Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ακόμα μία εντυπωσιακή στροφή πολιτικής, πιέζοντας πάλι την Ουκρανία να κάνει υποχωρήσεις για να σταματήσει η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας ρωσικής επίθεσης και ετοιμάζεται πλέον για να την αντιμετωπίσει, ενώ πληθαίνουν οι στρατιωτικές προκλήσεις της Μόσχας στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ευρώπης.
Η Ευρώπη πλέον δείχνει να είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ωστόσο έχει πολλά ζητήματα να λύσει πριν δώσει την πρώτη ισχυρή απάντηση σε αυτό που πιστεύει ότι είναι ρωσική επιθετικότητα.
Η Πολωνία εκτίμησε ότι ήταν ρωσική προβοκάτσια η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιείται για την μεταφορά όπλων και εξοπλισμού προς την εμπόλεμη Ουκρανία και σήμερα ανακοίνωσε ότι θα στείλει 10.000 στρατιώτες να φρουρούν τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την όρεξη της Μόσχας για δολιοφθορές.
Ταυτοχρόνως η Βαρσοβία έκλεισε το τελευταίο ρωσικό προξενείο σε πολωνικό έδαφος. Η Πολωνία ανέκαθεν θεωρεί την Ρωσία, παραδοσιακό της αντίπαλο, εκτίμηση που ενισχύθηκε με την σφαγή του Κατίν και δεν άλλαξε ούτε στην μεταπολεμική, περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το στρατιωτικό Σένγκεν
Είναι πολλά τα περιστατικά που υπενθυμίζουν με τον πιο έντονο τρόπο ότι ο αγώνας της Ευρώπης για επανεξοπλισμό δεν περιορίζεται στην προμήθεια όπλων ή στη δημιουργία μεγάλων στρατών. Πρέπει επίσης να είναι δυνατή η ταχεία μεταφορά στρατευμάτων, εξοπλισμού και πυρομαχικών από τη Δύση — όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ — προς την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, γράφουν σήμερα οι Financial Times.
Η έρευνα της εφημερίδας αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 45 ημέρες για να μεταφέρει δυνάμεις στα ανατολικά του σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι στην πράξη όσο κι αν η Ευρώπη εξοπλίζεται δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο απειλή από την Ανατολή.
Ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει την ταχεία και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταφορά δυνάμεων «προς Ανατολάς», η Ευρώπη είναι το σχέδιο για τις διασυνοριακές στρατιωτικές μετακινήσεις, το λεγόμενο «Στρατιωτικό Σένγκεν».Παράλληλα με το σχέδιο για την διευκόλυνση της γρήγορης και ομαλής μετακίνησης στρατευμάτων, εξοπλισμού και στρατιωτικών μέσων σε όλη την Ευρώπη, η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με έναν «Οδικό Χάρτη Μετασχηματισμού της Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ».
Βρετανία: Σας βλέπουμε και είμαστε έτοιμοι
Οι ρωσικές πιέσεις κλιμακώθηκαν την Τετάρτη στα βρετανικά χωρικά ύδατα, με το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar να πλέει στα βρετανικά χωρικά ύδατα, και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπου είναι ποντισμένα καλώδια. Είναι η δεύτερη φορά που το σχεδιασμένο για κατασκοπεία πλοίο «μπαίνει στην μύτη» των Βρετανών. Μάλιστα την Τετάρτη το πλοίο φώτισε με λέιζερ τα αεροσκάφη της RAF που το πλησίασαν.
«Το μήνυμά μου προς τη Ρωσία και προς τον Πούτιν είναι το εξής: σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε, και αν το Yantar κινηθεί νότια αυτή την εβδομάδα, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός απευθυνόμενος στο Κρεμλίνο και στον πρόεδρο Πούτιν.
Οι αεροπορικές προκλήσεις
Η Ρωσία σε ένα εντυπωσιακό της χτύπημα την νύχτα της Τετάρτης, απογείωσε δεκάδες drones και προχώρησε σε μαζικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και πάνω από 60 να τραυματιστούν. Ήταν μια από τις χειρότερες ρωσικές επιθέσεις στην δυτική Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια «αναβίωσης» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Μόσχα, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, η Ρωσία. Την προηγούμενη φορά πολλά drones πέρασαν στον πολωνικό εναέριο χώρο, με την Βαρσοβία να αντιδρά. Το ίδιο έγινε και την Τετάρτη. Η ρωσική επίθεση προκάλεσε έντονη ανησυχία νωρίς το πρωί της Τετάρτης, και την εσπευσμένη αντίδραση από την Πολωνία και τους συμμάχους του NATO, με απογειώσεις μαχητικών και αεροσκαφών AWACS και με αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή.
Και το πράγμα προχώρησε ακόμα περισσότερο, γιατί εκτός από τα πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν νωρίς την Τετάρτη, ρωσικό drone πέρασε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας. Η χώρα -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που συνορεύει με την Ουκρανία σε μήκος 650 χλμ- έχει δει επανειλημμένα να πέφτουν θραύσματα ρωσικών drones στο έδαφός της. Το πρωί σήκωσε και αυτή αεροπλάνα της για να αναχαιτίσουν το ρωσικό drone.

Η Γερμανία στο επίκεντρο
Καθώς οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν σήμερα άσκηση «αστικού πολέμου» σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βερολίνο, ο Τραμπ φρόντισε να διαμηνύσει, όπως κάνει παγίως από τότε που ανέλαβε εκ νέου την ηγεσία στον Λευκό Οίκο, ότι θα ήθελε η Γερμανία να αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ.
Μέχρι σήμερα στην ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν τοποθετηθεί μόνον Αμερικανοί στρατηγοί για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την καλύτερη δυνατή επικοινωνία των ΗΠΑ με τα δρώμενα στην Ευρώπη, σε περίπτωση πολέμου.
Το Βερολίνο απάντησε ότι ούτε καν είχε περάσει από το μυαλό της κυβέρνησης τέτοια προοπτική και σε κάθε περίπτωση δεν είναι έτοιμη η Γερμανία να αναλάβει τέτοιο ρόλο. Η Γερμανία πάντως θα έχει κεντρικό ρόλο στην τεράστια ευρωπαϊκή επιχείρηση μεταφοράς στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά του σύνορα. Ο Γερμανός υποστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, ο άνθρωπος που θα αναλάβει την προετοιμασία της χώρας στην συγκεκριμένη επιχείρηση, δήλωσε:
«Πρέπει να σκεφτούμε το αδιανόητο. Πρόκειται για αποτροπή. Η αποτροπή λειτουργεί μόνο αν είμαστε αξιόπιστοι. Και είμαστε αξιόπιστοι μόνο όταν έχουμε σχέδια — και όταν είμαστε έτοιμοι».