Το Ιράν έχει δαπανήσει χρόνια για να ενισχύσει τις πυρηνικές του δομές και μάλιστα ακριβώς για να αντέξουν απέναντι σε αεροπορικά πλήγματα όπως αυτά που πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευής το Ισραήλ.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι δύσκολη η συνολική καταστροφή τους. “Ο τύπος του σκυροδέματος που χρησιμοποιούν (οι Ιρανοί) είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ εξειδικευμένο, μίγμα ώστε να είναι ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο να διαπεραστεί “, δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του CNN, Cedric Leighton.
Δεν είναι σαφές αν οι βόμβες του Ισραήλ μπορούν να διαπεράσουν αυτόν τον τύπο σκυροδέματος, είπε. Αλλά εξήγησε ότι “οι Ισραηλινοί θα πρέπει να πραγματοποιήσουν κύματα και κύματα επιθέσεων” για να πετύχουν την διάτρηση των αλλεπάλληλων στρώσεων του ειδικού αυτού τσιμέντ
Κάποιες εγκαταστάσεις είναι θαμμένες πολύ βαθιά στο έδαφος για να μην είναι προσβάσιμες από τα όπλα του Ισραήλ. Η Trita Parsi, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy στην Ουάσινγκτον, δήλωσε, για παράδειγμα, ότι η πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Fordow είναι θαμμένη σε βάθος μισού μιλίου.
“Δεν νομίζω ότι έχουμε δει καμία απόδειξη σε αυτές τις επιθέσεις ότι οι Ισραηλινοί έχουν πραγματικά την ικανότητα”, είπε. Ο Άλεξ Πλίτσας, ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council, δήλωσε ότι οι υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης είναι προσβάσιμες ΄και συνδέονται με σήραγγες, οι οποίες όμως έχουν στροφές 90 μοιρών. Αυτό προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο δυσκολίας για ενδεχόμενο πλήγμα, επειδή, “οι πύραυλοι κρουζ δεν μπορούν να κάνουν στροφή 90 μοιρών … οπότε οι επιλογές είναι περιορισμένες”, είπε.