Μέση Ανατολή: Ετοιμάζουν τα καταφύγια στο Ισραήλ – Τα σχέδια ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων

Για πόλεμο ετοιμάζονται πλέον όλες οι πλευρές στην Μέση Ανατολή, ενώ και οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν κάνοντας λόγο ακόμα και για αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, σκόρπισε φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, κυρίως μετά τις υποσχέσεις για εκδίκηση από την Χαμάς και από το Τεχεράνη.

Αν και σε πρώτη φάση το Ισραήλ δεν φάνηκε να αλλάζει την κατάσταση ετοιμότητας των πολιτών του, σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι Ισραηλινοί έλαβαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επιθέσεων στη χώρα, ενώ τα σούπερ μάρκετ αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων βασικών αγαθών.

Στα καταφύγια

Η ισραηλινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Victory δήλωσε ότι οι πωλήσεις ορισμένων αγαθών έχουν αυξηθεί κατά 30%, σε σύγκριση με τις κανονικές πωλήσεις. Οι άνθρωποι αγοράζουν κυρίως κονσέρβες τροφίμων, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό και μαντηλάκια υγιεινής.

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η πόλη δεχθεί επίθεση, διανέμοντας ένα αρχείο με κατάλογο των χώρων στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και έναν κατάλογο των καταφυγίων βομβών. Είπε ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν στα καταφύγια σε 90 δευτερόλεπτα.
“Συνιστάται στους κατοίκους να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν εκ των προτέρων τα καταφύγια βομβών”, αναφέρει ο φάκελος. Οι κάτοικοι καλούνται επίσης να αποθηκεύσουν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες και να αγοράσουν μπαταρίες και φακούς, εκτός από φάρμακα.

“Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να παραμείνουν σε καταφύγια για αρκετές ημέρες”, αναφέρει ο φάκελος με τις οδηγίες που διανεμήθηκε.

Biden

O Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει αν θα στείλει περισσότερες αμερικανικές άμυνες στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να βοηθήσουν το Ισραήλ σε ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα, τα οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους «μπορεί να πλήξουν και εμάς».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα “υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά των απειλών”,  και αυτό θα  περιλαμβάνει “νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ”.

Η δήλωση δεν περιγράφει λεπτομερώς τι είναι αυτό που μπορεί να αναπτυχθεί και μάλιστα πριν από μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση.  Σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους, το Πεντάγωνο συζήτησε με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ποιες προσαρμογές θα γίνουν στην διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι  τα ιρανικά αντίποινα θα μπορούσαν να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, η οποία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο, αντιτορπιλικά και άλλα πολεμικά πλοία, επιχειρεί στον Κόλπο του Ομάν τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα κρούσης θα μπορούσε ενδεχομένως να μετακινηθεί στον Κόλπο του Άντεν ή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναχαιτίσει δεκάδες εκτοξεύσεις των Χούτι τους τελευταίους μήνες.

Το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Wasp και πολλά άλλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν επί του παρόντος στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η ομάδα περιλαμβάνει μια εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών ικανή να πραγματοποιήσει την εκκένωση Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν οι ΗΠΑ διέταζαν μια τέτοια εκκένωση.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ) ότι είναι “πολύ ανήσυχος” για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. “Είμαστε πολύ ανήσυχοι γι’ αυτό”, είπε.

Ερωτηθείς αν η δολοφονία του Χανίγια επηρέασε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, είπε ότι “δεν βοήθησε”. Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν υποσχέθηκε μια “σκληρή” και “επώδυνη” απάντηση στη δολοφονία. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η ιρανική απάντηση στη δολοφονία του Haniyeh μπορεί να περιλαμβάνει επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στην περιοχή.  Επί μήνες, οι πολιτοφυλακές εξαπέλυαν δεκάδες επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτές υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ιορδανία τον Ιανουάριο. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν θα μπορούσε να δώσει εντολή στις ομάδες αυτές να αρχίσουν και τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε ότι οι “διεθνείς εταίροι” έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή, αν και δεν διευκρίνισε ποιες χώρες.  “Έχουμε πολύ καλά αμυντικά συστήματα”, είπε για τις προετοιμασίες του ίδιου του Ισραήλ για μια επίθεση, “και επιπλέον έχουμε διεθνείς εταίρους που έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους [που έχουν αναπτυχθεί] στην περιοχή, για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις απειλές”, είπε.

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι, μιλώντας στο CNN είπε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν οι αμερικανικές αμυντικές ενισχύσεις θα είναι μόνο σε υλικά και εξοπλισμό ή αν θα αφορούν και στρατιώτες. Ωστόσο όπως ο ίδιος πρόσθεσε συνήθως η ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων σημαίνει και την ανάπτυξη του προσωπικού που τα χειρίζεται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.