Τυφώνας Milton: «Η Φλόριντα απέφυγε τα χειρότερα» – 9 νεκροί, μεγάλες καταστροφές, χωρίς ρεύμα εκατομμύρια σπίτια

Με ταχύτητες ανέμων που ξεπέρασαν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, ο τυφώνας Milton είναι ο πρώτος τυφώνας που περνά σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την Τάμπα εδώ και 100 χρόνια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο καταιγίδων για την πολιτεία, οι αρχές της οποίας αναφέρουν πλέον ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους εννέα.

Ο Μίλτον είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που υπήρξε ποτέ τόσο αργά (μέσα Οκτωβρίου) στον Κόλπο του Μεξικού. Είναι επίσης ο έκτος ισχυρότερος σε όλη τη λεκάνη του Ατλαντικού, σε οποιοδήποτε σημείο του τρέχοντος έτους.  Οι τυφώνες που έχουν περάσει πάνω από την πολιτεία περιλαμβάνουν τους Debby, Helene και τώρα τον Milton.

Είναι επίσης ο πέμπτος τυφώνας του Κόλπου που φτάνει στην ξηρά φέτος. Η διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, η Ντιν Κρίσγουελ ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του τυφώνα Μίλτον θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες Η Φλόριντα απέφυγε το «χειρότερο σενάριο», είπε.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η πολιτεία δεν θα χρειαστεί πόρους, δήλωσε η Criswell, η υπηρεσία της οποίας  έχει επίσης ανταποκριθεί στην καταστροφή που προκάλεσε σε όλη τη νοτιοανατολική χώρα πριν από λίγες εβδομάδες ο τυφώνας Helene. Αλλά η Φλόριντα δεν θα χρειαστεί «το επίπεδο» των πόρων «που ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε χρειαστεί», είπε.

Η Criswell δήλωσε επίσης ότι είδε μια «μείωση» της παραπληροφόρησης στον απόηχο της προσγείωσης του Milton.

Τα αεροδρόμια

Τουλάχιστον τρία αεροδρόμια στην καταστροφική πορεία του Μίλτον θα παραμείνουν κλειστά για τους επιβάτες, καθώς οι αρχές διερευνούν το μέγεθος των ζημιών που μπορεί να έχει προκαλέσει ο τυφώνας.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα δήλωσε την Πέμπτη ότι «το προσωπικό επιθεωρεί την κατάσταση του αεροδρομίου και των εγκαταστάσεων για να καθορίσει πότε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα μπορεί να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια». «Οι υπάλληλοι του TPA σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα σχέδιο επαναλειτουργίας αργότερα την Πέμπτη, αφού ολοκληρωθεί η ενδελεχής επιθεώρηση της πανεπιστημιούπολης έκτασης 3.300 στρεμμάτων και των κτιρίων της», σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο St. Pete-Clearwater δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις ακυρώνονται την Πέμπτη και δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για το πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις.

Και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, «τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης παρέμειναν στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας και η εκτίμηση των ζημιών θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα τώρα», ανέφερε το αεροδρόμιο στο Χ το πρωί της Πέμπτης.

Αλώβητο το λιμάνι

Το λιμάνι Tampa Bay, το οποίο αποτελεί κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για τον εφοδιασμό της Φλόριντα με καύσιμα, φαίνεται να έχει ελάχιστες ζημιές από τον τυφώνα Milton  σύμφωνα με τον δήμαρχο της Τάμπα.

«Το λιμάνι φαίνεται καλό, οπότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εισέλθουν και να εξέλθουν καύσιμα από εκεί», δήλωσε η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ αφού εξέτασε το λιμάνι από ελικόπτερο.

«Υπήρχε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια καυσίμων στο λιμάνι που είχε ξεφλουδίσει η οροφή του», δήλωσε η Κάστορ, αλλά δεν ήταν ορατές άλλες ζημιές από αέρος.

Ο κυβερνήτης Ron DeSantis δήλωσε επίσης ότι το λιμάνι πέρασε σχεδόν αλώβητο από την καταιγίδα. «Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι πιθανότατα θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τη λειτουργία τους πολύ γρήγορα», δήλωσε ο DeSantis.

Ο Κάστορ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Μίλτον έστριψε νότια πριν προσγειωθεί, φέρνοντας έντονη βροχή και άνεμο, αλλά όχι μαζικό κύμα καταιγίδας. «Αν ο Μίλτον είχε χτυπήσει στη βόρεια πλευρά, θα βρισκόμασταν σε άσχημες συνθήκες», είπε.

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα απέφυγε τις πιο καταστροφικές προβλέψεις για το κύμα καταιγίδας από τον τυφώνα Μίλτον, καθώς η καταιγίδα ταλαντεύτηκε προς τον νότο πριν φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις το πρωί της Πέμπτης.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η καταιγίδα ήταν σημαντική, αλλά ευτυχώς δεν ήταν το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο DeSantis.

Οι σημαντικότερες άμεσες επιπτώσεις ήταν οι διακοπές ρεύματος που επηρέασαν περισσότερους από τρία εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος και οι πλημμύρες από τις τεράστιες ποσότητες βροχής.

