Χεζμπολάχ: Πώς προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ στον Λίβανο – Το νέο κέντρο επιχειρήσεων και η λειτουργία της διοίκησης

Η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, καθώς μετά από την εξόντωση της ανώτατης ηγεσίας της από το Ισραήλ, μια νέα στρατιωτική διοίκηση ανέλαβε τη διαχείριση των πυραυλικών επιθέσεων και της χερσαίας σύγκρουσης στον Λίβανο.

Αυτό αποκάλυψαν δύο πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Η οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει υποστεί σοβαρές απώλειες από τις καταστροφικές ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τη σημαντικότερη να είναι η δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα. Και τώρα, βάσει των εξελίξεων, ηγέτες κρατών, υψηλοί αξιωματούχοι και αναλυτές βολιδοσκοπούν την κατάσταση που βρίσκεται η Χεζμπολάχ, η οποία αντιστέκεται στους στρατιώτες των IDF που έχουν διεισδύσει στον Λίβανο, με στόχο να απομακρύνουν την οργάνωση από τα σύνορα και να την εξουδετερώσουν.

Παρά τις ισχυρές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό οπλοστάσιο, περιλαμβανομένων των πιο ισχυρών κατευθυνόμενων πυραύλων της, τους οποίους δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη, σύμφωνα με τέσσερις πηγές εξοικειωμένες με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι έχει πλήξει σοβαρά το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, αλλά η οργάνωση φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της σε ετοιμότητα.

Η διοίκηση της Χεζμπολάχ διαταράχθηκε για μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου, μέχρι που οι μαχητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο «κέντρο επιχειρήσεων» μέσα σε 72 ώρες, σύμφωνα με πηγές, περιλαμβανομένου ενός διοικητή στο πεδίο των μαχών και ενός προσώπου κοντά στην οργάνωση.

Νέο κέντρο επιχειρήσεων

Ο Νασράλα σκοτώθηκε, μαζί με άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό διοικητή, όταν το Ισραήλ εντόπισε και βομβάρδισε το καταφύγιό του, βαθιά στη Βηρυτό. Παρά τις επακόλουθες ισραηλινές επιθέσεις, το νέο κέντρο διοίκησης συνεχίζει να λειτουργεί, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαχητές στον νότο να εκτοξεύουν πυραύλους και να μάχονται σύμφωνα με τις εντολές από το κέντρο της οργάνωσης, όπως αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Ένας τρίτος αξιωματούχος, που είναι κοντά στη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η οργάνωση έχει πλέον στραφεί σε έναν πόλεμο φθοράς. Σύμφωνα με τον αναλυτή Αβραάμ Λεβίν από την ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Άλμα, η Χεζμπολάχ είναι «καλά προετοιμασμένη και περιμένει» τους ισραηλινούς στρατιώτες και δεν αποτελεί εύκολο στόχο.

«Το γεγονός ότι η αλυσίδα διοίκησης έχει υποστεί πλήγματα δεν αφαιρεί την ικανότητα της οργάνωσης να πλήξει τις ισραηλινές κοινότητες ή να στοχεύσει τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τη Χεζμπολάχ ως τον «γνωστό, ισχυρό τρομοκρατικό στρατό».

Η λειτουργία της νέας διοίκησης

Σύμφωνα με έναν διοικητή στο πεδίο των ενόπλων επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ο οποίος μίλησε στο Reuters, πράγμα σπάνιο για έναν διοικητή της οργάνωσης να μιλάει σε διεθνή ΜΜΕ, οι μαχητές έχουν την ευελιξία να εκτελούν τις εντολές «ανάλογα με τις δυνατότητες του μετώπου», ενώ η νέα διοίκηση περιγράφεται ως «ένας στενός κύκλος» που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις δυνάμεις στο πεδίο των μαχών.

Η νέα διοίκηση λειτουργεί σε απόλυτη μυστικότητα, χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τη δομή της ή τις επικοινωνίες της. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει νέο ηγέτη μετά τη δολοφονία του Νασράλα, με τον πιθανότερο διάδοχό του να έχει επίσης σκοτωθεί.

Πώς επικοινωνούν τα μέλη της Χεζμπολάχ

Ένας άλλος αξιωματούχος, εξοικειωμένος με τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι το αποκλειστικό, σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο της οργάνωσης είναι «απαραίτητο» για τις τρέχουσες επικοινωνίες, με το δίκτυό της να έχει επιβιώσει έπειτα από τις επιθέσεις που δέχθηκε τον Σεπτέμβριο στους βομβητές και τα γουόκι τόκι των μελών της.

Σε μια πρόσφατη δήλωση που υπογράφηκε από το «κέντρο επιχειρήσεων της Ισλαμικής Αντίστασης», οι μαχητές ανέφεραν ότι αντιστέκονται στις ισραηλινές εισβολές και «παρακολουθούν και ακούν» τις κινήσεις των ισραηλινών στρατιωτών όπου εκείνοι δεν το περιμένουν. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε την πρώτη δημόσια αναγνώριση της ύπαρξης του νέου κέντρου διοίκησης, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τα μέλη του ή η χρονική στιγμή της ίδρυσής του.

Η Χεζμπολάχ διαψεύδει το Reuters

Η Χεζμπολάχ, μέσω του γραφείου Τύπου της, αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters πριν από τη δημοσίευση, ενώ μετά τη δημοσίευσή του, με γραπτή ανακοίνωση, τόνισε πως μέρος του ρεπορτάζ που αποδίδεται σε διοικητή της Χεζμπολάχ «είναι εντελώς ψευδές» και ότι «δεν υπάρχουν πηγές στη Χεζμπολάχ».

Οι στρατός του Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στον Λίβανο από το Reuters, αναφέρθηκε σε προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.