Τυφώνας Milton: Οι θεωρίες συνωμοσίας περί χειραγώγησης του καιρού και οι πολιτικές προεκτάσεις τους – Ποιοι τις διαδίδουν και τι λένε οι επιστήμονες

Με αφορμή την έλευση του τυφώνα Milton στη Φλόριντα, οι θεωρίες συνωμοσίας στις ΗΠΑ περί ελεγχόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών έχουν φουντώσει για ακόμη μια φορά.

Ενώ οι επιστήμονες και οι Αρχές προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των φαινομένων, μια μερίδα πολιτικών και διαδικτυακών προσωπικοτήτων διαδίδει θεωρίες σχετικά με τη χειραγώγηση του καιρού για πολιτικά οφέλη. Οι θεωρίες αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις και έχουν αποπροσανατολίσει το κοινό από την πραγματική απειλή που συνιστούν οι φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρει το Wired, κάποιοι πολιτικοί του συντηρητικού πολιτικού φάσματος έχουν αναπαράγει θεωρίες ότι ο τυφώνας Milton έχει δημιουργηθεί σκόπιμα από «σκοτεινές δυνάμεις» με σκοπό να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από το να συμμετάσχουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ένας χρήστης στο X έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Milton φαίνεται σαν ένας ακόμα κατασκευασμένος τυφώνας, και τα θύματα είναι οι ψηφοφόροι του Τραμπ. Συμβαίνει αυτό στ’ αλήθεια;». Άλλος χρήστης υποστήριξε πως «ο Μπάιντεν και η Χάρις παίζουν με τον καιρό! Ο τυφώνας Milton στάλθηκε στη Φλόριντα για να την καταστρέψει, γιατί ξέρουν ότι εκεί ζουν κυρίως ψηφοφόροι του Τραμπ».

Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μαρτζόρι Τέιλορ Γκριν, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φωνές που στηρίζουν αυτές τις θεωρίες. Μετά την κριτική που δέχθηκε το 2018 για τη διατύπωση θεωριών περί «εβραϊκών διαστημικών ακτινών» που προκαλούν πυρκαγιές, η Γκριν τώρα υποστηρίζει ότι οι τυφώνες μπορούν να χειραγωγηθούν. «Ναι, μπορούν να ελέγχουν τον καιρό», έγραψε η Γκριν σε ανάρτησή της στο X, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται.

Η Γκριν έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα παλαιότερα απόσπασμα από το CBS News, με τον μελλοντολόγο και φυσικό Michio Kaku να συζητάει για την πειραματική εργαστηριακή έρευνα σχετικά με τη χειραγώγηση του καιρού με τη χρήση λέιζερ. «Λέιζερ», έγραψε η Greene. «Το CBS, πριν από 9 χρόνια, μίλησε για λέιζερ που ελέγχουν τον καιρό».

Η δεξιά ιστοσελίδα The Gateway Pundit, η οποία είναι γνωστή για τη διακίνηση θεωριών συνωμοσίας, αναδημοσίευσε τα λεγόμενα της Γκριν την Τρίτη, με τον τίτλο «Οι ισχυρισμοί της Μαρτζόρι Τέιλορ Γκριν για τη χειραγώγηση του καιρού υποστηρίζονται από την επιστήμη – Πρέπει να διαβάσετε τη βαθιά κατάδυση στην ιστορία της χειραγώγησης του καιρού – Αποκαλύπτονται σοκαριστικά γεγονότα!»

Σύμφωνα με το Wired, οι θεωρίες αυτές έχουν βαθιές αντισημιτικές ρίζες και σχετίζονται με τη συνωμοσία ότι η οικογένεια Ρότσιλντ χειραγωγεί τα καιρικά φαινόμενα για δικό της όφελος.

Αρκετοί συνωμοσιολόγοι έχουν επίσης εστιάσει στο πρόγραμμα HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέρμπανκς, το οποίο μελετά την ιονόσφαιρα. Οι αναζητήσεις για το HAARP στο Google Trends παρουσίασαν απότομη αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχολιάζει το Wired. «Γιατί συμβαίνουν οι τυφώνες – ρεκόρ, ο ένας μετά τον άλλον;», αναρωτήθηκε ένας χρήστης στο X, σε ανάρτηση που συγκέντρωσε 53.000 προβολές. «Γιατί στοχεύουν τις περιοχές που αντιστάθηκαν σε lockdown και εμβόλια;»

Μια ανάρτηση στο Χ από τον λογαριασμό Alux Jownes Team, έναν ιστότοπο που βασίζεται σε κρυπτονόμισμα, σχολίασε: «Ο τυφώνας Milton είναι αυτό που φαίνεται η γεωμηχανική. Κοιτάξτε το HAARP… Χρησιμοποιούν καιρικά όπλα εναντίον μας». Αυτή η ανάρτηση συγκέντρωσε σχεδόν 930.000 προβολές στην πλατφόρμα.

 

Το HAARP αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας, ενώ από το 2015 λειτουργεί αποκλειστικά με την υποστήριξη του πανεπιστημίου, καθώς, σύμφωνα με το NBC News, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απομακρύνθηκε από τη συμμετοχή στις έρευνες του HAARP, μετά την έξαρση διάδοσης θεωριών συνωμοσίας που αφορούσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το HAARP δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα του Wired για σχολιασμό, ωστόσο η ιστοσελίδα του έχει απαντήσει σε παρόμοιες θεωρίες στο παρελθόν. Ανάμεσα στις συχνές ερωτήσεις είναι και οι εξής: «Μπορεί το HAARP να ασκήσει έλεγχο στο μυαλό των ανθρώπων;» (η απάντηση είναι «Όχι») και «Μπορεί το HAARP να ελέγξει ή να χειραγωγήσει τον καιρό;» (και πάλι «Όχι»).

