IMEC: Η Ελλάδα «τρέχει» να προλάβει την ένταξή της στον μεγάλο γεωπολιτικό διάδρομο μετά την αρχική εξαίρεση

Θα είναι ανταγωνιστικός του κινεζικού Belt and Road

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ κοινοποίησε στο Truth Social άρθρο του Breitbart News για την στρατηγική αξία του διαδρόμου IMEC που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη και ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός του περιβόητ0υ διαδρόμου της Κίνας, του Belt and Road και για τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τώρα κάνουν τα πάντα για να ενταχθούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται να αναθεωρήσει την χάραξη με την οποία θα εξαιρούσε την Ελλάδα από τον IMEC και σχεδιάζει την ένταξη της μαζί με της Κύπρου, τουλάχιστον ως συμπληρωματικές εισόδους του διαδρόμου στην Ευρώπη (με κύρια είσοδο στην Ιταλία λόγω των προσπαθειών της Τζόρτζια Μελόνι, για την Γαλλία πολλά θα εξαρτηθούν από τις σχέσεις Τραμπ-Μακρόν).

Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί η κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού της δικτύου, η οποία δεν οφείλεται μόνο στις ανεπαρκείς υποδομές και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ έχει ασχοληθεί με το έγκλημα των Τεμπών και τους λόγους για τους οποίους έγινε.

Ο Ν.Τραμπ με το νέο δρόμο φιλοδοξεί να δώσει μεγάλη γεωπολιτική αξία στην Ινδία, που είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που μπορεί να σταθεί πληθυσμιακά απέναντι στην Κίνα (υστερεί όμως στις υποδομές).

Πριν 25 μέρες ο Τραμπ είχε δηλώσει:

«Τελικά συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί για να χτίσουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της ιστορίας. Θα διατρέχει μια διαδρομή από την Ινδία, στο Ισραήλ και απο εκεί στην Ιταλία και από εκεί στις ΗΠΑ συνδέοντας τους εταίρους μας με λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές και υποβρύχια καλώδια, πολλά υποβρύχια καλώδια.

Είναι μια μεγάλη επένδυση και πολλά χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του διάδρομο IMEC συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δύο υφυπουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν αισιοδοξία για την προώθηση των ειρηνευτικών συμφωνιών, ιδιαίτερα των Συμφωνιών του Αβραάμ, κατά τη διάρκεια συζήτησης την περασμένη εβδομάδα που διοργάνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Breitbart News Washington, Matthew Boyle, στο Φόρουμ των Δελφών που φιλοξενήθηκε από το Hellenic American Leadership Council στην Ουάσιγκτον.

Η Ελληνίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε χαρούμενη για το «ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή» και προέβλεψε ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που επιτεύχθηκαν υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, θα επεκταθούν όταν ο Μπόιλ ρώτησε πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ώθηση για να έρθουν περισσότερες χώρες στη συμφωνία.

«Για αρκετά χρόνια, όλοι όσοι ζούμε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φοβόμασταν ότι οι Αμερικανοί θα αποσυρθούν και δεν πρόκειται να δείξουν κανένα ενεργό ενδιαφέρον για αυτό που συμβαίνει.

Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα», είπε.

«Χαίρομαι που υπάρχει τώρα ένα νέο, ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Φυσικά, οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις και να κοινοποιήσουν τις ιδέες τους στην αμερικανική ηγεσία, στη νέα αμερικανική ηγεσία».

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επίσης με τη σαουδική ηγεσία, την ηγεσία της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, οπότε είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κάποια λεπτή γραμμή, ώστε οι συμφωνίες του Αβραάμ να συνεχιστούν, να επεκταθούν και να οδηγήσουν σε μια άλλη ειρηνική και ευημερούσα και επίσης μια Μέση Ανατολή που έχει θέση για όλους», πρόσθεσε η Παπαδοπούλου.

Ο Μπόιλ απηύθυνε παρόμοια ερώτηση στον υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαο Ιωαννίδη, ρωτώντας πώς η Αμερική, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ, γνωστά και ως «3+1», μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Πράγματι, οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν μια τεράστια επιτυχία της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ.

Επομένως, οι προσπάθειες για αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη», είπε.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ένας ισχυρός στρατηγικός εταίρος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, το πιστεύουμε και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια ανανεωμένη διαδικασία στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ».

Ο Ιωαννίδης επεκτάθηκε στη στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή.

«Προσφέρουμε στρατηγικό βάθος λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και πιστεύουμε ότι είμαστε, και μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένας ανθρωπιστικός κόμβος και ένα ασφαλές μέρος για τους εταίρους μας στην περιοχή», διευκρίνισε.

Και, φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άριστες σχέσεις μας και με άλλα περιφερειακά κράτη για να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των Συμφωνιών του Αβραάμ 2.0, αν μπορώ να το θέσω έτσι».

