Ισραήλ: Ποια είναι η επίλεκτη «Μονάδα 8200» που φέρεται να ενορχήστρωσε την επίθεση με τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επιχείρηση πληροφοριών που προκάλεσε τις εκρήξεις των χιλιάδων βομβητών, της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σχεδόν ταυτόχρονα, η επίθεση έφερε στο προσκήνιο τη μυστική μονάδα 8200 του Ισραήλ για τον κυβερνοπόλεμο.

Είναι μια εξειδικευμένη μονάδα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, γνωστή στο Ισραήλ με τους αριθμούς της στα εβραϊκά “shmone matayim”, η οποία αποτελεί μέρος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ.

Η μονάδα 8200 είναι η αντίστοιχη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ ή της GCHQ της Βρετανίας και είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη στρατιωτική μονάδα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Κατάγεται από τις πρώτες μονάδες αποκωδικοποίησης και πληροφοριών που σχηματίστηκαν ήδη κατά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Οι δραστηριότητες της μονάδας είναι συνήθως άκρως απόρρητες και κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι την εξόρυξη δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

Ορισμένες από τις επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν την επίθεση με τον ιό Stuxnet το 2005-10 που αχρήστευσε τις συσκευές, μια κυβερνοεπίθεση του 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ogero του Λιβάνου και την αποτροπή επίθεσης του ISIS σε πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

Πέρυσι, ο διοικητής της δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι η μονάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς.

Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, η μονάδα 8200 λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

Οι 20ρηδες πολεμιστές

Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας του 20, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα του Λυκείου.

Πολλοί έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Πρώην μέλη της μονάδας, λένε ότι η κουλτούρα της μοιάζει με εκείνη μιας νεοφυούς επιχείρησης (start up)με μικρές ομάδες που εργάζονται σε προβλήματα με ασυνήθιστο βαθμό ελευθερίας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τη δημιουργικότητα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.