Ολοκληρώθηκε μετά από 3 ώρες η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ και σύμφωνα με δήλωση του Γιούρι Ουσάκοφ ήταν «εποικοδομητική».
Ο Ουσάκοφ, βοηθός του Πούτιν, ήταν παρών στην συνάντηση. Μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησαν την πιθανότητα απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε.
Οι συνομιλίες έφεραν πιο κοντά τις θέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για άλλα θέματα, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα.
Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για το τέλος της συνάντησης, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για το τι συζητήθηκε. Ανέφερε μόνον ότι στην συνάντηση εκτός από τον Ουσάκοφ ήταν παρών και ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου Κιρίλ Ντμίτριεφ.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, μπορεί να μην είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά συμπεριφέρεται έτσι – και φαίνεται ότι αυτό ακριβώς είναι που θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γουίτκοφ, που είναι και αυτός, όπως ο Τραμπ, κτηματομεσίτης έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου, με τρόπο που δεν την έχει ο πολιτικός της Φλόριντα, πρώην αντίπαλος και πραγματικός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Όταν το διακύβευμα είναι υψηλότερο, όπως οι σημερινές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη Μόσχα, είναι ο Γουίτκοφ και όχι ο Ρούμπιο που παίρνει το προβάδισμα, σχολιάζει το BBC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη «εποικοδομητική», σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, τις οποίες πάντως συζήτησαν.