Έκρηξη σημειώθηκε στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας, με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι επρόκειτο για ισραηλινό πλήγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκρηξη ακολούθησε την πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την περιοχή, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι εξαπέλυσε πλήγμα με drone στη συριακή πρωτεύουσα, αναφέροντας ότι επλήγη «η είσοδος του αρχηγείου του συριακού στρατού».
Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη δραστηριότητα εναντίον των Δρούζων αμάχων στη νότια Συρία και, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, επιτίθεται στην περιοχή και είναι προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια».
Σύμφωνα με το Reuters, οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και τοπικών Δρούζων μαχητών ξέσπασαν εκ νέου το πρωί της Τετάρτης, στην πόλη Σουέιντα της νότιας Συρίας, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί λίγες μόλις ώρες νωρίτερα και στόχευε στον τερματισμό της αιματηρής, θρησκευτικά φορτισμένης βίας των τελευταίων ημερών.
Η αναζωπύρωση των επεισοδίων στη Δρούζικη επαρχία ανέδειξε τις εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της χώρας, με τις μειονότητες να διατηρούν βαθιά δυσπιστία απέναντι στην ισλαμιστική κυβέρνηση που βρίσκεται πλέον στην εξουσία, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Παράλληλα, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στα σύνορα με τη Συρία.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω φονικών συγκρούσεων στην πόλη Σουέιντα της νότιας Συρίας, όπου πλειοψηφεί η δρουζική κοινότητα, και μετά τη σύντομη είσοδο Δρούζων κατοίκων του Ισραήλ στη Συρία χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ισραηλινών πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πριν από λίγο επιθέσεις με drone κατά συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη Σουέιντα, όπου εξελίσσονται αιματηρές συγκρούσεις.
Οι αναφορές κάνουν λόγο για τραυματισμούς Σύρων στρατιωτών και ζημιές σε στρατιωτικά οχήματα.
Η Δαμασκός ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για να καταστείλουν τις συγκρούσεις.
Το Ισραήλ απείλησε ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του κατά της συριακής κυβέρνησης εάν δεν αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Σουέιντα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε ότι η Δαμασκός πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την πόλη της νότιας Συρίας, διαφορετικά το Τελ Αβίβ θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές του ενέργειες.
Σε δήλωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ο Κατζ ανέφερε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος από τη Σουέιντα».
Επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την «πολιτική αφοπλισμού» στη νότια Συρία, προειδοποίησε πως «αν το μήνυμα που στείλαμε προς την κυβέρνηση της Δαμασκού δεν γίνει κατανοητό, το Ισραήλ σύντομα θα ανεβάσει τον πήχη της στρατιωτικής του απάντησης κατά του καθεστώτος».
Ισχυριζόμενος ότι το Ισραήλ προστατεύει τους Δρούζους στη Συρία, ο Κατζ τόνισε: «Το συριακό καθεστώς πρέπει να απελευθερώσει τους Δρούζους στη Σουέιντα και να αποσύρει τις δυνάμεις του».