Τυφώνας Milton: 11 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στην Φλόριντα – Πώς η Πολιτεία γλίτωσε από τα χειρότερα

Ο τυφώνας Milton πέρασε στον Ατλαντικό Ωκεανό, σήμερα αφού σάρωσε την ακτή της Φλόριντα, προκαλώντας περισσότερους από 19 ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας κατοικίες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους.

Ευτυχώς η καταιγίδα δεν φαίνεται να προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες υπήρχαν φόβοι.

Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευσαν από αστραπιαίες και ποτάμιες πλημμύρες και ένας αριθμός ρεκόρ ανεμοστρόβιλων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ανάπτυξε εκ των προτέρων χιλιάδες ομοσπονδιακό προσωπικό στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 μελών της ακτοφυλακής.

Η κομητεία Pinellas ήρε απόψε την εντολή εκκένωσης, αλλά κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οι δρόμοι της Τάμπα είναι αποκλεισμένοι, πλημμυρισμένοι και γεμάτοι με καλώδια ρεύματος που έπεσαν από τις θέσεις τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε σήμερα ότι έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον».

«Κατά τη γνώμη μας, οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους» που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου.

«Αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο»

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης το πρωί ότι η πολιτεία απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αν και προειδοποίησε ότι οι ζημιές είναι σημαντικές.
Τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν στο Σεντ Λουσί, στις ανατολικές ακτές της Φλόριντας, με τουλάχιστον 2 εξ αυτών στην κοινότητα Σπάνις Λέικς, συνοικίες συνταξιούχων.

Καταγράφηκαν 19 επιβεβαιωμένοι ανεμοστρόβιλοι στη Φλόριντα από τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα, κατά την οποία ο Μίλτον «προσγειώθηκε» στην ακτή, είπε ο Ντε Σάντις. Περίπου 45 ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σήμερα, κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της πολιτείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Υπάρχουν νοικοκυριά που επί ημέρες δεν έχουν ρεύμα, από τότε δηλαδή που πέρασε ο κυκλώνας Έλις. Ο τυφώνας Milton ξήλωσε επίσης τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

«Μία από τις ευλογίες για εμάς είναι ότι δεν είδαμε τα κύματα θύελλας (από την θάλασσα) που είχαν προβλέψει. Αυτό έσωσε πολλά», δήλωσε η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου νωρίς το πρωί.

Στην περιοχή της Τάμπας, ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια σε δρόμους και έριξε κολώνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Ορισμένες συνοικίες πλημμύρισαν, όμως το εύρος των ζημιών δεν θα γίνει γνωστό, παρά όταν τα συνεργεία αποκτήσουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και αξιολογήσουν τις καταστροφές, επισήμανε η Κάστορ.

Ομάδες διάσωσης στην περιοχή ανταποκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια, μεταξύ αυτών μία που αφορούσε ένα δέντρο που έπεσε πάνω σε ένα σπίτι, στο οποίο βρίσκονταν 15 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπας Λι Μπέρκοου. Και οι 15 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, συμπλήρωσε.

Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν επίσης έναν μεγάλο οικοδομικό γερανό στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, με το μηχάνημα να συντρίβεται στο έδαφος, σε έναν ερημωμένο δρόμο.
Η πολιτεία παραμένει σε κίνδυνο για πιθανές πλημμύρες αφότου το ύψος της βροχής που έπεσε ανήλθε σε 457 χιλιοστά.

Οι αρχές αναμένουν επίσης ότι θα υπερχειλίσουν οι ποταμοί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο μέχρι στιγμής η στάθμη των υδάτων παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα, μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες, είπε η Κάστορ.

Η καταιγίδα έπληξε τις δυτικές ακτές της Φλόριντας τη νύχτα της Τετάρτης ως κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 205 χλμ/ώρα.
Αν και εξακολουθούσε να είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα, ο Μίλτον είχε μικρότερη σφοδρότητα σε σύγκριση με τη σπάνια Κατηγορία 5, που απειλούσε την πολιτεία, καθώς κινείτο πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση τη Φλόριντα.

 

Ο Μίλτον εξασθένισε περαιτέρω καθώς διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ/ώρα, όταν έφθασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Έως σήμερα το πρωί, η καταιγίδα απομακρυνόταν από τις ακτές της Φλόριντας στον Ατλαντικό, αφότου σάρωσε κοινότητες στην ανατολική ακτογραμμή. Το μάτι του κυκλώνα σάρωσε το Σιέστα Κι, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 5.400 ανθρώπων, σε απόσταση 100 χλμ. από τη Σαρασότα, νότια του Κόλπου της Τάμπας.

Ο ΝτεΣάντις είπε ότι συνεργεία κατά μήκος της πολιτείας πέρασαν τη νύχτα καθαρίζοντας συντρίμμια. «Θα ελέγξουμε τις ζημιές και θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους. Θα το ξεπεράσουμε αυτό», τόνισε ο ΝτεΣάντις.

 

 

Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλές κομητείες και κατέστρεψαν περίπου 125 σπίτια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, ο Κιθ Πίρσον, εκτιμά πως 100 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή, την οποία έπληξαν 17 ανεμοστρόβιλοι, όπως μετέδωσε το NBC.

Σε μια πολιτεία που είχε ήδη πληγεί από τον κυκλώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολές να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ενόψει της έλευσης του Μίλτον.

Σήμερα 2.209 εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Τα αεροδρόμια της Φλόριντας παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Πάντως, διάφορα λιμάνια στον Κόλπο, μεταξύ άλλων το Πάναμα Σίτι, το Σεντ Τζο και ο Κι Γουέστ στη Φλόριντα άρχισαν να επαναλειτουργούν για την κυκλοφορία των πλοίων.
Ο Μίλτον προβλέπεται να εξελιχθεί σε ισχυρή μετα-τροπική καταιγίδα αργότερα σήμερα και κατόπιν σταδιακά να εξασθενίσει εντελώς τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.