Αμερικανικές Εκλογές 2024: Τι αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις του 2016 και του 2020 για τις εκλογές του τρέχοντος έτους

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζει καλύτερη απόδοση σε κάθε πολιτεία από αυτήν που είχε το 2016 και το 2020

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει σημαντικά καλύτερη απόδοση στις εθνικές δημοσκοπήσεις και στις δημοσκοπήσεις των κρίσιμων πολιτειών σε σύγκριση με το 2016 και το 2020.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων που συνέταξε και δημοσίευσε το RealClearPolitics στις 24 Οκτωβρίου, ο Τραμπ υπολείπεται της Χάρις κατά 0,3%. Την ίδια ημέρα το 2020, ο Τραμπ υπολειπόταν του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2016, υστερούσε της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Τραμπ, που διεκδικεί την προεδρία για τρίτη φορά, έχασε τελικά τη λαϊκή ψήφο τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στις 22 Οκτωβρίου δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος και στις επτά κρίσιμες πολιτείες — Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν — οι οποίες πιθανώς θα κρίνουν το αποτέλεσμα του Εκλεκτορικού Κολλεγίου.

Ο πρώην πρόεδρος παρουσιάζει καλύτερη απόδοση σε κάθε πολιτεία από αυτήν που είχε το 2016 και το 2020.

Οι κορυφαίοι δημοσκόποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι δημοσκοπήσεις καταφέρνουν καλύτερα να αποτυπώσουν το πραγματικό συναίσθημα των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές.

Αναφέρουν, επίσης, ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι ο Τραμπ τρέχει σε έναν ισχυρό αγώνα με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και πιθανώς έχει το προβάδισμα εν όψει της Ημέρας των Εκλογών.

«Είναι μια δραματικά ισόπαλη αναμέτρηση», δήλωσε ο Ντον Λέβι, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Siena College, στην εφημερίδα The Epoch Times. «Είναι πολύ πιο ανταγωνιστική σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τις τελευταίες εκλογές».

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πολύ πιο βιώσιμος από ό,τι ήταν το 2016 και το 2020», δήλωσε ο Ντέιβιντ Παλαιολογός, διευθυντής του Πολιτικού Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σάφολκ, στην ίδια εφημερίδα.

Ο Μαρκ Μίτσελ, επικεφαλής δημοσκόπος του Rasmussen Reports, δήλωσε ότι οι δημοσκοπήσεις του υποδεικνύουν πως «ο Τραμπ είναι έτοιμος να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο».

Βελτιώσεις στη μεθοδολογία

Στις προηγούμενες δύο εκστρατείες του, ο Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαν θέσει οι πολιτειακές δημοσκοπήσεις στις επτά κρίσιμες πολιτείες. Σύμφωνα με σύγκριση των τελικών αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν οι εκλογικές αρχές κάθε πολιτείας με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων περίπου δύο εβδομάδες πριν την Ημέρα των Εκλογών, ο Τραμπ ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 5,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2016.

Η Κλίντον προβλεπόταν να κερδίσει και τις επτά πολιτείες εκτός από την Τζόρτζια το 2016. Ο Τραμπ κέρδισε όλες εκτός από τη Νεβάδα. Το 2020, οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς. Ο Τραμπ ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ο Μπάιντεν προβλεπόταν να κερδίσει και τις επτά κρίσιμες πολιτείες και τις κέρδισε όλες εκτός από τη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Λέβι και ο Παλαιολογός ανέφεραν στην εφημερίδα The Epoch Times ότι οι κύριοι δημοσκόποι βελτίωσαν τη μεθοδολογία τους στα χρόνια που ακολούθησαν το 2016 και το 2020.

«Απλώς δεν υπήρχε τεράστιος αριθμός υψηλής ποιότητας δημοσκοπήσεων σε πολιτειακό επίπεδο το 2016», δήλωσε ο Λέβι.

Η Siena, η οποία δημοσιεύει τις δημοσκοπήσεις της σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times, εξέτασε τι πήγε στραβά το 2016 και προσπάθησε να το διορθώσει στις επόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο Λέβι ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο δεν μέτρησαν σωστά τους υποστηρικτές του Τραμπ, επειδή δεν αναγνώρισαν τα δημογραφικά που τον υποστηρίζουν.

Πρώτον, υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο τετραετούς φοίτησης και αυτών που δεν έχουν.

Δεύτερον, υπάρχει ένα παρόμοιο χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων στις αστικές περιοχές και αυτών στις αγροτικές περιοχές.

Οι πιο μορφωμένοι ψηφοφόροι που ζουν στις πόλεις και στα προάστια τείνουν να ψηφίζουν πιο συχνά τους Δημοκρατικούς από άλλους Αμερικανούς, δήλωσε ο Λέβι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πολιτείες Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν.

Εκ των υστέρων, δήλωσε ο Λέβι, οι δημοσκοπήσεις της οργάνωσής του το 2016 και αυτές που διεξήχθησαν από άλλους αναγνωρισμένους δημοσκόπους δεν δειγμάτισαν σωστά τους κατάλληλους πληθυσμούς ούτε ζύγισαν τις απαντήσεις τους κατάλληλα.

Το 2020, οι δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές έρευνες πιθανόν έλαβαν περισσότερες απαντήσεις από Δημοκρατικούς ψηφοφόρους και λιγότερες από Ρεπουμπλικάνους.

Το 2024, η Siena άλλαξε τον τρόπο ζύγισης των απαντήσεων, εισήγαγε αυστηρές ποσοστώσεις για να επιτύχει το σωστό δημογραφικό δείγμα, συμπεριλαμβανομένων των μερικών απαντήσεων, και επανέλαβε τις κλήσεις στους δύσκολα προσβάσιμους ψηφοφόρους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με βάση όσα βλέπει από άλλες «δημοσκοπήσεις υψηλής ποιότητας», υπάρχει σημαντικά λιγότερη διακύμανση στις δημοσκοπήσεις φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό δείχνει ότι οι δημοσκόποι μαθαίνουν από τα λάθη τους.

«Ή θα είμαστε πιο ακριβείς, ή θα έχουμε αποτύχει ξανά συστημικά να αποτυπώσουμε κάποια κρυφή τάση μέσα στο εκλογικό σώμα», δήλωσε ο Λέβι.

Εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις

Η εκπληκτική νίκη του Τραμπ κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού στις πολιτικές δημοσκοπήσεις. Παρά τα παρελθόντα λάθη, ο Παλαιολογός είπε ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί πρέπει να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από αναγνωρισμένες οργανώσεις με μακρά ιστορία

Ωστόσο, το 2024, περισσότερες δημοσκοπήσεις από ποτέ δημοσιεύονται από οργανισμούς που ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν την ίδια ποιότητα μεθόδων δειγματοληψίας με τους πιο αξιόπιστους δημοσκόπους.

«Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το 2024 περιλαμβάνουν όλα τα μήλα, όχι μόνο τα καλά μήλα», είπε ο Παλαιολόγος. “[Οι μέσοι όροι περιλαμβάνουν] τα κακά μήλα και τα σάπια μήλα.”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.