Η Τζούλι Ρέιμαν, η διευθύνουσα σύμβουλος πολιτικής και πολιτικών υποθέσεων της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, μίλησε επίσης για «τεράστια ευκαιρία» όταν ρωτήθηκε για το ξεκλείδωμα των ειρηνευτικών συμφωνιών για τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει ενδιαφέρον να επιτύχει.

Ωστόσο, σημείωσε τον οικονομικό αντίκτυπο στο Ισραήλ που απορρέει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο οποίος προσθέτει ένα επίπεδο επιπλοκών που δεν υπήρχε στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία και περισσότερες από ό,τι είχε αντιληφθεί ο καθένας πριν», υποστήριξε η Τζούλι Ρέιμαν.

«Η μία θεμελιώδης διαφορά είναι ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ της τελευταίας κυβέρνησης Τραμπ οικοδομήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μια υπόσχεση μεγαλύτερης οικονομικής ευημερίας για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, εν μέρει λόγω της οικονομικής ευημερίας του Ισραήλ», συνέχισε.

«Και μια από τις τραγωδίες, μια από τις πολλές τραγωδίες της 7ης Οκτωβρίου, είναι ότι η οικονομική ευημερία του Ισραήλ δεν είναι αυτή που ήταν.

Θα ανακάμψει. Έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά καθώς κοιτάζετε έξω στο τοπίο άλλων χωρών, θα μπορούσαν να γίνουν εταίροι, αυτό το κομμάτι της συμφωνίας, αυτό το κομμάτι του παζλ, δεν είναι τόσο εμφανές όσο πριν από μια δεκαετία.

Οπότε νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες κομμάτι του και θα είναι μια πρόκληση».

Η Παπαδοπούλου συζήτησε επίσης τις οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή και συγκεκριμένα τη δυνατότητα δημιουργίας του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Η προτεινόμενη εμπορική οδός θα εκτείνεται από την Ινδία μέσω της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη και την Αμερική, αντικατοπτρίζοντας την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

Παπαδοπούλου το χαρακτήρισε «μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί».

«Όταν βλέπετε τον χάρτη, ο χάρτης μιλάει από μόνος του. Έχεις τη γη και έχεις τη θάλασσα», εξήγησε.

«Και αν δείτε το Belt and Road, είναι η Κίνα, μέσω της Κεντρικής Ασίας, μέσω του Πακιστάν και μετά μέχρι την Τουρκία. Αλλά αυτό λαμβάνεται. Το έχει πάρει η Κίνα, και είναι φυσικό γιατί είναι Ρωσία, Κίνα, δεν έχεις τίποτα, καμία πιθανότητα εκεί.

Αλλά υπάρχει ο θαλάσσιος διάδρομος, και είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, και μετά μέχρι την Ευρώπη και μετά τελικά τις ΗΠΑ».

Τόνισε ότι «όλες οι κουκκίδες είναι εκεί» για να δημιουργηθεί ένας «θαλάσσιος» διάδρομος και η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν «να χρησιμεύσουν ως κόλλα» για τον εμπορικό δρόμο.

«Είναι λοιπόν προφανές ότι για όλους μας ο θαλάσσιος δρόμος είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ​​είπε.

«Τα θεμέλια για αυτόν τον διάδρομο είναι εκεί. Είναι το «3+1», που είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, συν οι ΗΠΑ – το σύστημα.

Έπειτα έχετε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ινδίας, μετά τις άριστες σχέσεις, περισσότερο από άριστες σχέσεις, με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Οπότε όλες οι κουκκίδες είναι εκεί και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να χρησιμεύσουν ως κόλλα που φέρνει αυτό το μέρος του κόσμου συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός διαδρόμου που παρέχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό άνοιγμα επειδή αυτή είναι ελεύθερη αγορά –είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και πολύ ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα έχετε όλα τα στοιχεία στη θέση τους».

«Και αυτή είναι η οικονομική πτυχή αυτού που είπε ο φίλος μας για τις Συμφωνίες του Αβραάμ», πρόσθεσε η Παπαδοπούλου.

«Έτσι συνδυάζονται όλα, το πολιτικό και το οικονομικό, και δημιουργούν αυτό το νέο, και δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο Μέση Ανατολή, θα χρησιμοποιήσω τον όρο Ανατολική Μεσόγειος, αλλά στη μεγάλη μορφή, που ξεκινά από τον Κόλπο μέχρι τα Βαλκάνια και μέχρι την Ευρώπη.

Άρα είναι εκεί. Πρέπει να δουλέψουμε για να λειτουργήσει».

Προς το παρόν η δημιουργία του διαδρόμου έχει σταματήσει λόγω του πολέμου στη Γάζα αλλά όταν η κατάσταση εκεί σταθεροποιηθεί, όπως μπορεί να σταθεροποιηθεί, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει ξανά.

Θα είναι η Ελλάδα παρούσα; Αυτό γιατί τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία διεκδικούν μερίδιο εισόδου στην Ευρώπη με τα λιμάνια τους στη Μεσόγειο.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.