Ανάλυση Jerusalem Post: Μπορεί το Ισραήλ να σκοτώσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν; – Τι πιστεύει η Τεχεράνη και πώς σκέπτεται το Τελ Αβίβ

Καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει να εξολοθρεύει είτε συστηματικά είτε συμπτωματικά, τον έναν μετά τον άλλον, τους ηγέτες των αντιπάλων του, και ενώ συνεχίζονται οι διαρροές πληροφοριών γύρω από την ασφάλεια στο Ιράν και στους συμμάχους του, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα σενάριο γύρω από ενδεχόμενη δολοφονία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ.

Η εφημερίδα Jerusalem Post, αναφέρει ότι αρκετοί παράγοντες τοποθετούν τον Χαμενεΐ, μεταξύ των πιθανών στόχων του Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Μία από τις διαρροές ήταν η δημοσιοποίηση της λίστας των πιθανών στόχων του Ισραήλ στο Ιράν. Ο Χαμενεΐ δεν ήταν μέσα, αλλά αυτό μπορεί να ήταν σκόπιμο. Ο κατάλογος δεν περιοριζόταν σε στρατιωτικούς ηγέτες του Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC ). Περιείχε κι έναν άλλο θρησκευτικό ηγέτη, τον Σιστανί, ο οποίος πάντως δεν έχει το πολιτικό βάρος του προέδρου Χαμενεΐ, ούτε τις ίδιες πολιτικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες. Είναι περισσότερο θρησκευτική φυσιογνωμία του Ιράν

Ωστόσο, ο Σιστανί δεν εμφανίζεται άμεσα στη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Η σύγκρουση αυτή περιλαμβάνει διαστάσεις που υπερβαίνουν τα θρησκευτικά ζητήματα και περιλαμβάνουν αγώνες για ηγεμονία και στρατηγική επιρροή εν μέσω της αυξανόμενης σύγκρουσης μεταξύ του ιρανικού επεκτατικού σχεδίου και της επιθυμίας του Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά του. Ο Σιστανί θα μπορούσε να είναι στόχος μόνο επειδή μπορεί να κινητοποιήσει τους Σιίτες του Ιράκ (σε αυτούς έχει απήγχηση) εναντίον του Ισραήλ, σημειώνει η Jerusalem Post.

Το πολιτικό κόστος και το κόστος ασφάλειας θα είχαν μόνο μικρές διαφορές και στις δύο περιπτώσεις. Και οι δύο είναι σημαντικοί σιίτες ηγέτες και η αναμενόμενη οργή των σιιτών σε περίπτωση δολοφονίας ενός από τους δύο θα ήταν συγκρίσιμη.

Θα μπορούσε μάλιστα να είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση του Σιστανί, δεδομένου του παράγοντα της πάλης για την εξουσία εντός του κύκλου που βρίσκεται κοντά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η περίπτωση Χαμενεΐ

Η ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι μοναδικό, επιτρέπει να μπει στο στόχαστρο ο Χαμενεΐ. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να αποδυναμώνει συστηματικά τους αντιπάλους του και να έχει ακόμα ισχυρή αποδοχή και υποστήριξη στις επιχειρήσεις του.

Οι αντιδράσεις στις επιχειρήσεις του είναι μάλλον υποτονικές οπότε γιατί να μην συνεχίσει, εξολοθρεύοντας επιφανείς στόχους; Τα πλήγματα που δέχτηκε από το Ιράν δεν ήταν ισχυρά και η Χεζμπολάχ απλώς του προκαλεί λίγο μεγαλύτερες απώλειες από την Χαμάς.  Αυτές οι ελάχιστες συνέπειες μπορεί να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να στοχεύσει κορυφαίους ηγέτες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Χαμενεΐ.

Οι στρατηγικές εκτιμήσεις

Στο Ισραήλ εκφράζονται εκτιμήσεις ότι η στοχοποίηση του Χαμενεΐ μπορεί να είναι το δυνητικά λιγότερο δαπανηρό και πιο αποτελεσματικό πλήγμα. Θα προκαλούσε ένα εσωτερικό αγώνα εξουσίας στο ιρανικό απαράτους και αυτό ίσως προκαλούσε λαϊκή αναταραχή μεταξύ εκείνων που είναι ήδη προετοιμασμένοι να αμφισβητήσουν το καθεστώς.

Οι οικονομικές συνθήκες στην χώρα δεν είναι καλές και υπάρχει δυσαρέσκεια  με την εμπλοκή σε εξωτερικές συγκρούσεις.

Το σενάριο της δολοφονίας του Χαμενεΐ  ανησυχεί και την Τεχεράνη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τόσους άλλους ηγέτες, ενώ οι  αμφιβολίες και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi, όταν το ελικόπτερό του συνετρίβη τον Μάιο, έχουν επίσης συμβάλει στην ανησυχία αυτή.

Έτσι εξηγούνται και οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τη βιασύνη να μεταφερθεί ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ασφαλή τοποθεσία μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του Νασράλα.

Ο καθοριστικός παράγων

Το βάθος της διείσδυσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις υπηρεσίες ασφαλείας των Φρουρών της Επανάστασης και των πληρεξουσίων τους είναι πλέον φανερό. Το γεγονός αυτό καθιστά την πιθανότητα να φθάσουν στην κεφαλή της ιρανικής ιεραρχίας εξουσίας πραγματική ανησυχία για πολλούς, ιδίως για τους ηγέτες του Σώματος των Φρουρών.

Ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα αποφασιστεί ένα τέτοιο πλήγμα θα είναι η ανάλυση που θα κάνουν οι Ισραηλινοί ιθύνοντες για το κόστος και το όφελος που θα έχει για την χώρα, μια τέτοια ενέργεια, Με αυτό ασχολούνται τώρα στο Ισραήλ θέλοντας να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τον πόλεμο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.