Επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας» από το Ισραήλ – Axios: Είχε στείλει μήνυμα στο Ιράν πριν από την επίθεση και προειδοποίησε να μην απαντήσει

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει το Ιράν από την Παρασκευή, μία ημέρα πριν πραγματοποιηθούν οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε εναντίον ιρακινών στρατιωτικών στόχων, να μην απαντήσει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Axios, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το ισραηλινό μήνυμα, ήταν μία προσπάθεια περιορισμού της συνεχιζόμενης ανταλλαγής επιθέσεων, ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, καθώς και αποτροπής μίας ευρύτερης κλιμάκωσης, ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχος, οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε τρία «κύματα», τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10). Το πρώτο, επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν, ενώ το δεύτερο και το τρίτο εστίασε σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone, καθώς και μονάδες παραγωγής όπλων. Το Ιράν από την πλευρά του, δήλωσε πως απέκρουσε την επίθεση, υποστηρίζοντας πως προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, δήλωσαν πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. Το μήνυμα του Ισραήλ διαβιβάστηκε στην Τεχεράνη μέσω τρίτων μερών, διευκρίνισαν οι πηγές του Axios.

«Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν θα επιτεθούν», είπε μια πηγή στο Axios. «Το Ισραήλ ξεκαθάρισε στο Ιράν, εκ των προτέρων, τι πρόκειται να στοχοποιήσει και τι όχι» ανέφερε μία πηγή στο Axios, ενώ άλλες δύο πηγές τόνισαν πως το Τελ Αβίβ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση, και επεσήμαναν πως σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθήσει άλλη μία, πιο σοβαρή επίθεση, ειδικά εάν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί άμαχοι πολίτες.

Προς το παρόν, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει σχολιάσει τα όσα αναφέρονται.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει, σε οποιαδήποτε ιρανική κλιμάκωση.

Αμερικανός αξιωματούχος, υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά εάν το Ιράν απαντήσει, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το Ισραήλ. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος των απευθείας συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν το Ιράν επιτεθεί ξανά, θα υπάρξουν συνέπειες».

Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανάμεσά τους και υπερηχητικούς πυραύλους – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση αυτή.

Σήμερα, σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ «μεγαλύτερη ελευθερία δράσης» στον ιρανικό εναέριο χώρο. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στο Ισραήλ μετά την «σύνθετη» επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.