως και οι υπόλοιπες είναι είναι του Γ. Ριόλα τραβηγμένες το 1975 και βρίσκονται στην «Τράπεζα Λιδορικιώτικης Φωτογραφίας» μαζί με χιλιάδες υπέροχες που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Καψάλης.

photolidoriki.blogspot.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.