Λίβανος: 23 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα σύνορα με τη Συρία

Την ώρα που μια πρόταση για 21ήμερη κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται από το Ισραήλ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με δεκάδες θύματα από τις τελευταίες επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις επιθέσεις «με πλήρη ισχύ» την Πέμπτη, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ ο Νετανιάχου ετοιμαζόταν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την ίδια στιγμή που μέλη της κυβέρνησής του απέρριπταν πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχε υποβληθεί από τις ΗΠΑ, ευρωπαίους συμμάχους και αρκετές αραβικές χώρες.

Μία από τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε ένα κτίριο που στεγάζει Σύριους εργάτες και τις οικογένειές τους στον Λίβανο, σκοτώνοντας 23 άτομα. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, το χτύπημα αυτό ήταν το πιο φονικό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπάαλμπεκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιβάνου, στα σύνορα με τη Συρία. Ο δήμαρχος του χωριού Younine, Αλί Κασάς, δήλωσε ότι τα σώματα των 23 Σύριων πολιτών ανασύρθηκαν από τα ερείπια, ενώ τέσσερις Σύριοι και τέσσερις Λιβανέζοι τραυματίστηκαν.

Ο Λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι ανέσυρε 9 πτώματα, ενώ τα υπόλοιπα ανασύρθηκαν από το προσωπικό των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χεζμπολάχ και της Λιβανέζικης Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο έχουν εισέλθει στη Συρία από τη Δευτέρα, δήλωσαν σήμερα συριακές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν μέσω του συνοριακού περάσματος της Τζντεϊντάτ Γιαμπούς στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών και μέχρι σήμερα το πρωί είναι περισσότεροι από 6.000 Λιβανέζοι και περίπου 15.000 Σύροι», διευκρίνισε μία πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεύτερη πηγή δήλωσε πως 1.000 Λιβανέζοι και 500 Σύροι διέσχισαν ένα άλλο σημείο διέλευσης, αυτό της Τζουσίγια.

Ισραηλινές επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε επιθέσεις σε 75 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με στόχους να είναι αποθήκες όπλων, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούνται από μέλη της οργάνωσης, καθώς και άλλες υποδομές.

Οι επιδρομές του Ισραήλ έπληξαν επίσης εγκαταστάσεις στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, οι οποίες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για λαθραιμπόριο όπλων. Οι IDF ανέφεραν ότι τα όπλα που μεταφέρονταν από τη Συρία χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, Άλι Χαμί, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η ισραηλινή επίθεση έπληξε το συριακό άκρο μιας μικρής γέφυρας που αποτελεί σημείο διέλευσης προς τον Λίβανο. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα εάν η γέφυρα ήταν ακόμα λειτουργική

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε «καταιγισμό πυραύλων» κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ στη Rafael, στην περιοχή Ζεμπουλούν, βόρεια της Χάιφα. Παρόλο που ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει την επίθεση αυτή, νωρίτερα ανέφερε ότι 45 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 10 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ την τελευταία ώρα, αναφέρει ο IDF.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε προς την Άνω Γαλιλαία, κάνωντας τις σειρήνες να ηχήσουν στη Σαφέντ και τη Ρος Πίνα. Το βλήμα καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές άμυνες της χώρας. Δέκα λεπτά αργότερα, 10 ακόμη ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την Κιριάτ Σμόνα, αρκετές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες χτύπησαν «ανοιχτές περιοχές», προσθέτει ο IDF, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προωθούν την ανάγκη για μια άμεση 21ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις επιχειρήσεις τους, απειλώντας με χερσαία εισβολή στον Λίβανο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.