Στεφανί Φραπάρ: Η γυναίκα που κατέκτησε το ανδροκρατούμενο κάστρο της διαιτησίας, δεν κοιτάζει τους φιλάθλους στο γήπεδο

Η Στεφανί Φραπάρ που θα είναι διαιτητής  στο Πανθεσσαλικό Στάδιο το Σάββατο (25/5, 20:30), στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι ένας από τους «πολιορκητικούς κριούς» που άλωσαν το κάστρο της ανδροκρατίας.

Και μάλιστα ένα από τα πιο δύσκολα κάστρα, το ποδόσφαιρο. Η Στεφανί Φραπάρ, έχει 30 χρόνια στα γήπεδα, στην αρχή ως παίκτρια και μετά ως ρέφερι. Είναι πρωτεργάτρια των αλλαγών στην κοινωνική και επαγγελματική θέση της γυναίκας. Η Φραπάρ από τα 13 της χρόνια ανεβαίνει σταθερά επίπεδα στο ποδόσφαιρο και κάνει πρωτιές. Την ανέλιξή της και τα ρεκόρ που σπάει στην διαιτησία δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Όταν την ρώτησαν κάποτε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το ανδροκρατούμενο άθλημα του ποδοσφαίρου δήλωσε: «Ως οπαδός του ποδοσφαίρου και παίκτρια ενός μικρού συλλόγου στο Val d’Oise, ήθελα να μάθω τους κανόνες του αθλήματός μου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το πρώτο μου σφύριγμα, παθιάστηκα με τη διαιτησία.

Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν 10 ετών, αλλά από την ηλικία των 13 ετών ήθελα να μάθω περισσότερα για τους κανόνες. Ήταν η περιφέρεια που με εκπαίδευσε με θεωρητικά μαθήματα πριν με στείλει στο γήπεδο για να διαιτητεύω αγώνες νέων. Μου άρεσε πολύ. Στα 18 μου έκανα την επιλογή μου. Στράφηκα αποκλειστικά στη διαιτησία και σταμάτησα να συνδυάζω τα δύο, να παίζω και να διαιτητεύω. Είναι μια επιλογή για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ.»

Επίσημα η καριέρα της ως ρέφερι άρχισε το 2009, όταν και μπήκε στον Κατάλογο Διεθνών Διαιτητών της FIFA και έκτοτε έχει διαιτητεύσει αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου. Το 2011 διαιτήτευσε σε αγώνα της 3ης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος και 3 χρόνια αργότερα έκανε το επόμενο βήμα για την δεύτερη κατηγορία, ούσα η πρώτη γυναίκα που το πετυχαίνει.

Οι ιστορικές στιγμές για τη Φραπάρ

Το 2015 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, ενώ το 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που κατάφερε να τις ανατεθούν αγώνες της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος. Λίγο αργότερα ανέλαβε μεταξύ άλλων τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, τον τελικό του UEFA Super Cup Ανδρών μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι και το 2022 διαιτήτευσε στον τελικό του γαλλικού Κυπέλλου στο οποίο αγωνίστηκαν οι Ναντ και Νίς.

Τέλος συμμετείχε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, γράφοντας ξανά ιστορία στο φεμινιστικό κίνημα, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής που «σφύριξε» αγώνα της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Η Φραπάρ έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτητεύει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών και έναν αγώνα της γαλλικής Ligue 1, και τους δύο το 2019. Είναι η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε έναν αγώνα του UEFA Champions League το 2020. Το 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει έναν προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών.

Το 2022, η Φραπάρ ήταν μία από τις τρεις γυναίκες διαιτητές που επιλέχθηκαν για να διευθύνουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών με μια ομάδα διαιτητών αποκλειστικά από γυναίκες.

Η Φραπάρ μεγάλωσε στο Herblay-sur-Seine και άρχισε να διαιτητεύει αγώνες νέων σε ηλικία 13 ετών. Όταν ήταν 18 ετών, ήταν ήδη διαιτητής σε εθνικούς αγώνες U-19. Το 2011, η Φραπάρ  άρχισε να διαιτητεύει αγώνες στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Άρχισε από την τρίτη κατηγορία, όπως είπαμε, και το 2014, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε στην 2η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος επαγγελματικού ανδρικού ποδοσφαίρου.

Επιλέχθηκε ως διαιτητής και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA το 2015 στον Καναδά.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, η Φραπάρ ορίστηκε να διευθύνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA 2019 στη Γαλλία. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των 16, ανακοινώθηκε ότι η Φραπάρ είχε επιλεγεί ως μία από τους 11 διαιτητές που θα έπαιζαν και στο υπόλοιπο του τουρνουά. Τελικά επιλέχθηκε να «σφυρίξει» και τον τελικό του τουρνουά, ο οποίος διεξήχθη στις 7 Ιουλίου 2019 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας.

Το πρώτο της παιχνίδι στην Α΄Εθνική της Γαλλίας ήταν στις 28 Απριλίου 2019, στον αγώνα Αμιένη – Στρασβούργο. Στις 2 Αυγούστου 2019, η Φραπάρ, ορίστηκε να διευθύνει το UEFA Super Cup 2019 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η πρώτη γυναίκα που διευθύνει έναν σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε έναν αγώνα του UEFA Champions League, μεταξύ της Γιουβέντους και της Ντιναμό Κιέβου. Τον Μάρτιο του 2021, η Φραπάρ  διαιτήτευσε τον επαναληπτικό αγώνα του UEFA Women’s Champions League μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Τσέλσι.

Αργότερα, τον ίδιο μήνα, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, σε έναν αγώνα μεταξύ της Ολλανδίας και της Λετονίας.

Στις 19 Μαΐου 2022, επιλέχθηκε για τη διαιτησία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022. Τον Δεκέμβριο του 2022, έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA ανδρών, όταν διηύθυνε τον αγώνα μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Γερμανίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2023, η FIFA διόρισε τη  Φραπάρ στη διαιτησία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στα 41 της χρόνια η ανοδική πορεία συνεχίζεται, μέσα στα γήπεδα όπου, όπως λέει η ίδια, όταν μπαίνει, συνήθως δεν κοιτάζει τους θεατές. Κοιτάζει τους παίκτες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.