Στην αντιπολιτευτική φαρέτρα Τσίπρα μπαίνουν ο «Μητσοτάκης εξωτερικού» και ο «Σαμαράς εσωτερικού»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα εντάξει στην πολιτική του φαρέτρα τη στάση του κ. Μητσοτάκη, με στόχο να καταδείξει την αναξιοπιστία στα μείζονα εθνικά ζητήματα αλλά και την ανάδειξη της εθνικιστικής και ακραίας τάσης που έχει βρει στέγη στη ΝΔ.

Το «δώρο» που του προσέφερε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά δεν θα το αφήσει ανεκμετάλλευτο ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ξεκάθαρο ότι θα αναδεικνύει τις αντικρουόμενες θέσεις της ΝΔ στα εθνικά θέματα και στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα εντάξει στην πολιτική του φαρέτρα τη στάση του κ. Μητσοτάκη, με στόχο να καταδείξει την αναξιοπιστία στα μείζονα εθνικά ζητήματα αλλά και την ανάδειξη της εθνικιστικής και ακραίας τάσης που έχει βρει στέγη στη ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, ανάλογα με την εξέλιξη τους, οι διερευνητικές με τη Τουρκία κρύβουν πολλές παγίδες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς χάραξε τις δικές του κόκκινες γραμμές. Σε αυτήν τη φάση ο διάλογος συνεχίζεται αλλά η μάχη θα δοθεί στην ατζέντα και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός να κληθεί να λάβει μία δύσκολη απόφαση. Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια τακτική κίνηση χωρίς να εγκαταλείπει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις, αλλά κάτω από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ κάθεται στο τραπέζι των διερευνητικών όχι αποδεχόμενη την ελληνική ατζέντα αλλά με σχέδιο να της χρεώσει την αδιαλλαξία που θα οδηγήσει σε ναυάγιο.

Η Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιον ότι κάποια στιγμή «κατασκευάζοντας» κάποιο πρόσχημα θα επιχειρήσει διεύρυνσης της ατζέντας. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο δίλλημα αν θα διακόψει τις συζητήσεις δίνοντας το επιχείρημα στους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν δέχεται το διάλογο ή θα αγνοήσει τις κόκκινες γραμμές Σαμαρά πυροδοτώντας εσωκομματική κρίση.

«Ο Μητσοτάκης είναι σταθερά υπό την ομηρεία του Σαμαρά»

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας «πρωθυπουργός υπό κηδεμονία» και ότι η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία «δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα». Θεωρούν ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα τακτικών ελιγμών καθώς οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι στην ΕΕ- κυρίως οι Γερμανοί- δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμένει να μην συζητά όλες τις διαφορές με την Τουρκία. Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως αδιάλλακτη που δεν επιθυμεί τον διάλογο ενώ ο ίδιος συζητά τα πάντα.

Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν, «το γεγονός ότι κάποιες από τις απόψεις που εκφράστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό είναι γνωστές, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι υπό την ομηρεία του κ. Σαμαρά. Αυτό που λέμε είναι ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τώρα όμηρος του κ. Σαμαρά, είναι σταθερά υπό την ομηρεία του κ. Σαμαρά. Όπως είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σαμαρά, έτσι είναι εξίσου γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος του κ. Σαμαρά ίσως και από την εκλογή του ως πρόεδρος της ΝΔ».

Στη ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συχνά να κρατάει αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό. Αυτό που εκτιμούν είναι, ότι, «Το ότι το “αγκάθι Σαμαρά” είναι γνωστό, δεν το καθιστά λιγότερο ανώδυνο. Το αντίθετο συμβαίνει. Όσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας που εμπνέεται από ανεφάρμοστες απόψεις εξωτερικής πολιτικής και εκφράζεται από τον λόγο του πρώην πρωθυπουργού, αυτό αποτελεί πρόβλημα, που όσο δεν επιλύεται, τόσο μεγιστοποιείται και σε μια κρίσιμη στιγμή αποφάσεων θα περιπλέξει τα πράγματα».

Στην ερώτηση αν προβλέπουν πολιτικές εξελίξεις, απαντούν, «Γι’ αυτό το κατά πόσο μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αποτελέσει αιτία για προσφυγή στις κάλπες εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι εξελίξεις αυτές που θα βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση από όσα εκφράζει ο κ. Σαμαράς, αυτές θα πυροδοτήσουν εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με αποτελέσματα που κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει αυτή τη στιγμή».

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η διγλωσσία έχει κοντά ποδάρια, όπως και με τη συμφωνία των Πρεσπών, έτσι αν η λογική είναι “άλλα λέω μέσα και άλλα λέω έξω”, συνομιλητές του τονίζουν, «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί ένα παλιό πείραμα που έχει διαψευστεί από τη ζωή. Επιχειρήθηκε και από τον κ. Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός για τα μνημόνια και το περίφημο success story του που ποτέ δεν το συμμερίστηκε τότε η τρόικα, και έτσι δεν απέδωσε. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Και οι αποφάσεις δεν είναι άλλες έξω και άλλες μέσα. Είναι οι ίδιες και είναι αμείλικτες. Και αν ληφθούν αποφάσεις, τις αποφάσεις θα της λάβει ο “Μητσοτάκης εξωτερικού”, και όχι ο “Σαμαράς εσωτερικού”. Πρόκειται για ένα χαμένο παιχνίδι. Αν ο κ. Μητσοτάκης αφήνει να δημιουργούνται προσδοκίες σε ένα τμήμα ψηφοφόρων του για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στις διερευνητικές από αυτό που πραγματικά επιδιώκει πάνω στη διαπραγμάτευση, τότε ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο κ. Σαμαράς. Και σίγουρα χαμένη η χώρα. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Να μπει σε περιπέτειες η θέση της χώρας επειδή ο ίδιος δεν θα μπορεί να ελέγξει μια χούφτα βουλευτές του. Σε αυτά τα ζητήματα οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συνεννοούμαστε, και όχι να παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα κόμματα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.