Ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρρευση η Αργεντινή – Άδεια τα ταμεία στην Κεντρική Τράπεζα

Χωρίς μετρητά που μπορούν να δαπανηθούν εύκολα, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι για πόσο καιρό ακόμα η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται το πέσο από μια ολοκληρωτική κατάρρευση
Ο αγώνας της Αργεντινής για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του προβληματικού της νομίσματος αφήνει την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, χωρίς ταμείο.
Το έθνος της Νότιας Αμερικής έχει ήδη ξοδέψει όλα τα ρευστά διεθνή αποθέματά του, συν ένα ακόμη εκτιμώμενο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων 1816 Economia & Estrategia, με έδρα το Μπουένος Άιρες – αυξάνοντας το διακύβευμα καθώς το έθνος παλεύει με μια ιστορική ξηρασία και την επικείμενη ύφεση.
Χωρίς μετρητά που μπορούν να δαπανηθούν εύκολα, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι για πόσο καιρό ακόμα η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται το πέσο από μια ολοκληρωτική κατάρρευση.
Κινδυνεύει με υποτίμηση του νομίσματος που θα προκαλέσει πληθωρισμό 104% και θα επιδεινώσει τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής αναταραχής ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
“Τα λιγότερα αποθέματα οδηγούν σε μεγαλύτερη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Fernando Losada, διευθύνων σύμβουλος της Oppenheimer & Co.
“Δεν βλέπω κανένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τριψήφιο μέγεθος φέτος”.

Δίχως μετρητά…

Η Αργεντινή παλεύει να δημιουργήσει και να διατηρήσει τα διεθνή αποθέματα σε υγιή επίπεδα εδώ και δεκαετίες, εξαντλώντας τα ταμειακά διαθέσιμα για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών και να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε υπερπόντια ομόλογα.
Το έθνος έχει τώρα τεχνικά λιγότερα από 34 δισ. δολάρια σε συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά η πλειονότητα είναι κλειδωμένη σε λιγότερο ρευστά περιουσιακά στοιχεία – όπως ο χρυσός, οι πιστωτικές γραμμές ανταλλαγής με την Κίνα και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τα δολάρια που έχουν οι Αργεντινοί στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους.
Αυτό αποτελεί πρόβλημα για μια χώρα που έχει ανάγκη από μετρητά έτοιμα να δαπανηθούν.
Οι υποχρεώσεις της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα υπερβαίνουν ήδη τα συνολικά αποθέματα κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια – η χειρότερη τέτοια αναλογία από τότε που το έθνος μαστιζόταν από την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας 1816 την περασμένη εβδομάδα.
Η Αργεντινή έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε δολάρια καθώς προσπαθεί να σταματήσει τη διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο στην παράλληλη αγορά, η οποία έχει αντικαταστήσει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της κυβέρνησης εν μέσω δρακόντειων κεφαλαιακών ελέγχων.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα πούλησε περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα στις παράλληλες αγορές, δήλωσε ο Fernando Marull, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων FMyA με έδρα το Μπουένος Άιρες.
Είναι δύσκολο να μετρηθεί η επιτυχία της παρέμβασης της κυβέρνησης.
Το ανεπίσημο πέσο έχασε περίπου 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και έχει υποχωρήσει κατά 33% μέχρι στιγμής φέτος, η μεγαλύτερη μακράν πτώση στις βασικές αναδυόμενες αγορές.
Η παράλληλη ισοτιμία του πέσο, γνωστή σε τοπικό επίπεδο ως blue-chip swap, βρίσκεται κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου.

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος Alberto Fernandez προσπάθησε στο παρελθόν να ενισχύσει τα αποθεματικά του αναγκάζοντας τα δολάρια που κέρδισε από τις εξαγωγές να εισρεύσουν στους λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας και δεχόμενος ενέσεις μετρητών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα.
Και ο Fernandez -ο οποίος έχει ήδη αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή- δεν έχει εγγυήσεις ότι οι συνομιλίες για την αναμόρφωση ενός προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε ταχύτερες εκταμιεύσεις δανείων που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της κατάστασης.
Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής δήλωσε ότι ο υπολογισμός της αγοράς για τα καθαρά αποθεματικά δεν αντικατοπτρίζει σωστά τον ισολογισμό της, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα.
Οι αξιωματούχοι επέλεξαν εν τω μεταξύ άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της swap γραμμής της Κίνας για τη χρηματοδότηση εισαγωγών ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από τη χώρα.
Συνεργάζεται επίσης με τη Βραζιλία για να ενισχύσει το διμερές εμπόριο με πιστωτικές γραμμές σε ρεάλς, επιτρέποντάς της να παρακάμψει το δολάριο.
Για τους Αργεντινούς, η αβεβαιότητα όμως είναι αισθητή.
Σημαδεμένοι από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να παγώσει την πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σε δολάρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2001, πολλοί Αργεντινοί έχουν ήδη αποσύρει μετρητά από τις αποταμιεύσεις τους.
Από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου απέσυραν από το τραπεζικό σύστημα καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Υπάρχουν επίσης λίγες ενδείξεις ότι τα αποθέματα μπορούν να αποκατασταθούν σύντομα.
Η χειρότερη ξηρασία του αιώνα έχει σχεδόν εξαλείψει κάθε πιθανότητα εισροής μετρητών από τις γεωργικές εξαγωγές πριν από τις εκλογές.
“Ο κίνδυνος να έχουμε ρευστά αποθέματα σε αρνητικό έδαφος είναι ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην έχει τα δολάρια που απαιτούνται για να καλύψει μια ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων σε συνάλλαγμα”, δήλωσε ο Juan Sola, οικονομολόγος της BancTrust & Co. στο Μπουένος Άιρες.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.