Το επίπεδο της παγκόσμιας θάλασσας ενδέχεται το 2.300 να υψωθεί μέχρι και τα 15,2 μέτρα

Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας  ενδέχεται  να αυξηθεί κατά σχεδόν 2,4 μέτρα ( 8 πόδια)  από το 2.100 , ενώ το 2.300  δύναται  να ανέλθει μέχρι  και τα 15,2 μέτρα (50 πόδια), εφόσον  οι εκπομπές αερίων του φαινομένου του  θερμοκηπίου παραμείνουν υψηλές.

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και οι απεικονιστικές προβολές  στις αλλαγές  στο επίπεδο της θάλασσας, που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Rutgers των Η.Π.Α. μαζί με άλλους επιστήμονες.

Από την αρχή του 21ου  αιώνα μετρήθηκε ότι  η αύξηση της  παγκόσμιας μέσης  στάθμης της θάλασσας  «αγγίζει» τα 61 εκατοστά (ήτοι στα  0,2 πόδια).

Υπό μέτριες  εκπομπές   αερίων του φαινομένου του  θερμοκηπίου απεικονίστηκαν οι κεντρικές  εκτιμήσεις της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας  μέσα από διαφορετικές αναλύσεις.

 Αυτές κυμαίνονται σε μια αύξηση  της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας  από  42 εκατοστά  ( 1,4 πόδια)  έως και 85 εκατοστά ( 2,8  πόδια)  μέχρι  και το έτος  2.100.  Για το έτος  2.150 δείχνουν μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας   από  85 εκατοστά ( 2,8  πόδια)  έως και 1,65 μέτρο (5,4 πόδια)!

Για το έτος 2.300 εκτιμάται πως η αύξηση  της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας  θα κυμανθεί από το 1,85 μέτρο (6 πόδια) και θα φτάσει στα 4,27 μέτρα (14 πόδια). Οι μέτριες αυτές εκτιμήσεις εμπεριέχονται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην  Annual Review of Environment and Resources.

Υπόψη το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε περιοχές, που βρίσκονται κατά 10, 1 μέτρα (33 πόδια) επάνω από  την επιφάνεια της θάλασσας.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση  της στάθμης των θαλασσών  δύναται να αποτελέσει  σημαντικό κίνδυνο για τους παράκτιους πληθυσμούς, τις οικονομίες, τις υποδομές και τα οικοσυστήματα ανά τον κόσμο.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και το χρόνο. Οι επιστήμονες, όμως,  έχουν αναπτύξει μια σειρά μεθόδων για την «ανακατασκευή»  των προηγούμενων αλλαγών και την εκπόνηση  των μελλοντικών προοπτικών του φαινομένου.

Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές επιστημονικές  προσεγγίσεις φαίνεται πως αναδύεται μια ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με το τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες:

Για την περίοδο   2.000  –  2.050 εκτιμάται ήδη ότι η  μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί πιθανότατα κατά  6 έως  και 10 ίντσες, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξηθεί περισσότερο από 18 ίντσες.

Πέρα από το έτος  2.050  φαίνεται πως  γίνονται πιο ευαίσθητες  οι  προβολές των εξεταζόμενων στοιχείων  στις μεταβολές των εκπομπών αερίων του φαινομένου  του θερμοκηπίου και στις προσεγγίσεις για την απεικόνιση  των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας.

«Υπάρχουν πολλά που είναι γνωστά για την προηγούμενη  και  την μελλοντική αλλαγή στο επίπεδο της θάλασσας,  καθώς και πολλά που είναι αβέβαια. Η  αβεβαιότητα, όμως  δεν είναι ένας λόγος να αγνοήσουμε την πρόκληση»,  δήλωσε ο συν – συγγραφέας της μελέτης – καθηγητής του Τμήματος Γης και Πλανητικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου  Rutgers-New Brunswick και διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας για τη Γη,τον Ωκεανό και τις ατμοσφαιρικές επιστήμες, Robert E. Kopp .

«Ο προσεκτικός χαρακτηρισμός του τι είναι γνωστό και  του τι είναι αβέβαιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των κινδύνων  από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις ακτές σ’ όλο τον κόσμο», σημείωσε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορες  περιπτωσιολογικές μελέτες από το Ατλάντικ Σίτυ, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Σιγκαπούρη για να  μελετήσουν το πώς οι τρέχουσες μέθοδοι ανακατασκευής της μεταβολής  επί των αλλαγών, που σημειώθηκαν  παλαιότερα στο επίπεδο   της  θάλασσας,   μπορούν να περιορίσουν τις μελλοντικές παγκόσμιες, καθώς και τοπικές προβλέψεις .

Επίσης, οι ειδικοί  αναζήτησαν  προσεγγίσεις για τη χρήση των επιστημονικών προβλέψεων σε  ότι αφορά στην αύξηση του επιπέδου της  θάλασσας και  για το  κατά πόσο οι ακριβείς προβλέψεις μπορούν να «οδηγήσουν»  σε νέα ερευνητικά ζητήματα στο ίδιο ζήτημα.

Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης της στάθμης της θάλασσας κατά τον 20ό αιώνα, συμπεριλαμβανομένης  και της μεγαλύτερης παγκόσμιας ανόδου από το 1975 φαίνεται πως  συνδέεται με τη θέρμανση του πλανήτη,  που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα  η συγκεκριμένη  μελέτη.

©Typologos.com 2018

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.