Σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα κατά χιλιάδων διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Στη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού προχώρησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να διαλύσει χιλιάδες πολίτες στην εμπορική περιοχή Κοζγουέι Μπέι ενόψει σειράς προγραμματισμένων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που συνεχίζονται για 17η εβδομάδα, δύο ημέρες πριν την 70η επέτειο της «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Κίνας.

Και η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει εγκριθεί από τις αστυνομικές αρχές, που ώρες πριν έκαναν έντονη την παρουσία τους και πριν την έναρξη της πορείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε συγκεντρωμένο πλήθος.

Κάποιοι διαδηλωτές έτρεξαν, αλλά πολλοί παρέμειναν στην περιοχή και άρχισαν να βαδίζουν κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής την οποία παρακολουθούν ελικόπτερα από αέρος. Πολίτες άνοιξαν τις ομπρέλες τους επειδή φοβούνταν ότι θα ψεκαστούν με άγνωστο υγρό ψεκάστηκε.

AP Photo/Vincent Thian

Ορισμένοι μεσήλικες δήλωσαν ότι ήταν εκεί για να προστατεύσουν τους νέους παρά τις ολοένα και πιο βίαιες διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα παιδιά αισθάνονται απελπισμένα και είναι πρόθυμα να δώσουν τη ζωή τους» είπε μία 55χρονη που βοήθησε νεότερα άτομα να ξεπλύνουν τα μάτια τους. Πρόσθεσε ότι είχε αγοράσει γυαλιά και αδιάβροχα με δικά της χρήματα για να τα δώσει στους διαδηλωτές.

«Αν δεν μιλήσουμε τώρα, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Δεν θέλουμε η επόμενη γενιά να χάσει τις ελευθερίες μας» σημείωσε μία άλλη 56χρονη γυναίκα αναφερόμενη τονίζοντας την ανάγκη αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες εκδηλώσεις «ενάντια στον ολοκληρωτισμό» σήμερα, έπειτα από μια ακόμα νύχτα συγκρούσεων με αστυνομικούς που επίσης χρησιμοποίησαν αντλίες νερού, σφαίρες καουτσούκ και περιστασιακά αληθινά πυρά στον αέρα.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ ορισμένοι επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο, στο κυριότερο Γραφείο Σύνδεσης με το Πεκίνο, πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, βανδάλισαν σταθμούς του μετρό και άναψαν φωτιές στους δρόμους.

AP Photo/Vincent Thian

Κάποια καταστήματα παραμένουν ενόψει πιθανών νέων επεισοδίων. Η εταιρία λειτουργίας του μετρό ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν κάποια δρομολόγια.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ θα αναχωρήσει αύριο για το Πεκίνο για τους εορτασμούς και θα επιστρέψει στη μητρόπολη το βράδυ της Τρίτης, ταξιδεύοντας διά ξηράς, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες συγκρούσεων στο αεροδρόμιο, που αποτελεί δημοφιλή τόπο των κινητοποιήσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.