Όταν ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε τη Λάρισα – 6,3 Ρίχτερ τον Μάρτη του 1941

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λάρισα πριν από 80 χρόνια ακριβώς, τότε που η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας ισοπεδώθηκε και γέμισε ερείπια. Ήταν 1η Μαρτίου 1941, 5.53 το πρωί ημέρα Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Απόκρεω όταν ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Λάρισα, ακριβώς 80 χρόνια και δύο ημέρες πριν από τον σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας που αναστάτωσε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, με τη σεισμική δόνηση να γίνεται αισθητή ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με το oasp.gr, ο σεισμός πέρα από τη Λάρισα έπληξε και τα γειτονικά χωριά: Γερακάρι, Ελευθέριο, Νέσσων, Νέχαλη, Πλατύκαμπος, Γλαύκη, Χάλκη. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν. Στη Λάρισα το 10% των κτιρίων καταστράφηκε εντελώς και το 60% έπαθε σοβαρές βλάβες. Παρατηρήθηκε επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, καθώς επίσης και φαινόμενα ρευστοποίησης στο Αλκαζάρ, καθιζήσεις στην αριστερή όχθη του Πηνειού, διαρρήξεις κ.λπ. Στις 2 Ιανουαρίου έγινε προσεισμός (Μ=4,1). Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί που συνεχίστηκαν έως τις αρχές του 1943. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) έγινε στις 14 Μαΐου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.