Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης

Με το άναμα της Ολυμπιακής Φλόγας σε ένα αερόστατο το οποίο απογειώθηκε και πέταξε πάνω από το Παρίσι, και τη μοναδική Σελίν Ντιόν να ανεβαίνει στη σκηνή κάτω από τον Πύργο του Άιφελ για να τραγουδήσει μαγεύοντας και συγκινώντας ολόκληρο τον πλανήτη, ολοκληρώθηκε η φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ο Τεντί Ρινέρ και η Μαρί Ζοσέ Περέκ άναψαν την ολυμπιακή φλόγα και σφράγισαν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 μέσα από μία τελετή που κράτησε τέσσερις ώρες. Η φλόγα θα βρίσκεται στον παριζιάνικο ουρανό, μέσα στο αερόστατο που κινείται με θερμό αέρα.

Το στοιχείο του νερού κυριάρχησε στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στο Παρίσι, καθώς για πρώτη φορά έγινε σε ποτάμι, στον Σηκουάνα, αλλά και υπό βροχή.

Ο βαρύς ουρανός του Παρισιού, δεν χαρίστηκε ούτε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Περίπου τέσσερις ώρες πριν από την έναρξη σκεπάστηκε με βαριά σύννεφα. Οι Παριζιάνοι και όσοι είχαν εισιτήρια περίμεναν υπομονετικά με αδιάβροχα και ομπρέλες σε τεράστιες ουρές, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και να πάρουν τις θέσεις τους, στις όχθες του Σηκουάνα.

Η βροχή δεν έκανε εξαιρέσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με αδιάβροχο, αν και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν κάτω από στέγαστρο, όπως όλοι είδαμε όταν σηκώθηκε όρθιος στην «Μασσαλιώτιδα».

Η πορεία της Ολυμπιακής φλόγας πέρασε από όλο το Παρίσι, από τις κατακόμβες του Σηκουάνα, αλλά και από όλες τις φάσεις της γαλλικής ιστορίας, και φυσικά από την Γαλλική Επανάσταση και το τριπλό της μήνυμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Το τριπλό μήνυμα που μεταφράζεται στα τρία χρώματα γαλλικής σημαίας, μπλε λευκό κόκκινο.

Τρία χρώματα που αποθέωσαν την Γέφυρα του Αούστερλιτς, όταν την τύλιξαν με μπλε λευκούς και κόκκινους καπνούς.

Τα τρία μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης σφράγισαν την τελετή. Από την Αδελφοσύνη, το κομμάτι της οποίας στην τελετή άνοιξε την ώρα που στον Σηκουάνα εμφανιζόταν το πλοίο με την Κύπρο, την μόνη διαιρεμένη και υπό κατοχή χώρα της Ευρώπης, ως την Ισότητα, με πάσης φύσεως μοντέλα στα βίντεο και στα δρώμενα που φώναζαν μία μόνο λέξη: «συμπερίληψη».

Ο χορός, η μουσική, η μόδα, η γαλλική κουλτούρα και το άρωμα του Παρισιού ήταν διάχυτα. Η βροχή δεν μπόρεσε να κάμψει τον ενθουσιασμό, θεατών και αθλητών. Και όταν ο ήλιος έδυσε, το Παρίσι έλαμψε. Χιλιάδες φώτα σε δρόμους, γέφυρες και φυσικά στον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ άναψαν.

Ο ατσάλινος γίγαντας της πόλης του Φωτός περιβλήθηκε το μπλε της Ευρώπης και γύρω του άναψαν τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φως νίκησε το σκοτάδι και το πάρτι συνεχίστηκε. Και κρατάει όλο το βράδυ. Υπό βροχή.

Παρόντες στην εξέδρα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Η ελληνική αποστολή διέσχισε πρώτη πάνω σε πλοιάριο τον Σηκουάνα, με τους σημαιοφόρους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, με αυτή των Προσφύγων να αποσπά το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στην τελετή έναρξης 300.000 θεατές γέμισαν τις κερκίδες που στήθηκαν στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του πύργου του Άϊφελ.

Στο Παρίσι 45.000 αστυνομικοί και στρατιώτες δημιούργησαν αδιαπέραστο κλοιό γύρω από την πόλη.

Κλικς από την τελετή έναρξης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.