Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 αγνοούνται, μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που σάρωσαν την Τρίτη το χωριό Νταράλι, στην ορεινή πολιτεία Ουταρακάντ της Ινδίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις την Τετάρτη δυσχέραναν τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ κατολισθήσεις απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και τα σωστικά συνεργεία του στρατού και της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών προσπαθούσαν να φτάσουν στο χωριό, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ενδιάμεσο σταθμό για την ινδουιστική πόλη προσκυνήματος Γκανγκότρι.
«Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος, ωστόσο οι επιχειρήσεις ανακούφισης συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Προσπαθούμε να διασώσουμε ανθρώπους και να τους μεταφέρουμε σε ασφαλές σημείο», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο συνταγματάρχης Χαρσαβάρνταν, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως μετέδωσε ο ινδικός στρατός.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, το στρατόπεδο του Χαρσίλ, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το πλημμυρισμένο χωριό, επλήγη επίσης από τις ξαφνικές πλημμύρες και 11 στρατιώτες αγνοούνται.
«Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, μαζί με εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσης, drones, εφοδιαστικά drones, μηχανήματα έργου κ.ά., έχουν προωθηθεί στο Χαρσίλ για να ενισχύσουν τα διαθέσιμα μέσα και να επιταχύνουν τις προσπάθειες», ανέφερε η κεντρική διοίκηση του στρατού σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ορμητικά νερά και λάσπη να κατεβαίνουν από το βουνό και να χτυπούν το χωριό, παρασύροντας σπίτια και δρόμους, ενώ κάτοικοι έτρεχαν για να σωθούν.
Κατά την ενημέρωση που μοιράστηκε το γραφείο του υπουργού της πολιτείας, η κατολίσθηση διέσχισε το χωριό, θάβοντας ορισμένα σπίτια.
Η Ουταρακάντ είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πλημμύρες και κατολισθήσεις, για τις οποίες ορισμένοι ειδικοί κατηγορούν την κλιματική αλλαγή.