«Μεμονωμένοι θύλακες βροχόπτωσης έως και μισό μέτρο παρατηρήθηκαν στις κομητείες Πινέλας και στις παράκτιες κομητείες Χίλσμπορο», δήλωσε ο κυβερνήτης. Η Αγία Πετρούπολη, όπου έπεσε περισσότερο από μισό μέτρο βροχής, βίωσε ένα γεγονός βροχόπτωσης 1 προς 1.000 χρόνια.

Οι πλημμύρες έφθασαν πιο βαθιά στην ενδοχώρα από ό,τι συνήθως γύρω από την Τάμπα, ενώ οι  άνεμοι ξήλωσαν το κάλυμμα της οροφής του Tropicana Field. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η κομητεία της Σαρασότα είδε έως και 3 μέτρα κύματα από την θάλασσα.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά οι υπηρεσίες αποκαθιστούν σταδιακά τις βλάβες.

Οι διακοπές ήταν πιο σημαντικές κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα σε περιοχές όπως η κομητεία Hardee, όπου πάνω από 9.000 νοικοκυριά ήταν σχεδόν όλα χωρίς ρεύμα και η κομητεία Highlands – όπου σχεδόν το 90% των πελατών ήταν χωρίς ρεύμα.

Ο Μίλτον εξακολουθεί να έχει ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερη των 130 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα στον Ατλαντικό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Όλες οι προειδοποιήσεις για  κύμα από την θάλασσα έχουν λήξει για τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, αλλά οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες στις ακτές του Ατλαντικού της πολιτείας.

Οι καταστροφικοί άνεμοι θα συνεχιστούν για λίγες ακόμη ώρες στην ανατολική-κεντρική και βορειοανατολική Φλόριντα. Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για κύμα από την θάλασσα  κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας.

Οι ανεμοστρόβιλοι

Ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε «πολλούς» ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα και η πολιτεία αναμένει επιβεβαιωμένα θύματα από αυτούς, δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις. Τέσσερις άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ως νεκροί στην κομητεία Σεντ Λούσι μετά από ανεμοστρόβιλους που σημειώθηκαν εκεί, ανέφεραν αξιωματούχοι της κομητείας σε δελτίο τύπου το πρωί της Πέμπτης. Ακόμα 2 θάνατοι εξαιτίας του τυφώνα αναφέρθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ακόμα 3 θάνατοι έχουν αναφερθεί και στην Κομητεία Βολούζια.

Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από ξαφνικές και ποτάμιες πλημμύρες και ένας αριθμός ρεκόρ ανεμοστρόβιλων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές χθες.

Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης πραγματοποιούσαν διασώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο Μίλτον έπληττε την πολιτεία. «Είχαμε πολλές επιτυχημένες διασώσεις από την πολιτεία. Ξέρω ότι οι τοπικοί μας εταίροι κάνουν το ίδιο. Θα έχουμε μια καλύτερη αίσθηση γι’ αυτό καθώς θα προχωράει η μέρα», δήλωσε ο DeSantis.

Εξέφρασε κάποια ανακούφιση για το γεγονός ότι η καταιγίδα κινήθηκε νότια της Τάμπα, απορροφώντας το νερό από τον κόλπο της Τάμπα, αντί να πλημμυρίσει την περιοχή με κύμα από την θάλασσα.

«Όμως αυτό έκοψε επίσης ολόκληρη τη χερσόνησο της Φλόριντα. Έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα», σημείωσε ο DeSantis.

«Οι πρώτοι ανταποκριτές και τα συνεργεία δημοσίων έργων/υπηρεσιών κοινής ωφέλειας διεξάγουν προσπάθειες αντιμετώπισης και αποκατάστασης που προκλήθηκαν από δύο επιβεβαιωμένους ανεμοστρόβιλους που έπεσαν πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ξεκινώντας γύρω στις 4:30 μ.μ.», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ο ιατροδικαστής του Σεντ Λούσι επιβεβαίωσε τέσσερις θανάτους ως αποτέλεσμα αυτών των ανεμοστρόβιλων».

Η κομητεία του Χίλσμπορο έχει αναπτύξει τρία αμφίβια οχήματα καθώς αναλαμβάνει επιχειρήσεις διάσωσης το πρωί της Πέμπτης, μεταξύ άλλων σε μια εγκατάσταση υποστηριζόμενης διαβίωσης και σε ένα ξενοδοχείο όπου ηλικιωμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο, δήλωσε ο σερίφης Τσαντ Κρόνιστερ.

«Έχουμε σχεδόν εκατό κατοίκους εκεί πάνω», δήλωσε στην Isabel Rosales του CNN σχετικά με την επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στη μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης, στο βόρειο τμήμα της κομητείας. «Και αυτό σίγουρα θα είναι μια πιο παρατεταμένη επιχείρηση διάσωσης».

Όσο για εκείνους που βρίσκονται στο ξενοδοχείο: «Δεν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έλαβαν υπόψη τους την προειδοποίηση. Πρόκειται για άτομα σε περιοχές όπου δεν έχουμε δει ποτέ πλημμύρες, δεν έχουμε δει ποτέ πλημμύρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.