Ισραήλ: Γνώριζε για μήνες την τοποθεσία του Νασράλα – «Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο»

Για μήνες, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, οι ισραηλινές Αρχές παρακολουθούσαν τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσουν.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας, η απόφαση να χτυπήσουν τον Νασράλα λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς θεώρησαν ότι υπήρχε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας πριν μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι πάνω από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά για να εξοντώσουν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, δεν έδωσαν πληροφορίες για το μέγεθος ή το είδος των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, διατηρώντας το απόρρητο της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το εσωτερικό του Λιβάνου, στελέχη της Χεζμπολάχ εντόπισαν και αναγνώρισαν το σώμα του Νασράλα το πρωί του Σαββάτου, μαζί με εκείνο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, Αλί Καρακί.

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από την αρχή της εβδομάδας, όταν οι ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες συζητούσαν με τους Αμερικανούς εταίρους τους το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας στον Λίβανο. Η απόφαση για την εκτέλεση του σχεδίου ήρθε πριν την αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να μιλήσει στη συνέλευση του ΟΗΕ.

Ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Χεζμπολάχ, ο Χάσεμ Σαφιεντίν, ο οποίος είναι ξάδελφος του Νασράλα και πιθανός αντικαταστάτης του, δεν βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης.

Η εξόντωση του Νασράλα, που ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για 32 χρόνια, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για την οργάνωση, η οποία καλείται τώρα να αναδιοργανωθεί και να συνεχίσει την πορεία της υπό την νέα ηγεσία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.