Η Δεξιά της Δεξιάς αντεπιτίθεται

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στο κέντρο την ώρα που η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της. Είναι μια ενδιαφέρουσα παραδοξότητα που προφανώς συνδέεται με τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ οι οποίες λειαίνονται μέσα στο χωνευτήρι της εξουσίας αλλά παραμένουν εύθραυστες.

Η κόντρα Αδωνι Γεωργιάδη-Μάκη Βορίδη στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για το νομοσχέδιο σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης το οποίο δεν εγκρίνει ο υπουργός Εσωτερικών, έκανε αίσθηση γιατί πρόκειται για δυο πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ που, κανονικά, θα έπρεπε να συμπλέουν. Ομως ο υπουργός Ανάπτυξης έχει κάνει την επιλογή να δείχνει πραγματιστής και να προσαρμόζεται στους κανόνες της κεντροδεξιάς όπου αυτό απαιτείται, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δεν κάμπτεται με τίποτα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε δήλωση για το ολοκαύτωμα, την διεθνή ημέρα μνήμης, ενώ ο Μάκης Βορίδης το ξέχασε.

Ο καβγάς αυτός έχει ενδιαφέρον γιατί ανέδειξε πόσο επίμονη είναι η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ παρά τα συνεχή ανοίγματα του Κ. Μητσοτάκη στο κέντρο.

Λίγες μέρες μετά το μανιφέστο του Αντώνη Σαμαρά εναντίον των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο βουλευτής της επιρροής του Δημήτρης Βαρτζόπουλος προτείνει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια (με συνέντευξη στο ieidiseis.gr ). Δεδομένου του casus belli, η πρόταση Βαρτζόπουλου είναι αναπάντεχη, πολύ περισσότερο όταν από το Μέγαρο Μαξίμου ποτέ δεν έχει αφεθεί ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας που είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του με τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά.

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η απαγόρευση που αποφασίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε, προκάλεσαν επίσης αναστάτωση στη Δεξιά της Δεξιάς. Οι βουλευτές Κώστας Κυρανάκης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος εξέφρασαν στα social media την απογοήτευσή τους γι αυτή την εξέλιξη θυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι τους άλλα περίμεναν. Και οι δύο είναι φιλόδοξοι, κρατούν αποστάσεις από το κέντρο και τροφοδοτούν διαρκώς το κοινό τους με θέσεις πιο ακραίες από τις επίσημες της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, που θεωρείται ως ο πλέον σοβαρός εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ στη νεότερη γενιά, παρέπεμψε στα χρόνια της χούντας για να υποστηρίξει την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η τεράστια αποδοχή του Κυρ. Μητσοτάκη από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, προφανώς δεν επηρεάζεται από την κινητικότητα των σκληρών δεξιών του κόμματός του. Ισχύει αυτό όπως επίσης ισχύει ότι όσο ο ίδιος ψάχνει Πιερρακάκηδες και Γιατρομανωλάκηδες, τόσο οι Μπογδάνοι της ΝΔ ψάχνουν ευκαιρίες να πιάσουν ακόμη μεγαλύτερο χώρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.