Τραμπ – Πούτιν: Συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές και άλλες υποδομές και έναρξη τεχνικών ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μέση Ανατολή

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συνεχίζουν τη λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, αναφέρει το Κρεμλίνο, σε ανακοίνωσή του, μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν εκφράσει το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την εξομάλυνση των σχέσεών τους υπό το πρίσμα της ιδιαίτερης ευθύνης για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόνο όταν σταματήσει η Ουκρανία να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό.

Το Κρεμλίνο ανέφερε στην ανακοίνωση για την συνδιάλεξη με τον Τραμπ ότι ο Πούτιν σημείωσε πως ένας βασικός όρος για τη διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η πλήρης διακοπή της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της βοήθειας πληροφοριών προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε  στη δημοσιότητα, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η πορεία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός στην ενεργειακές και στις άλλες υποδομές.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο το Κρεμλίνο,  o Πούτιν υποστηρίζει την ιδέα του Τραμπ να σταματήσουν η Ουκρανία και η Ρωσία να επιτίθενται στις ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προκαλέσει ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι 2 ηγέτες συμφώνησαν ότι η πορεία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός στην ενέργεια και τις υποδομές.

Συμφώνησαν επίσης σε τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη.

“Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή”, προστίθεται στην αμερικανική ανακοίνωση, σύμφωνα με το BBC.

Όσον αφορά τις αποστολές όπλων αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την αποστολή όπλων, ενώ η Ευρώπη δεν έχει στείλει ακόμα καινούργια φορτία, παρότι θέλει να το πράξει.  Επίσης, στην επικοινωνία των δύο ηγετών συμφωνήθηκε η Μόσχα να παραδώσει 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ η κάθε πλευρά θα ανταλλάξει 175 αιχμαλώτους.

Σε ανάρτησή της στο X, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ αναφέρει ότι οι δύο πρόεδροι  “μίλησαν για την ανάγκη ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία”.

 

 

“Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει με μια διαρκή ειρήνη”, αναφέρει η ανακοίνωση, του Λευού Οίκου προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές ελπίζουν σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

“Το αίμα και ο θησαυρός που τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ξοδεύουν σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για τις ανάγκες των λαών τους”, προστίθεται. “Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και καιρό με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες”.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον τερματισμό της διάδοσης των στρατηγικών όπλων και τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με μια βελτιωμένη διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστιες προοπτικές”, προσθέτει η ανακοίνωση. “Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν επιτευχθεί ειρήνη”.

Στη μόνη μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση μετά τη συνομιλία, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο οποίος τον περασμένο μήνα ορίστηκε από τον Πούτιν ειδικός απεσταλμένος του για τη διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή». «Υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Τραμπ, ο κόσμος έχει γίνει ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος σήμερα! Ιστορικό! Επικό!», τόνισε με ανάρτηση στο Χ.

 

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.