Νασράλα: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του – Η υπόσχεση της Χεζμπολάχ για συνέχιση του «ιερού πολέμου» και το μήνυμα του Χαμενεΐ στο Ισραήλ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά την επιβεβαίωση ότι ο ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην  αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στην Βηρυτό την Παρασκευή. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε εκδώσει ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Νασράλα.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υπόσχεται στον ύψιστο, ιερότερο και πολυτιμότερο μάρτυρα στον δρόμο μας γεμάτο θυσίες και μάρτυρες να συνεχίσει τον τζιχάντ της (ιερό πόλεμο) στην αντιμετώπιση του εχθρού, την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και την υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

 

Ιράν: Το πρώτο μήνυμα του Χαμενεΐ μετά τον θάνατο του Νασράλα

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να “παραμείνουν δίπλα στον λαό του Λιβάνου και στην υπερήφανη Χεζμπολάχ με οποιαδήποτε μέσα έχουν και να τον συνδράμουν στην αντιμετώπιση του … μοχθηρού καθεστώτος (του Ισραήλ)”.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Χαμενεΐ ανέφερε: “Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή”, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία. Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, δήλωσαν στο Reuters δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.

 

Η Χαμάς θρηνεί τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι θρηνεί τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, τον οποίο ανακοίνωσε σήμερα η Χεζμπολάχ.

Χασάν Νασράλα: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο πλήγμα που πραγματοποίησε την Παρασκευή, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και δεσμεύτηκε ότι «θα φτάσει» οποιονδήποτε απειλεί το Ισραήλ.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο IDF ανέφερε πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο».

 

 

 

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», σημείωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ενώ άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ “εξαλείφθηκε”.

 

 

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δεσμεύτηκε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός “θα φτάσει” όποιον απειλεί το Ισραήλ. «Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο χθεσινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό προκάλεσε επίσης τον θάνατο του Αλί Καρακέ, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλων διοικητών της οργάνωσης.

«Στη διάρκεια των 32 ετών της ηγεσίας του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τον φόνο πολλών Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών, όπως και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τις οποίες άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων δολοφονήθηκαν. Ο Νασράλα ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης», υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση μετά την δολοφονία τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, και ανέφερε επίσης ότι ελπίζει πως ο θάνατός του ηγέτης της θα οδηγήσει την οργάνωση να αλλάξει πορεία.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αφού ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα. Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ.

«Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε. Ο Σοσάνι πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο… Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε τουλάχιστον 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ’ όπου τη οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από χθες βράδυ, ο στρατός έπληξε περισσότερους από 140 στόχους (…) της Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτήρες (ρουκετών) που έθεταν στο στόχαστρο Ισραηλινούς αμάχους, κτήρια στα οποία είχαν αποθηκευτεί όπλα (…) και άλλες εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών (…) στην περιοχή της Βηρυτού», ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού συνεχίζονται σήμερα. Οι μάρτυρες δήλωσαν πως καπνός φαίνεται να υψώνεται από την περιοχή.

Σύμφωνα εξάλλου με πηγή ασφαλείας του Λιβάνου που επικαλείται το AFP, ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε σήμερα τη νότια Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, έπειτα από μια νύχτα εντατικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επλήγη ένα κτίριο.

Λίβανος: Απαγορεύτηκε η είσοδος ιρανικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο έπειτα από ισραηλινές απειλές

Το υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου είπε σε ένα ιρανικό αεροπλάνο να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο του αφού το Ισραήλ προειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ότι θα χρησιμοποιούσε “βία” αν το αεροπλάνο προσγειωνόταν, δήλωσε πηγή στο υπουργείο την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή είπε πως δεν είναι σαφές τι βρισκόταν πάνω στο αεροπλάνο. “Η προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές”, πρόσθεσε η πηγή.

Πώς το Ισραήλ στόχευσε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ σκοτώνοντας τον Νασράλα – Ισοπεδώθηκαν 7 κτίρια, απέμεινε ένας κρατήρας

Η εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάζου για χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης, στη Βηρυτό, αλλάζει όλα τα δεδομένα και καταπατά τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η Τεχεράνη.

