Η Συρία βυθίζεται ξανά στο χάος: Κούρδοι και Τούρκοι προετοιμάζονται για πολεμική αναμέτρηση

Ραγδαία κλιμάκωση στη Συρία: ο στρατός κινητοποιείται, οι Κούρδοι SDF αντιστέκονται, η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις – Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου αυξάνεται

Η κυβέρνηση της Συρίας ζήτησε από φατρίες εντός του στρατού να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανέφερε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
Σύμφωνα με το SOHR, φιλοτουρκικές φατρίες του συριακού στρατού κλήθηκαν να «ετοιμαστούν για επιχειρήσεις» κατά των SDF στη Ντέιρ Χάφερ και στην περιοχή του φράγματος Τισρίν.
Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι στη Δαμασκό ζήτησαν οι επιχειρήσεις κατά των SDF να μη διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα.
Στόχος της επιχείρησης θα ήταν να πιέσει την κουρδική οργάνωση να αποδεχθεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Δαμασκό τον περασμένο Μάρτιο.
Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων τόσο του συριακού στρατού όσο και των SDF στην ανατολική επαρχία του Χαλεπίου.
Τη Δευτέρα, το SOHR ανέφερε κλιμακούμενες συγκρούσεις στην ανατολική επαρχία του Χαλεπίου.
Πάνω από δέκα οβίδες πυροβολικού έπληξαν περιοχές γύρω από το φράγμα Τισρίν, μετά από ανταλλαγές πυρών μεταξύ SDF και φιλοτουρκικών συριακών φατριών.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, πηγές του SOHR επιβεβαίωσαν ότι εκδόθηκαν εντολές για ανάπτυξη «μονάδων επίδειξης ισχύος» με βαριά οχήματα, άρματα μάχης και πυροβολικό στη γραμμή του μετώπου στη Ντέιρ Χάφερ, εν αναμονή πιθανών επιχειρήσεων των SDF.

Drones-καμικάζι

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι SDF έχουν τοποθετήσει μη επανδρωμένα drones-καμικάζι, εκτοξευτήρες ρουκετών και πυροβόλα μεγάλης εμβέλειας κοντά σε τοπικό εργοστάσιο ζάχαρης.
Στρατιωτικές ενισχύσεις από την Τουρκία έφτασαν επίσης στο αεροδρόμιο Κουέιρες, ενώ ο δρόμος Χαλέπι–Ράκα στη Ντέιρ Χάφερ παρέμεινε κλειστός για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Πρόσθετες δυνάμεις, τόσο των SDF όσο και φιλοτουρκικών συριακών μονάδων, έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το φράγμα Τισρίν, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση.
Το SOHR ανέφερε επίσης ότι επίθεση με drone των SDF κατέστρεψε δύο θέσεις φιλοτουρκικών συριακών φατριών στο χωριό Qashla την Κυριακή.
Υπάρχει ένταση μεταξύ των SDF και της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο και προέβλεπε την ενσωμάτωση των Κούρδων στις δυνάμεις της Δαμασκού.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν για τον τρόπο εφαρμογής της, ιδίως για το αίτημα των SDF να παραμείνουν υπό κουρδική διοίκηση και να ενταχθούν στον στρατό ως ενιαίο σώμα, αντί να διαλυθούν και να επιστρατευτούν μεμονωμένα. Συμπλοκές μεταξύ των SDF και του συριακού στρατού έχουν ξεσπάσει αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα.
Η Άγκυρα, μέσω του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), που ενσωματώθηκε στον συριακό στρατό μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ πέρυσι, βρίσκεται σε χρόνια αντιπαράθεση με τις SDF και έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου κατά Κούρδων αμάχων στη βόρεια Συρία.
Οι SDF αποτελούνται κυρίως από δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται ο συριακός βραχίονας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), εχθρού της Τουρκίας.
Ο τουρκικός στρατός, που κατέχει τμήματα της Συρίας και έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιχειρήσεις κατά των SDF, ενδέχεται να ετοιμάζεται για νέα εκστρατεία, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa.
Η Τουρκία, προειδοποίησε, «ίσως δράσει στρατιωτικά εάν δεν υπάρξει πλήρης ενσωμάτωση μέχρι τον Δεκέμβριο».
Στα τέλη Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε καλέσει τους SDF να «σταματήσουν να καθυστερούν» και να ενσωματωθούν στον συριακό στρατό.
Η Τουρκία εκπαιδεύει αυτή την περίοδο τον νέο, κυρίως εξτρεμιστικό, συριακό στρατό.
Στις 17 Αυγούστου, η εφημερίδα The National ανέφερε ότι η Δαμασκός συγκροτεί δύναμη 50.000 ανδρών με στόχο να καταλάβει τη Ντέιρ Εζζόρ και τη Ράκα από τις SDF.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.