Τουρκία – Προεδρικές Εκλογές 2023: Ιστορική επανεκλογή Erdogan με 52,43% στο 47,57% ο Kilicdaroglu – Ενσωμάτωση 94%

Ιστορική επικράτηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan δείχνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 28/5/2023.
Με καταμετρημένο το 94% των ψήφων ο Erdogan λαμβάνει ποσοστό 52,43%  ενώ ο αντίπαλός του ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Kemal Kilicdaroglu 47,57%.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις επαναληπτικές εκλογές, εάν και λιγότερο μικρότερη σε σχέση με τις πρώτες.
Η προσέλευση των φηφοφόρων ξεπέρασε το 84%.
O Erdogan
νίκησε σχεδόν στο σύνολο της τουρκικής περιφέρειας εκτός των ανατολικών περιοχών που υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο.
Ο Kilicdaroglu
επικράτησε στις πόλεις, που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και στις κουρδικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται πως ο  Erdogan επικράτησε και στον πρώτο γύρο με 49,5% ή  διαφορά 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Kemal Kilicdaroglu (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.
 Η νίκη Erdogan αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η εκλογική μάχη του Τούρκου προέδρου δόθηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και εν μέσω έντονων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, με αφορμή τη στάση της Άγκυρας στην ουκρανική σύγκρουση .
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος είχε να αντιμετωπίσει και τη δίκαιη κριτική των κατοίκων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που επλήγη σαρωτικά από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 με περίπου 50.000 νεκρούς.
Επιπλέον η νίκη του Erdogan είναι ιστορικών διαστάσεων,
καθώς βρίσκεται για περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία και όλες οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγω για κόπωση του εκλογικού σώματος από την πολύχρονη παραμονή του στην τουρκική προεδρία.

Ισορροπημένη και δίκαιη στάση στο ουκρανικό

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών και επιβραβεύουν την ισορροπημένη στάση του Τούρκου προέδρου στην ουκρανική κρίση.
Ο Erdogan και η Τουρκική διπλωματία με τις ενέργειές τους έδειξαν, πώς επεδίωκαν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

94_1.JPG
Πάνω από 64,1 εκατ. ψηφοφόροι

Η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 17:00 την Κυριακή 28/5/2023.
Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,92 εκατομμυρίων που έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.
Συνολικά στήθηκαν 191.885 κάλπες για τους ψηφοφόρους στη χώρα.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν και πάλι μαζική και αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 88% συμμετοχής του πρώτου γύρου των εκλογών.

Erdogan: Προστατεύστε τις κάλπες

Στο πρώτο του μήνυμα, αφού έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών ο Erdogan κάλεσε τους οπαδούς του να προστατεύσουν τη βούληση του έθνους μέχρι την τελευταία στιγμή.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε συνάδελφο μου ξεχωριστά που εργάζεται με αφοσίωση στις κάλπες από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Καλώ όλα τα αδέρφια μου να προσέχουν τις κάλπες μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα.
Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι πολίτες να μην εφησυχάζουν

Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Emine, ο Erdogan ψήφισε σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης.
«Η Τουρκία έδωσε τον δημοκρατικό της αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με συμμετοχή έως 90% στον πρώτο γύρο.
Εύχομαι καλή τύχη στη χώρα μας.
Ζητώ από τους πολίτες μου να προσέλθουν στις κάλπες και να μην εφησυχάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
erdogan_1.JPG
Kilidcaroglu: Να απαλλαγεί η Τουρκία από ένα αυταρχικό καθεστώς

O Kemal Kilicdaroglu ψήφισε στην Άγκυρα και ζήτησε από τους πολίτες να απαλλάξουν τη χώρα από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως το χαρακτήρισε.
«Στέλνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους τους πολίτες που ψηφίζουν.
Ευχαριστώ που υπάρχετε» δήλωσε ο Kilicdaroglu, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να απαλλαγεί από ένα αυταρχικό καθεστώς.
kilicdaroglu.JPG

Ψήφισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη, την Κυριακή 28/5/2023, στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του Φαναρίου.
Άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως άλλωστε έπραξε και στον πρώτο, πριν από δύο εβδομάδες.

Αουτσάιντερ ο Kilicdaroglu

Έγραφε νωρίτερα το Bankingnews.gr: Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Erdogan, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.
Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Aπέναντί του, ο κ. Kilicdaroglu, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.
Ο πρόεδρος του CHP –του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Mustafa Kemal, ο ιδρυτής πατέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας– υποσχόταν «την επιστροφή της άνοιξης», την επάνοδο σε κοινοβουλευτικό σύστημα, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της κεντρικής τράπεζας, του Τύπου.
0_1.jpg

1_42.jpg

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.