Παλαιστίνη: Τι δηλώνουν οι χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ήταν οι μόνες χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου, παρότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δηλώσει την ίδια διάθεση να συμμετάσχουν σε ανάλογη διπλωματική κίνηση.

Η αναγνώριση προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις, καθώς είχε φανεί ότι οι τρεις χώρες θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος και το μόνο που απέμενε ήταν ο χρόνος που θα πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο βήμα. Άλλωστε ο Ζοζέπ Μπορέλ ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέμενε την αναγνώριση στις 21 Μαΐου, κάτι που πήρε αναβολή, υπό το βάρος της ανανεωμένης επίθεσης στη Γάζα και της κίνησης του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών και ηγετών της Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα η Νορβηγία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, φιλοξενώντας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίες οδήγησαν στις συμφωνίες του Όσλο.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της αναγνώρισης της Παλαιστίνης.

Η στάση των πρωθυπουργών που θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος

«Εν μέσω ενός πολέμου, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους: δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα, σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι πραγματοποιεί «σφαγή» στη Γάζα και θέτει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών με τη βία, διότι είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτή τη φοβερή σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι αναμένει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους τις επόμενες εβδομάδες. Είπε ότι η Ιρλανδία αναγνωρίζει απερίφραστα πλήρως το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει «με ασφάλεια και ειρήνη με τους γείτονές του» και ζήτησε να επιστραφούν αμέσως όλοι οι όμηροι από τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι η όποια αναγνώριση πρέπει να έχει το σωστό χρονοδιάγραμμα. «Μπορείς να αναγνωρίσεις μόνο μία φορά. Έτσι, όταν το κάνουμε, πρέπει να έρθει τη σωστή στιγμή που θα έχει άμεσο αντίκτυπο».

Τι δήλωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή

Η κυβέρνηση της Μάλτας είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος «όταν η αναγνώριση αυτή μπορεί να συμβάλει θετικά και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της μεσογειακής χώρας. «Η Μάλτα επιμένει σταθερά στη θέση της υπέρ μιας λύσης δύο κρατών που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση της Μάλτας.

Η βελγική κυβέρνηση συζητούσε κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή της την Τετάρτη αν θα συμμετάσχει με τρία άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι η όποια αναγνώριση πρέπει να έχει το σωστό χρονοδιάγραμμα. «Μπορείς να αναγνωρίσεις μόνο μία φορά. Έτσι, όταν το κάνουμε, πρέπει να έρθει τη σωστή στιγμή που θα έχει άμεσο αντίκτυπο».

«Θέλω να έχει αντίκτυπο σε δύο ζητήματα. Θέλω να σταματήσει η βία στη Γάζα. Θέλω να απελευθερωθούν οι όμηροι», δήλωσε στο δίκτυο VRT. «Η σωστή προοπτική είναι: θα βοηθήσει να σταματήσει η βία αύριο ή όχι;». Το Βέλγιο βρίσκεται σε μια λεπτή κατάσταση, καθώς κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προσδίδει σε κάθε απόφασή του πρόσθετο διπλωματικό βάρος.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, επιφυλάχθηκε ως προς την αναγνώριση της Παλαιστίνης για μια καλύτερη χρονική στιγμή.

Η στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας δήλωσε ότι «η μόνιμη θέση της Κροατίας βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, αλλά με τρόπο που θα οδηγήσει σε συμφωνία», όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων HINA.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, σε σχόλια που αναμεταδόθηκαν από το υπουργείο του μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, δήλωσε ότι «Η θέση μας είναι σαφής: η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν αποτελεί ταμπού για τη Γαλλία. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέψει αποφασιστική πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να έρθει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να υπάρχει ένα πριν και ένα μετά» συμπλήρωσε.

Η Σλοβενία πήρε θέση για το ίδιο ζήτημα, στο ανώτατο επίπεδο. «Η σλοβενική κυβέρνηση ήταν η πρώτη από την ομάδα των χωρών που υπέγραψε ειδική δήλωση … για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης, στην οποία εκφράσαμε προσδοκίες -όχι προϋποθέσεις- και για τις δύο πλευρές», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ. Πρόσθεσε ότι «οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια απλή συμβολική χειρονομία αναγνώρισης». Στη Σλοβενία, η τελική έγκριση για την αναγνώριση ενός κράτους, έγκειται στους βουλευτές της χώρας.

Ο πρωθυποργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Νετανιάχου: Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία «ανταμείβουν την τρομοκρατία» με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι τα σχέδια της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «ανταμοιβή για την τρομοκρατία».

«Ογδόντα τοις εκατό των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη υποστηρίζουν την τρομερή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», λέει, επικαλούμενος δημοσκόπηση λίγο μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ.

«Σε αυτό το κακό δεν πρέπει να δοθεί μια χώρα. Θα είναι ένα κράτος τρόμου. Θα προσπαθήσει να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Μια ανταμοιβή για την τρομοκρατία δεν θα φέρει την ειρήνη και δεν θα μας εμποδίσει ούτε από το να νικήσουμε τη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.