Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Ζελένσκι φοβάται για τα F-16 του – Τα μετακινεί συνεχώς για να αποφύγει την καταστροφή τους

Κρίσιμες ώρες για την Αεροπορία του Ζελένσκι, καθώς όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο ίδιος έχει διαμηνύσει στους δυτικούς συμμάχους του  ότι είναι δύσκολο να διασφαλίσει την ακεραιότητα των μαχητικών f-16 στις βάσεις τους, έπειτα και από την καταστροφή δύο τέτοιων μαχητικών.

Όπως αναφέρουν οι Times of India, οι οποίοι επικαλούνται γαλλικά ΜΜΕ, το Κίεβο αλλάζει αναγκαστικά τακτική και μετασταθμεύει  τα ελάχιστα F-16 που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο έδαφός της (κάτω από 10 ενώ μέχρι το τέλος του 2024 ελπίζει να  έχει συγκεντρώσει περί τα 20) και τα μεταφέρει σε δρόμους προκειμένου να γίνει δυσκολότερο για την ρωσική Αεροπορία να τα εντοπίσει.

Πρόκειται για δύο τύπους τα F-16AM/F-16BM και Block 15 Mid-Life Update (MLU).

Η Νορβηγία έχει υποσχεθεί την προσφορά στην Ουκρανία 22 μαχητικών και η Ολλανδία 24. Αεροσκάφη θα δώσουν ακόμη η Δανία και το Βέλγιο σε άγνωστους ακόμη αριθμούς. Το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται περί τα 130 μαχητικά

Όπως αναφέρει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI  «η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη τμήματα του οδικού της δικτύου προκειμένου να αλλάζει συνεχώς την τοποθεσία τους προκειμένου να μην εντοπίζονται από την ρωσική Αεροπορία».

Όπως συνεχίζει η ανταπόκριση του LCI «η μετακίνηση όμως των αεροσκαφών στο οδικό δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις συντήρησης μαζί με τον κίνδυνο ατυχημάτων».

Την ίδια ώρα υπάρχουν ανακατατάξεις στην ηγεσία της Αεροπορίας.  Ο Ζελένσκι απέλυσε την Παρασκευή τον αρχηγό της Αεροπορίας του, μια ημέρα αφότου το Κίεβο είπε ότι ένα F-16 συνετρίβη στη μάχη, σκοτώνοντας τον πιλότο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Ζελένσκι είπε ότι «αποφάσισε να αντικαταστήσει τον διοικητή της Αεροπορίας» για να ενισχύσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας.

Το γραφείο του δημοσίευσε νωρίτερα ένα προεδρικό διάταγμα για την επίσημη απομάκρυνση του Mykola Oleshchuk από τη θέση.

Η συντριβή του F-16 ήταν μια μεγάλη αποτυχία για το Κίεβο, το οποίο είχε πιέσει στη Δύση να στείλει το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος για μήνες.

Ήταν η πρώτη αναφερόμενη απώλεια, λίγες εβδομάδες αφότου η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει το υπερηχητικό αεροσκάφος.

Η Αεροπορία είχε πει ότι το αεροπλάνο και ο πιλότος συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μάχης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού κατέρριψαν ρωσικούς πυραύλους.

Η βουλευτής Mariana Bezugla, η οποία συμμετέχει σε κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών, ισχυρίστηκε ότι το F-16 καταρρίφθηκε από τα συστήματα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας.

Σε απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η Oleschuk την κατηγόρησε νωρίτερα την Παρασκευή ότι προσπαθεί να δυσφημήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ουκρανίας και είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης έρευνα για το περιστατικό.

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί αποφάσισε να αντικαταστήσει τον διοικητή της Αεροπορίας του, λέγοντας μόνο ότι η ομάδα διοίκησης του «έπρεπε να δυναμώσει».

Ο αντιστράτηγος Ανατόλι Κριβονόζκο, ο οποίος ηγείται των επιχειρήσεων της Αεροπορίας στο κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας, θα αναλάβει προσωρινά το ρόλο του γενικού διοικητή, ανέφερε το Κίεβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι απομακρύνει ανώτερο στρατιωτικό ηγέτη.

Νωρίτερα φέτος απομάκρυνε τον δημοφιλή γενικό διοικητή Valery Zaluzhny.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.