Επί πέντε ώρες ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδιζαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Πανικόβλητοι χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και άρχισαν να συρρέουν στους δρόμους και στις πλατείες στο κέντρο της πόλης. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει ότι θα πλήξει συγκεκριμένα κτίρια, στα υπόγεια των οποίων η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα και είχε καλέσει τους ενοίκους τους να απομακρυνθούν.

Ολονύχτιο ήταν το σφυροκόπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Είχε προηγηθεί το σφοδρό πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι: «Τα κτίρια από πάνω λειτουργούν ως ασπίδες. Μπορείτε να δείτε τα κτίρια στην καρδιά της Νταχίγιε. Όταν μπαίνεις και κατεβαίνεις στο επίπεδο του πάρκινγκ. Υπάρχει αποθήκη στρατηγικών όπλων. Η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει όπλα κάτω από τον άμαχο πληθυσμό».

Η αιματηρή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν επτά κτίρια στην περιοχή, μία από τις πλέον κατοικημένες στη Βηρυτό. Ένας κρατήρας βάθους πέντε μέτρων έχει σχηματιστεί ενώ διασώστες και κάτοικοι αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Ο ανταποκριτής του SKY NEWS αναφέρει. «Eίμαστε 100 μέτρα, ίσως και λιγότερο από το σημείο της έκρηξης. Βλέπουμε ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να πηγαίνουν πάνω κάτω τους δρόμους».

πηγή: AP Photo/Hussein Malla

Το γραφείο του πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει απειλές κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε: «Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας πλήξετε, θα σας πλήξουμε. Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που το μακρύ χέρι του Ισραήλ δεν μπορεί να φθάσει. Και αυτό είναι αλήθεια σε όλη στη Μέση Ανατολή».

Μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, η πρεσβεία του Ιράν κάνει λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ανάλογη τιμωρία. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έσπευσε να επισημάνει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στην επίθεση στη Βηρυτό.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην ισραηλινή επιχείρηση. Δεν μας είχαν προειδοποιήσει. Τηλεφώνησα στον υπουργό Γκάλαντ ενώ η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Καθώς η κορυφώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ με απρόβλεπτες συνέπειες, νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός απηύθυνε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της τρομοκρατίας. Ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία. Οι επιλογές όλων των εμπλεκόμενων μερών τις επόμενες ημέρες, θα καθορίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η περιοχή».

Tην ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, με τουλάχιστον δύο εξ αυτών να πλήττουν την πόλη Σαφέντ προκαλώντας ζημιές και τον τραυματισμό μιας γυναίκας.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ξεχωρίζουν κάποια στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι στο συγκεκριμένο καταφύγιο στρατηγείο της Χεζμπολάχ θα υπήρξε, θα υπήρχε μία συγκέντρωση της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση για το συγκεκριμένο ισχυρότατο πλήγμα αεροπορικό πλήγμα.

Το δεύτερο είναι ότι γνώριζε και κάτι άλλο ότι μέσα εκεί υπάρχει συγκεκριμένος οπλισμός προερχόμενος από την Τεχεράνη. Όπλα, βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας, όπου πολλές φορές η Χεζμπολάχ είχε απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όχι μόνο κατά πλοίων του Ισραήλ αλλά και άλλων συμμάχων οι οποίοι πλησιάζουν προς τα λιμάνια, ειδικά εδώ που βρισκόμαστε στο βόρειο λιμάνι της Χάιφα.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι  ότι οι Ισραηλινοί προειδοποίησαν λίγα λεπτά πριν τους κατοίκους των κατοικιών που βρίσκονταν πάνω από το συγκεκριμένο στρατηγείο καταφύγιο, ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως και να μην υπάρχουν θύματα άμαχοι.

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι ήξεραν το σημείο που βρίσκονταν ο Χασάν Νασράλα και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν επιβίωσε από την επίθεσή τους. Ένα από τα ερωτήματα είναι αν θα ακολουθήσει μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο. Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν, αλλά είναι περιορισμένες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.