Φιλιππίνες: Αστεροειδής θα χτυπήσει σε λίγο την Γη – Θα φαίνεται σαν μια φωτεινή σφαίρα φωτιάς

Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής πρόκειται να χτυπήσει τη Γη σήμερα, όταν θα προσκρούσει στην ατμόσφαιρα πάνω από τις Φιλιππίνες. Ο αστεροειδής  θα εισβάλλει στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 39.000 μιλίων την ώρα και θα αρχίσει να διασχίζει τον ουρανό σαν μια τεράστια μπάλα φωτιάς.

Ωστόσο, ο σχετικά μικρός αστεροειδής, ύψους τριών μέτρων, προβλέπεται να καεί στην ατμόσφαιρα και ό,τι απομείνει θα πέσει στη θάλασσα ανατολικά των Φιλιππίνων.  Λόγω της τεράστιας ταχύτητάς του, ο αστεροειδής αναμένεται να είναι έντονα λαμπερός. Οι άνθρωποι θα βλέπουν μια φωτεινή σφαίρα φωτιάς. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην περιοχή στις 00.46 π.μ. τοπική ώρα.

Το χρηματοδοτούμενο από τη NASA Catalina Sky Survey, ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί αντικείμενα κοντά στη Γη, εντόπισε τον αστεροειδή CAQTDL2 νωρίς την Τετάρτη. Εντοπίστηκε οκτώ ώρες πριν από την αναμενόμενη είσοδό του στη Γη. Είναι μόλις η ένατη φορά που οι επιστήμονες αναφέρουν με ακρίβεια έναν αστεροειδή πριν από την πρόσκρουσή του.

Η Jacqueline Fazekas στο Catalina Sky Survey στην Αριζόνα ανακάλυψε τον αστεροειδή και δημοσίευσε φωτογραφίες καθώς αυτός πλησίαζε την ατμόσφαιρα. Ο Alan Fitzsimmons του Queen’s University Belfast στην Ιρλανδία δήλωσε στο New Scientist ότι η ταχύτητα με την οποία ο αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη δεν είναι ασυνήθιστη.

‘Μην ξεγελιέστε από τις ταινίες του Χόλιγουντ όπου μπορείτε να δείτε το πράγμα να έρχεται ουρλιάζοντας στον ουρανό και έχετε χρόνο να τρέξετε έξω από το σπίτι, να πάρετε τη γάτα, να μπείτε στο αυτοκίνητο και να οδηγήσετε κάπου. Δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε αυτό», είπε.

Οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι το μικρό μέγεθος του αστεροειδούς σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά  και δεν υπάρχει ανάγκη να εκκενώσουν οι άνθρωποι την περιοχή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επιβεβαίωσε ότι ο αστεροειδής θα χτυπήσει κοντά στη νήσο Λουζόν σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας ότι «το αντικείμενο είναι ακίνδυνο, αλλά οι άνθρωποι στην περιοχή μπορεί να δουν μια θεαματική πύρινη σφαίρα!».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, μόνο οι αστεροειδείς που έχουν διάμετρο τουλάχιστον σχεδόν 18 μέτρα είναι δυνητικά θανατηφόροι αν κατευθυνθούν προς τη Γη.

Ο πρώιμος εντοπισμός του εισερχόμενου αστεροειδούς είναι μοναδικός, καθώς πολύ λίγοι έχουν εντοπιστεί πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι των πραγμάτων που έρχονται.

«Η πραγματικά θετική πτυχή αυτού του γεγονότος είναι ότι τα τηλεσκόπια έρευνας είναι πλέον αρκετά καλά ώστε να εντοπίζουν αυτά τα πράγματα που έρχονται και να μας προειδοποιούν», δήλωσε ο Fitzsimmons στο New Scientist.

Αυτό δείχνει ότι αν ένας μεγάλος διαστημικός βράχος χτυπούσε τον πλανήτη και αποτελούσε απειλή για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες θα είχαν αρκετό χρόνο για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Είναι πραγματικά μια πολύ ωραία απόδειξη ότι τα τρέχοντα συστήματα έρευνας κάνουν πολύ καλή δουλειά” συνέχισε ο Fitzsimmons. “Πιθανότατα ανιχνεύουμε κατά μέσο όρο περίπου έναν μικρό αστεροειδή κάθε χρόνο, πριν αυτός χτυπήσει την ατμόσφαιρα, και τα συστήματα έρευνας γίνονται όλο και καλύτερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.