Λίβανος: Κομάντος του Ισραήλ προετοιμάζουν το έδαφος για μια χερσαία εισβολή – Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη να τους αντιμετωπίσει

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξόντωσε έναν ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο με αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους New York Times ότι μονάδες κομάντο πραγματοποίησαν σύντομες εισβολές σε λιβανέζικο έδαφος, προετοιμαζόμενοι για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης εισβολής που στοχεύει τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με έξι Ισραηλινούς αξιωματούχους και ανώτερους αξιωματικούς, οι πρόσφατες επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, καθώς και στον εντοπισμό τούνελ και στρατιωτικών υποδομών της οργάνωσης. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές επιθέσεις από αέρος ή εδάφους.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στους NY Times, δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το αν και πότε θα ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, η οποία θα είναι η πρώτη του Ισραήλ από το 2006.

Ο  υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έδωσε μία από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η χώρα του σκοπεύει να ξεκινήσει κάποια μορφή χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

«Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό», δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ στους Ισραηλινούς στρατιώτες τη Δευτέρα. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, και αν κάποιος από την άλλη πλευρά δεν κατάλαβε τι εννοούμε, εννοούμε όλες τις δυνατότητες, και εσείς είστε μέρος αυτής της προσπάθειας».

Ο Γκάλαντ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο τεθωρακισμένο σώμα του στρατού στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κοντά στον Λίβανο, συνομιλώντας με τους στρατιώτες της Ταξιαρχίας 188 και της Ταξιαρχίας Γκολάνι, μιας μονάδας πεζικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινός αξιωματούχος κάνει σχόλια που υποδηλώνουν μια πιθανή χερσαία επιχείρηση, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γκάλαντ τη Δευτέρα ήταν πιο άμεση και αποφασιστική, σχολιάζει το CNN.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί, είχε δηλώσει στα στρατεύματα κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ότι τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν επιθέσεις στο Λίβανο «προετοιμάζοντας το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας και συνεχίζοντας την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ».

Οι προετοιμασίες αυτές πραγματοποιούνται ενώ το Ισραήλ διεξάγει ένα εκτεταμένο κύμα επιθέσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, στοχεύοντας οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι στην Υεμένη.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο ηγέτης της στον Λίβανο, Φατάχ Σαρίφ, σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο Σαρίφ συντόνιζε τις σχέσεις της Χαμάς με τη Χεζμπολάχ και εργαζόταν για την ενίσχυση της παρουσίας της οργάνωσης στον Λίβανο.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται από την Παρασκευή, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Επιπλέον, επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ την Κυριακή, στοχεύοντας εκτοξευτήρες ρουκετών και κτίρια που, σύμφωνα με το Ισραήλ, η οργάνωση χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση όπλων.

Ο Νάιμ Κάσεμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, δήλωσε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι η οργάνωση θα ορίσει νέο ηγέτη στη θέση του Νασράλα «το συντομότερο δυνατό».

Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει το Ισραήλ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής ηγέτης της οργάνωσης, Νάιμ Κάσεμ, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τον θάνατο του επί μακρόν ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ο Κάσεμ ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τους στόχους του, δηλώνοντας: «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και είμαστε έτοιμοι αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν με χερσαίες δυνάμεις. Οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για μια χερσαία σύγκρουση». Η ομιλία του έγινε από άγνωστη τοποθεσία, σημειώνει το Reuters.

Ο Κάσεμ ανέφερε επίσης ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε βάθος έως και 150 χιλιόμετρα στο ισραηλινό έδαφος και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία εισβολή. «Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο. Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να διαρκέσει πολύ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα νικήσουμε, όπως νικήσαμε το 2006 στην απελευθέρωση, αντιμετωπίζοντας τον ισραηλινό εχθρό», αναφερόμενος στην προηγούμενη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονταν σε στόχους στη Βηρυτό και άλλες περιοχές του Λιβάνου, επεκτείνοντας το κύμα επιθέσεων που διαρκεί εδώ και δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, οι επιθέσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.000 πολίτες και έχουν αναγκάσει ένα εκατομμύριο άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο θάνατος του Νασράλα, μαζί με το πλήγμα στις επικοινωνιακές υποδομές της οργάνωσης και τις στοχευμένες δολοφονίες άλλων υψηλόβαθμων διοικητών της, αποτελεί το πιο σημαντικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Χεζμπολάχ από τη δημιουργία της από το Ιράν το 1982 για την καταπολέμηση του Ισραήλ. Πλέον, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την πρόκληση της αντικατάστασης ενός χαρισματικού ηγέτη που είχε γίνει ήρωας για τους υποστηρικτές του, καθώς αντιστάθηκε στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η Δύση τον είχε χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.