Ο καθηγητής Κρίστεν Κορμποσιέρο δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Αν οι μετεωρολόγοι μπορούσαν να σταματήσουν τους τυφώνες, θα τους σταματούσαμε». Η αλήθεια είναι ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες, είναι αποτέλεσμα περίπλοκων και φυσικών διαδικασιών που δεν μπορεί να ελέγξει ο άνθρωπος.

Τυφώνας Milton
Οι εγκαταστάσεις του HAARP. Φωτογραφία αρχείου: Michael Kleiman / USAF

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Φλόριντα συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την έλευση του τυφώνα Milton, ελπίζοντας να παραμείνουν ασφαλείς και να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα φέρει η φυσική καταστροφή.

Το PBS επισημαίνει πως οι θεωρίες αυτές αγνοούν βασικά δεδομένα της μετεωρολογίας και της ιστορίας. Οι τυφώνες πλήττουν εδώ και αιώνες συγκεκριμένες περιοχές, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορούν να καθοδηγηθούν από ανθρώπινη παρέμβαση.

Η επιστημονική απάντηση στις θεωρίες

Η επιστημονική κοινότητα αντιδρά στις θεωρίες αυτές, τονίζοντας την αδυναμία της ανθρώπινης τεχνολογίας να χειραγωγήσει τόσο ισχυρά καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες. Όπως σημειώνει το PBS, ο Κρίστοφερ Λάντσεα από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ αναφέρει ότι «ένας πλήρως ανεπτυγμένος τυφώνας απελευθερώνει ενέργεια που ισοδυναμεί με μια πυρηνική βόμβα 10 μεγατόνων κάθε 20 λεπτά — περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει η ανθρωπότητα σε δεδομένη στιγμή».

Επίσης, ο επιστήμονας Φιλ Κλότσμπαχ από το Πανεπιστήμιο Κολοράντο δηλώνει: «Το να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τους τυφώνες είναι το αποκορύφωμα της ανθρώπινης αλαζονείας».

Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν τον καιρό στο παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η General Electric συνεργάστηκε με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για να ρίξει ξηρό πάγο στην πορεία ενός τυφώνα με στόχο την αποδυνάμωσή του. Παράλληλα, το Project STORMFURY, που έτρεξε από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1980, επιχείρησε να αλλάξει τη δομή των τυφώνων με σπορά νεφών. Όμως, όπως σημειώνει το PBS, τα πειράματα απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Αντίθετα με τις θεωρίες συνωμοσίας, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα καιρικά φαινόμενα. Όπως εξηγεί ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Woods του Στάνφορντ, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών προσφέρει ενέργεια στους τυφώνες και η μεγαλύτερη υγρασία στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε περισσότερες βροχοπτώσεις. Αυτές οι αλλαγές κάνουν τους τυφώνες πιο ισχυρούς και καταστροφικούς, γεγονός που έχει άμεσες συνέπειες για τις κοινότητες που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ο Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, προσθέτει ότι οι μελλοντικές προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να περιλαμβάνουν τεχνολογίες όπως η ηλιακή γεωμηχανική, μια ιδέα που βασίζεται στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα μέσω αερολυμάτων. Παρόλο που η γεωμηχανική είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ο Κιθ τονίζει ότι «μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη, ειδικά για τις φτωχότερες χώρες».

Η πολιτική διάσταση των καιρικών φαινομένων

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών, οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναπαράγει τέτοιες θεωρίες, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να βοηθήσει περιοχές που υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. «ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ άνθρωποι της Βόρειας Καρολίνας δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια από την Χάρις και τον Μπάιντεν, που δίνουν σχεδόν όλα τα χρήματα της FEMA στους παράνομους μετανάστες», έγραψε πρόσφατα στο Truth Social.

O Έλον Μασκ, υποστηρικτής του Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, βοήθησε στη διάδοση αυτής της θεωρίας συνωμοσίας μέσω αναρτήσεων στο Χ. Πολλοί από τους ισχυρισμούς του επικεντρώθηκαν στις φήμες ότι οι μετανάστες είχαν ήδη εξαντλήσει τα ομοσπονδιακά κονδύλια για τις καταστροφές, σημειώνει το Politico, κάτι που η FEMA δήλωσε ότι είναι αναληθές.

Το PBS σημειώνει ότι τέτοιες θεωρίες εμποδίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Η παραπληροφόρηση γύρω από τις υπηρεσίες όπως η FEMA μπορεί να αποτρέψει ανθρώπους από το να ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα ένα υπόμνημα με τίτλο «Καταπολεμώντας τα ψεύδη για τον τυφώνα Helen», επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία απόσυρση πόρων από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που περιστρέφονται γύρω από τον τυφώνα Milton και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι απλώς ανακριβείς, αλλά αποσπούν την προσοχή από την πραγματική κλιματική κρίση. Η επιστήμη δείχνει καθαρά ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα αυτά, και οι προσπάθειες να ελέγξουμε τον καιρό παραμένουν ακόμα εκτός των δυνατοτήτων μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.