Η έκθεση του State Department για τον Ερντογάν: «Δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, ύποπτοι θάνατοι»

Καταπέλτης είναι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών από το 2016 περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τίθεται σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 προκάλεσε την εκδίωξη 45.000 αστυνομικών και στρατιωτικών, 130.000 δημοσιών υπαλλήλων, του ενός τρίτου των δικαστικών υπό την μορφή διαθεσιμότητας ή απολύσεων και την σύλληψη άνω των 80.000 πολιτών. Παράλληλα έκλεισαν πάνω από 1.500 ΜΚΟ με βασική κατηγορία την τρομοκρατία και των σχέσεων με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν.

Γίνεται λόγος για δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αδικαιολόγητες συλλήψεις, ύποπτους θανάτους, βουλευτών, πρώην βουλευτών, δικηγόρων, ξένων υπηκόων, δημοσιογράφων, δικηγόρων μέχρι κι εργαζόμένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο προσφυγικό το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε περιπτώσεις άρνησης εισόδου στην χώρα σε Ιρακινούς, Σύριους, Αφγανούς, που δεν είχαν έγγραφα, όπως και απελάσεων Σύριων κι Αφγανών που αιτήθηκαν άσυλο. Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις Σύριων, που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες στην μεθόριο των δύο χωρών.

Παράλληλα αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο που οι δυνάμεις του Ασαντ είχαν επιτεθεί στην Ιντλίμπ εκτοπισμένοι Σύριοι που ζούσαν στην Τουρκία υποχρεώθηκαν να περάσουν τα σύνορα και να επιστρέψουν στην Συρία.

Διαβάστε εδω την έκθεση του State of Department

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.