Ρωσία-Ουκρανία: Νέα φάση κλιμάκωσης – Σφοδρές ουκρανικές επιθέσεις στο Κουρσκ και ρωσική προέλαση στο ανατολικό μέτωπο

Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εισέρχεται σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση, με τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η πρόσφατη εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, η μεγαλύτερη διασυνοριακή επίθεση από ξένη δύναμη στο ρωσικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου που διαρκεί ήδη 30 μήνες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αυτή η επιχείρηση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον τερματισμό της σύγκρουσης υπό τους όρους της Ουκρανίας.

Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, αποτέλεσε μια αιφνιδιαστική κίνηση που φάνηκε να προκαλεί αμηχανία στη Μόσχα. Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα μέσω των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας αρκετούς οικισμούς και στερώντας από τη Ρωσία την ικανότητα να εξαπολύει επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κίεβο, τόνισε ότι αυτή η επίθεση, καθώς και η άμυνα της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της, αποτελούν μέρος της πορείας για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Η στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε ακόμη έναν οικισμό στην περιοχή, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταληφθέντων οικισμών σε 94. Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους Ρώσους στρατιώτες αιχμαλώτους, γεγονός που έχει τονώσει το ηθικό του ουκρανικού στρατού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης την περιοχή Σούμι, στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, όπου συναντήθηκε με τον αρχιστράτηγο Ολεξάντρ Σίρσκι και τον αρχηγό της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής. Κατά την επίσκεψή του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι υπήρξε μείωση των βομβαρδισμών και των απωλειών μεταξύ των αμάχων μετά την επιχείρηση στο Κουρσκ.

Ωστόσο, η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση και αποφασιστική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την ουκρανική εισβολή ως μεγάλη πρόκληση και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα δώσει μια «αντάξια απάντηση».

Παρά την εισβολή στο Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, με τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό επιμελητειακό κόμβο. Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το ένα χωριό μετά το άλλο, με πρόσφατες επιτυχίες στην κατάληψη του χωριού Ζελάνιε και της κωμόπολης Νιου Γιορκ, που έχει υψηλή συμβολική σημασία λόγω του ονόματός της. Παρόλο που μέρος της Νιου Γιορκ εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, η ρωσική προέλαση στην περιοχή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν την κατεπείγουσα εκκένωση του Ποκρόφσκ, μιας πόλης 53.000 κατοίκων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι περιφερειακές αρχές διέταξαν την «αναγκαστική αποχώρηση» οικογενειών με παιδιά, ενώ η πόλη αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στο Τσάσιβ Γιαρ και την Κοστιαντινίφκα.

Παράλληλα, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω όταν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ρωσίας στο Κουρσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανέφερε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και ότι αναμένεται να στείλει εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του, ενώ το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την επίθεση από ανεξάρτητες πηγές. Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τον ασκούντα χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είναι σταθερή.

Σε ένα άλλο μέτωπο, οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα κατά του βρετανού δημοσιογράφου του CNN, Νικ Πάτον Γουόλς, κατηγορώντας τον ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα της χώρας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ του στην πόλη Σούντζα. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης, με τον δημοσιογράφο να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να πλήττει στρατηγικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος. Πηγή από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσική αεροπορική βάση στη Μαρίνοφκα, στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Αυτή η επίθεση προστίθεται στη λίστα των επιθετικών ενεργειών της Ουκρανίας που στοχεύουν να περιορίσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει ρευστή, με τις συγκρούσεις να εντείνονται και τις επιθέσεις να συνεχίζονται. Οι ρωσικές αρχές στην περιοχή Κουρσκ έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν τσιμεντένια καταφύγια για να προστατεύσουν τους αμάχους, καθώς οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες.

Ο πόλεμος, που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έχει πλέον εισέλθει σε μια φάση κλιμάκωσης, με τις επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα τόσο στο ουκρανικό όσο και στο ρωσικό έδαφος, και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η σύγκρουση αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.