Βούτσιτς: «Η Τουρκία είναι η ισχυρότερη δύναμη στα Βαλκάνια» – Ερντογάν: «Από κοινού με τη Σερβία η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

Σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούσιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Vucic δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί «τη μεγαλύτερη δύναμη στα Βαλκάνια», τονίζοντας τη σημασία της συνεχιζόμενης τουρκικής υποστήριξης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον Erdogan, επισημαίνοντας πως «κατανοεί πλήρως τα προβλήματα της περιοχής» και προάγει τον διάλογο ως τη μόνη βιώσιμη λύση για την επίλυσή τους.

Ο Vucic ανέφερε επίσης ότι ορισμένες περιοχές της Σερβίας ευημερούν χάρη στις τουρκικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση της Σερβίας για τις φιλικές σχέσεις της με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία, ιδίως στον τομέα της άμυνας.

Ερντογάν: Συνεργασία στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε πως η Τουρκία και η Σερβία θα προχωρήσουν από κοινού στην ανάπτυξη της αμυντικής τους βιομηχανίας. Σημαντικό μέρος αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Βελιγράδι, ο Erdogan υπογράμμισε ότι η κοινή αυτή προσπάθεια έχει στόχο να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. «Η Τουρκία και η Σερβία πρέπει να κάνουν από κοινού βήματα, και αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας που θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η διεθνής ζήτηση για τα τουρκικά drones, όπως τα Bayraktar TB2 που παράγονται από την εταιρεία Baykar, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της επιτυχημένης χρήσης τους σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία. Η Baykar έχει ήδη συνάψει συμφωνίες εξαγωγής με περίπου 30 χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Αιθιοπία, το Κόσοβο και η Πολωνία.

Ο Erdogan τόνισε πως τα τουρκικά drones θα αποτελέσουν μέρος των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. «Οι δυνατότητες της Τουρκίας στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι σημαντικό μέρος των βημάτων που θα κάνουμε για την αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι Άγκυρα και Βελιγράδι θα αξιοποιήσουν τους πόρους τους ως δύο φιλικές χώρες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Παράλληλα, ο Erdogan προειδοποίησε ότι καμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στην κοινή αυτή προσπάθεια, ακόμα και αν δεν είναι ικανοποιημένη με αυτή τη συνεργασία. Τόνισε ότι η συνεργασία αυτή γίνεται για το καλό των δύο χωρών και της περιφερειακής σταθερότητας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, ότι η Τουρκία θα δωρίσει στην Αλβανία έναν σημαντικό αριθμό drones-καμικάζι. Η Άγκυρα και τα Τίρανα έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία, καθώς είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ η Αλβανία έχει ήδη αποκτήσει έναν στόλο από τουρκικά drones τύπου Bayraktar, που χρησιμοποιούνται για αναγνωριστικούς και επιθετικούς σκοπούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.