Ουκρανία σε απόλυτο αδιέξοδο – Καμία ενεργή ταξιαρχία αρμάτων μάχης, οι Leopard και Abrams εξαφανισμένοι από το μέτωπο
Όπως αναφέρουν ουκρανικά κανάλια στο Telegram, η 4η ανεξάρτητη ταξιαρχία αρμάτων μετατράπηκε σε ξεχωριστή βαριά μηχανοκίνητη ταξιαρχία.
Το ίδιο συνέβη και με την 17η ανεξάρτητη ταξιαρχία αρμάτων, η οποία είχε υποστεί βαριά ήττα κοντά στο Olgova, στην κατεύθυνση του Kursk, τον χειμώνα του 2024.
Σύμφωνα με καταθέσεις Ουκρανών αιχμαλώτων, η μονάδα αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις σε τεθωρακισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα τα πληρώματα των αρμάτων να χρησιμοποιούνται ως απλοί πεζικάριοι, χωρίς κάλυψη.
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η αναδιοργάνωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «αναβάθμιση», καθώς η μετατροπή σε μηχανοκίνητη ταξιαρχία συνεπάγεται την απώλεια του τάγματος αρμάτων.
«Προφανώς, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων σε βαρέα τεθωρακισμένα.
Παλιοσίδερα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από 24.000 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, από την έναρξη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για απώλειες που ξεπερνούν τα 1.200 άρματα.
Τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στην Ουκρανία τη μεγάλη πλειονότητα από τα 49 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1A1 Abrams που είχε δεσμευτεί να στείλει.
Υπολογίζεται ότι τα συγκεκριμένα άρματα θα παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, πέρα από αυτήν την αποστολή, δεν έχουν υπάρξει άλλες σημαντικές δεσμεύσεις για την επανεξοπλισμό των ουκρανικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.
Τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής άρματα που υπήρχαν στην Ευρώπη στάλθηκαν στην Ουκρανία ήδη από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης.
Παρά το ενδεχόμενο να σταλούν αργότερα μερικές δεκάδες ακόμη άρματα από διάφορες χώρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να αναπτύξει αξιόλογες δυνατότητες για χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.
www.bankingnews.gr