Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Νίκη σοκ του ακροδεξιού AfD στη Θουριγγία δείχνουν τα πρώτα exit polls

Οι τοπικές εκλογές της Γερμανίας στη Θουριγγία και τη Σαξονία, που διεξάγονται σήμερα, συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της δυναμικής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στα κρατίδια.

Το κόμμα AfD, γνωστό για τη σκληρή στάση του κατά της μετανάστευσης, τη φιλία του με τη Ρωσία και την αντίθεσή του στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, είχε σαρωτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο.

Στη Θουριγγία, το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 30%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 23%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι υπό την ηγεσία του αμφιλεγόμενου Μπγερν Χέκε, ο οποίος είναι γνωστός για τη χρήση ναζιστικής ρητορικής και έχει χαρακτηριστεί ως «εξακριβωμένα ακροδεξιός εξτρεμιστής» από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Στη Σαξονία, η κατάσταση είναι επίσης τεταμένη, με το CDU να προηγείται ελαφρώς με 33% και το AfD να καταγράφει άνοδο από το 2019.

Εάν το AfD κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό στις κρατιδιακές εκλογές, ακόμα κι αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας από την επανένωση της χώρας. Επίσης, η πιθανότητα να δούμε παράδοξες συνεργασίες, όπως του CDU με τη BSW, είναι αυξημένη.

Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Καθαρή νίκη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας και οριακά την δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία δίνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος του ARD αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στην Θουριγγία το AfD προηγείται με 30,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στην Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με το AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

Δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης

Σε περίπτωση που το AfD διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία, η δημιουργία κυβέρνησης θα είναι περίπλοκη. Στη Δρέσδη, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ, που συγκυβερνά σήμερα με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με το AfD. Αντιθέτως, στην Ερφρούρτη, ο αριστερός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), φαίνεται να έχει μικρές πιθανότητες επανεκλογής.

Η επίδραση της Ισλαμιστικής επίθεσης

Η πρόσφατη επίθεση στο Ζόλινγκεν, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, έχει ενισχύσει τη στήριξη προς τα ακροδεξιά κόμματα και τη BSW. Τα κόμματα αυτά, που υιοθετούν σκληρή στάση στο προσφυγικό και φιλορωσική θέση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, φαίνεται να επωφελούνται από την αυξημένη ανασφάλεια των ψηφοφόρων.

Οι στρατηγικές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και οι επιπτώσεις στο Βερολίνο

Η κυβέρνηση Σολτς, που αποτελείται από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με αμφιβολίες για το αν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι θα περάσουν το όριο του 5%. Οι τοπικές εκλογές αναμένεται να στείλουν σαφή μηνύματα για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενόψει των γενικών εκλογών το Σεπτέμβριο του 2025.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η επιτυχία του AfD και της BSW μπορεί να έχει αντίκτυπο πέρα από τα γερμανικά σύνορα, καθώς η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκει να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Η πολιτική στήριξη για τη Ρωσία από τα ακροδεξιά κόμματα ενδέχεται να ενισχύσει την επιρροή του Κρεμλίνου στην Ευρώπη.

Με το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας να γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένο, η ανατροπή που προκαλεί το AfD και τα υπόλοιπα κόμματα ενδέχεται να οδηγήσει σε περίπλοκες διαδικασίες σχηματισμού κυβερνήσεων και σε δυναμικές αλλαγές στη μελλοντική πολιτική σκηνή της χώρας. Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου θα προσφέρουν πρόσθετες ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση του γερμανικού πολιτικού σκηνικού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.