Βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην πρόταση Γκουτέρες για κατάπαυση πυρός στην Γάζα

Υπό το βάρος της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού, προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία. Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στην πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για ευθεία στήριξη στην τρομοκρατική Χαμάς και των αποτρόπαιων εγκλημάτων της.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ήρθε σε συνέχεια της έκκλησης Γκουτέρες για άμεση κατάπαυση του πυρός τονίζοντας πως «οι άνθρωποι στην Γάζα βλέπουν την άβυσσο».

Δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ ενώ η Βρετανία απείχε. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η διαδικασία του ψηφίσματος ήταν «βιαστική και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση». Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην καταδίκη της Χαμάς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.