Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ πιέζουν για να μάθουν τα ισραηλινά σχέδια για τα αντίποινα κατά του Ιράν – Δεν θέλουν εκπλήξεις

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο των τελευταίων ωρών καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν το Ισραήλ προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδια αντιποίνων κατά του Ιράν και να αποφύγουν εκπλήξεις, όπως η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Αυτό αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal που εξηγήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει απογοητευτεί από απροθυμία του Ισραήλ να μοιραστεί τα σχέδια του για τα αντίποινα.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται στο τι συνέβη στο παρασκήνιο όταν στην Ουάσινγκτον έμαθαν για την δολοφονία Νασράλα. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στην εφημερίδα, το Τελ Αβίβ προκάλεσε έκπληξη στην αμερικανική κυβέρνηση όταν δολοφόνησε τον Νασράλα χωρίς να έχει συντονίσει την επιχείρηση και τις ενέργειες της με τις ΗΠΑ.

Τότε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ φέρεται να ρώτησε: «Με συγχωρείτε, τι είπατε;». Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Γκάλαντ τον είχε ενημερώσει για την επιχείρηση δολοφονίας του Νασράλα.

Αργότερα την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν ρώτησε τον Ισραηλινό ομόλογό του αν το Τελ Αβίβ ήταν έτοιμο να αμυνθεί μόνη της καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν ένα πιθανά άμεσα αντίποινα από την Χεζμπολάχ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αργότερα σήμερα για τα ισραηλινά σχέδια αντιποίνων, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ιστοσελίδα ανέφερε επίσης ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του το βράδυ της Τρίτης, καθώς και με τους επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, για να «προσπαθήσει να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «τα αντίποινα αναμένεται να είναι σημαντικά και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικών επιθέσεων, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι «σημαντική χωρίς να είναι δυσανάλογη». «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλεφώνημα για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», ανέφερε στο Axios Αμερικανός αξιωματούχος.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει δημόσια ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μία επίθεση των Ισραηλινών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Όπως παραδέχθηκε χθες και ο διεθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες ότι η Τεχεράνη έχει αλλάξει γραμμή στο πυρηνικό πρόγραμμα της και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά ως όπλα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.