Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ: «Καπνοί θα υψωθούν στο Τελ Αβίβ αν εισέλθετε στα στενά του Ορμούζ»

Ανώτερος σύμβουλος του ιρανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Hossein Amir Abdollahian, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην συμμετάσχει στον σχεδιαζόμενο αμερικανικό ναυτικό συνασπισμό, προειδοποιώντας το εβραϊκό κράτος ότι θα υποστεί τις συνέπειες.

“Αν το Ισραήλ εισέλθει στο Στενό του Ορμούζ, θα κατακλυστεί στην οργή της περιοχής και ο καπνός θα ανέβει στο Τελ Αβίβ”, είπε.

Ο Αμίρ Αμπντολαλάν συνιστά επίσης στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την ιδέα της στρατιωτικής τους αποστολής στον Περσικό Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή όπως ισχυρίζονται.

“Το Ιράν έχει ζωτικό ρόλο στην ασφάλεια των στενών του Ορμούζ. Οποιοσδήποτε στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι η επανάληψη της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν και της κλιμάκωσης της ανασφάλειας στην περιοχή “, έγραψε ο Abdollahian.

Οι δηλώσεις του ανώτερου συμβούλου έρχονται μετά από προειδοποιήσεις, που ακούστηκan από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν στις 9 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η χώρα θα θεωρούσε την παρουσία εξωτερικού στρατιωτικού συνασπισμού στον Κόλπο ως “σαφή απειλή” και θα ενεργούσε αναλόγως.

“Στο πλαίσιο της αποτρεπτικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή και να υπερασπιστεί την επικράτειά της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαίβι.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη διοργάνωση του ναυτικού στρατιωτικού συνασπισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μέσω του στενού Hormuz – μια κρίσιμη λωρίδα για τη διακίνηση πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις σε 6 δεξαμενόπλοια στον Κόλπο. Οι απέδωσαν τις επιθέσεις στο Ιράν, παρά την έντονη άρνηση της Τεχεράνης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.