Ουκρανοί διοικητές εκλιπαρούν για τέλος πολέμου με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία – Τρομάζει η «σκοτεινή ώρα»

Έτοιμοι οι Ρώσοι να καταλάβουν και το Selidovo προελαύνοντας στο Donetsk – Ουκρανοί διοικητές βλέποντας την αιματοχυσία ζητούν τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή έχει επιδεινωθεί για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της πόλης Selidovo στο έδαφος της Λαικής Δημοκρατίας του Donetsk που ελέγχεται από το Κίεβο ενώ οι Ουκρανοί διοικητές βρίσκονται σε απόγνωση και καλούν την ουκρανική ηγεσία να δείξει ανθρωπισμό και να αποδεχθεί τον τερματισμό του πολέμου με αναγνώριση της υπάρχουσας εδαφικής πραγματικότητας.
Η παραδοχή αυτή έγινε από τον εκπρόσωπο της 15ης επιχειρησιακής ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας «Kara-Dag» Vitaly Milovidov.
«Τώρα βλέπουμε την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων νότια και βόρεια της πόλης Selidovo σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες για ημικύκλωση των μονάδων μας», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματικός στην τηλεόραση του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός «αυξάνει τον ρυθμό των πυρών προς τις θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Konstantin Mashovets προέβλεψε ότι οι Oυκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πιθανότατα θα εγκαταλείψουν το Selidovo, καθώς και το Toretsk αλλά και το Ugledar.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Zhelannye στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και τον οικισμό Zhelannye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (5/10/2024).
«Μονάδες της νότιας ρωσικής ομάδας μάχης, ως αποτέλεσμα αποφασιστικών ενεργειών, κατέλαβαν τον οικισμό Zhelannye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ολόκληρη η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk είναι πιθανό να απελευθερωθεί στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής Denis Pushilin
«Κάθε μέρα, καταγράφουμε πρόοδο που σημειώνεται από τα στρατεύματά μας, ιδιαίτερα στην περιοχή Pokrovsk και προς το Chasiv Yar»
«Από την πλευρά μας, αναμένουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk θα απελευθερωθεί στο άμεσο μέλλον ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin», πρόσθεσε ο Denis Pushilin.

selidovo_2.jpg
Ουκρανοί διοικητές εκλιπαρούν για τέλος πολέμου με παραχώρηση εδαφών – Πλησιάζει η πιο σκοτεινή ώρα

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό τώρα στην πρώτη γραμμή, φοβούμενο μια παρατεταμένη σύγκρουση, είναι υπέρ των συνομιλιών με τη Ρωσία, αναφέρουν οι Financial Times.
Το άρθρο προβλέπει ότι η Ουκρανία πλησιάζει στην «πιο σκοτεινή ώρα» της σύγκρουσης, με την παραδοχή ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία, η οποία χτυπά ανελέητα.
«Αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι περισσότερο πώς να σώσω τους ανθρώπους μου», είπε ο Mykhailo Temper.
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τον εχθρό πίσω στα σύνορα του 1991», πρόσθεσε ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος.
Ένας άλλος διοικητής είπε επίσης στην εφημερίδα ότι τώρα είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι «ο εγγονός του μπορεί μια μέρα να κληρονομήσει μια ατελείωτη σύγκρουση».
Ένας αξιωματικός της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που επιχειρεί στο Kurakhovo είπε: «Αν οι ΗΠΑ κλείσουν τη στρόφιγγα της βοήθειας, έχουμε τελειώσει».
Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι «το αυθαίρετο σύστημα επιστράτευσης» αυξάνει τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.
Το άρθρο μετέφερε και τα λόγια του Oleksandr Merezhko, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η κοινωνία είναι εξαντλημένη».
selidovo_3.jpeg

‘Αλλαξαν στάση οι Ουκρανοί διπλωμάτες

Οι Financial Times σημείωσαν επίσης μια αλλαγή στην προσέγγιση των Ουκρανών αξιωματούχων για την επίλυση της σύγκρουσης και ανέφεραν Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υποστήριξαν πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha, συζήτησε πιθανές επιλογές συμβιβασμού για το τέλος του πολέου  με τους δυτικούς ομολόγους τους κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πρόσφατο ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Τόνισαν ότι ο Sybiha, είναι πιο ρεαλιστής σχετικά με την πιθανότητα εδαφικών παραχωρήσεων από τον προκάτοχό του, Dmitry Kuleba.
«Μιλάμε όλο και πιο ανοιχτά για το πώς τελειώνει αυτό και τι θα πρέπει να εγκαταλείψει η Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Και αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με έξι μήνες πριν, όταν αυτού του είδους οι συζητήσεις ήταν ταμπού για το Κίεβο», είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Εξαντλημένοι οι Ουκρανοί θέλουν τερματισμό του πολέμου

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, τον Οκτώβριο  θα έλθει η «ώρα αποφάσεων», καθώς θα ζητήσει και πάλι άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με δυτικά όπλα.
Πρέπει να πιέσουμε τη Μόσχα να ξεκινήσει συνομιλίες, δήλωσε στην εφημερίδα ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Είναι μια πραγματική ευκαιρία αν σκεφτόμαστε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο», ισχυρίστηκε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και θα δηλώσει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις νέες ρωσικές περιοχές (Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporozhye).
Επιπλέον κάλεσε το Κίεβο να δηλώσει την παραίτησή του από τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθώς και να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι Financial Times τονίζουν ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου σε μια καλοκαιρινή δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 57% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, από 33% ένα χρόνο νωρίτερα.
selidovo_5.JPG

Βαρύ το τίμημα του πολέμου

«Η έρευνα έδειξε ότι ο πόλεμος είχε όλο και βαρύτερο τίμημα: το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε την απώλεια μελών της οικογένειας, φίλων ή γνωστών, τέσσερις φορές περισσότερες από δύο χρόνια νωρίτερα.
Τα 2/3 των Ουκρανών είπαν ότι δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν με το εισόδημά τους εν καιρώ πολέμου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 55% των Ουκρανών αντιτίθεται στην εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, παρόλο που το 55% εξακολουθεί να αποτελεί την πλειοψηφία, είναι μια δραματική πτώση από το 87% στις αρχές του περασμένου έτους.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να διώξει τη Ρωσία από οποιοδήποτε έδαφος που έχει καταλάβει, ειδικά τώρα που ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί σιγά – σιγά από το Donbass.
Ρεαλιστικά, το καλύτερο που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία είναι αυτό που προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance, ο οποίος πιέζει για την καθιέρωση μιας διαρκούς εκεχειρίας με βάση την υπάρχουσα εδαφική πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.