“Εφιάλτης – Η Ελλάδα σε σοκ” – Η τραγωδία στα Τέμπη πρώτο θέμα επί 13 ώρες στα διεθνή Media

Η Ελλάδα έγινε πάλι, πρώτο θέμα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και ιστοσελίδες όλου του κόσμου, για λάθος λόγο: την αδιανόητη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Τι μεταδίδουν μεγάλα διεθνή μέσα.

Για 13 ώρες η τραγωδία με την μετωπική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη σχολιάζεται όσο τίποτα άλλο στο Twitter της ημεδαπής.

Τα hashtags #GreeceTrainAccident και #greecetraincrash χρησιμοποιούνται από κατοίκους όλου του πλανήτη που θέλουν να δηλώσουν την συμπαράσταση τους και τα διεθνή μέσα που μας είχαν σε περίοπτη θέση.

Από τις πρώτες στιγμές όλος ο πλανήτης παρακολούθησε τα εφιαλτικά γεγονότα που συνεχίζουν να μεταδίδουν τα μεγάλα media.

Xαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες που μετέδωσε από τις πρώτες ώρες η Daily Telegraph.

To Reuters έδωσε την πρώτη ‘θέση’ του (το πρώτο θέμα) στην Ελλάδα από την ώρα του συμβάντος. Έκτοτε είχε συνεχή ανανέωση στοιχείων και δηλώσεις επιβατών που έζησαν για να μπορούν να αφηγηθούν τι συνέβη.

Tα Τέμπη στο Reuters
Tα Τέμπη στο Reuters REUTERS

Το Associated Press επίσης, ανανεώνει διαρκώς το περιεχόμενο του, σε θέμα που είναι εκ των κορυφαίων στην ‘πρώτη’ σελίδα του.

Η τραγωδία στα Τέμπη είναι και το βασικό θέμα στο ΒΒC εδώ και ώρες (το πρωτοπαρουσίασε ως “Μακελειό έπειτα από σύγκρουση τρένων κοντά στη Λάρισα”), με live κάλυψη των γεγονότων και την παροχή των τελευταίων εξελίξεων.

Tα Τέμπη στο BBC
Tα Τέμπη στο BBC BBC

Πρώτο θέμα είναι το “αδιανόητο”, όπως χαρακτήρισε το δυστύχημα ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας στο Magazine, και στον Guardian.

O τίτλος αναφέρει Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σύγκρουση και το lead “έως και 60 άνθρωποι αγνοούνται καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων από μετωπική συντριβή κοντά στη Λάρισα”.

Tα Τέμπη στο Guardian
Tα Τέμπη στο Guardian GUARDIAN

Στη Γαλλία, το France 24 ξεχώρισε για τίτλο δήλωση επιβάτη στο Reuters, σύμφωνα με την οποία επικράτησε το χάος, έπειτα από έναν βρόντο. Συνεχίζει με το “σε σοκ η Ελλάδα, μετά την πιο θανατηφόρα σύγκρουση τρένων, εδώ και δεκαετίες”.

Tα Τέμπη στο France 24
Tα Τέμπη στο France 24 FRANCE 24

Οι αναγνώστες της Le Monde ενημερώθηκαν για τη μετωπική σύγκρουση “εμπορικής αμαξοστοιχίας με επιβατική που μετέφερε 350 άτομα”, σε ένα από τα κύρια θέματα της σελίδας.

Tα Τέμπη στο ANSA
Tα Τέμπη στο ANSA ANSA

Στην Ιταλία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, ANSA έχει την Ελλάδα στο δεύτερο θέμα. Γράφει πως συγκρούστηκαν τρένα, ότι οι νεκροί είναι 40 και τουλάχιστον 60 οι αγνοούμενοι. Υπήρχε βίντεο με τους διασώστες εν ώρα εργασίας και φωτογραφίες, συν η πληροφορία πως “σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η χώρα”.

Στα πέντε σχετικά links είναι και ένα για την Hellenic Trainπου ελέγχει η Ferrovie dello Stato”.

Η Repubblica τονίζει πως τουλάχιστον 40 σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τρένων. Φιλοξενούνται δηλώσεις γιατρού που είπε πως “υπήρχαν απανθρακωμένα σώματα, ειδικά νέοι”. Προστίθεται πως συνελήφθη ο σταθμάρχης και ότι τα φανάρια ήταν εκτός λειτουργίας. Υπάρχει και βίντεο από drone.

Tα Τέμπτη στην Corriere della Sera
Tα Τέμπτη στην Corriere della Sera CORRIERE DELLA SERA

Η Corriere della Sera προτιμάει το “σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα: 40 νεκροί. Τα πρώτα βαγόνια κονιορτοποιήθηκαν. Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας. Στα πρώτα βαγόνια, η θερμοκρασία έφτασε τους 1.500 βαθμούς”. Πολλοί ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στις εκτροχιασμένες άμαξες. Ανάμεσα τους πολλοί φοιτητές που επέστρεφαν από τις διακοπές για το Καρναβάλι.

Στη Γερμανία, η Spiegel έχει τίτλο “ήταν εφιαλτικά δευτερόλεπτα”, πριν ενημερώσει για τις λεπτομέρειες και τη δουλειά των διασωστών, ενώ αναφορές υπήρχαν και σε όλα τα άλλα μεγάλα media της χώρας -μαζί με βίντεο και εικόνες.

Tα Τέμπη στην Washington Post
Tα Τέμπη στην Washington Post WASHINGTON POST

Στην τελευταία της ενημέρωση, η DW που παρακολουθούσε από το πρωί τις εξελίξεις και τις μετέδιδε, ενημέρωσε το μεσημέρι για τη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας.

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, στην Washington Post η είδηση είναι το τέταρτο θέμα και ο τίτλος “Τουλάχιστον 36 νεκροί και 85 τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στη βόρεια Ελλάδα”. Υπήρχαν και φωτογραφίες, συν ένα βίντεο από την τραγωδία.

Νew York Times μας έχουν ως το πρώτο διεθνές θέμα, που παρουσιάζεται ως εξής:

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα σκότωσε τουλάχιστον 36. Τρένο με 350 επιβάτες συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο. Δύο από τα βαγόνια “βασικά δεν υπάρχουν πια”, είπε ένας περιφερειάρχης”.

Στο κείμενο αναφέρεται πως “η Ελλάδα είχε ήδη ξεχωρίσει στην Ευρώπη για την έλλειψη ασφάλειας στο σιδηροδρομικό της δίκτυο. Από το 2018 έως το 2020, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους σιδηροδρόμους μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών ανά εκατομμύριο σιδηροδρομικά χιλιόμετρα -σύμφωνα με έκθεση του 2022 του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2019, το European Data Journalism Network (ομάδα οργανισμών μέσων ενημέρωσης), ανέφερε ότι από το 2010 έως το 2018, 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 97 τραυματίστηκαν σοβαρά σε σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ελλάδα, με μέσο όρο περισσότερους από 15 θανάτους και 11 σοβαρούς τραυματισμούς ετησίως”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.