«Ας μην υπονομεύουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται»
Από τη μια το περιβάλλον (και η προστασία του), από την άλλη η οικονομική και ενεργειακή κρίση (και… στο βάθος και η επισιτιστική) και στη μέση οι πολίτες, που για μια ακόμη φορά «λούζονται» τις αποφάσεις των ηγετών που κάνουν «του κεφαλιού τους», προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα -πάντα- μεγαλόπνοα σχέδιά τους, χωρίς, στην ουσία, να νοιάζονται για τις συνέπειες.
Και έρχεται τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) να μάς υπενθυμίσει τα της περιβαλλοντικής κρίσης, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» στην περίπτωση που η -αναγκαστική, λόγω συνθηκών- επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα καταστεί μακροπρόθεσμη. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση των κρατών από αυτά.
Όπως εξήγησε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι σωστές επενδύσεις, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να μη χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην έλλειψη ενέργειας και στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι εκπομπές άνθρακα. «Χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά ας μην υπονομεύουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου.
"We need fossil fuels in the short term, but let's not lock in our future by using the current situation as an excuse to justify some of the investments being done…."
– Fatih Birol, International Energy (IEA) chief#GlobalCarbonFeeAndDividendPetition
https://t.co/bYM6zzQvQ4— Keith McNeill (@KeithMcNeill6) May 23, 2022
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο IEA απηύθυνε έκκληση στους επενδυτές να μη χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. «Η βραχυπρόθεσμη ζήτηση δείχνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απομακρυνθεί άμεσα από τις παραδοσιακές προμήθειες ενέργειας», είπε ο Μπιρόλ, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι «οι χώρες παραγωγοί με ικανότητα εξαγωγής περισσότερης ενέργειας θα συμβάλουν θετικά».
"Some people may well use Russia's invasion of Ukraine as an excuse for … a new wave of fossil fuel investments," IEA chief Fatih Birol said during a discussion in Davos. "It will forever close the door to reaching our climate targets."
— John Willis (@tosajohn) May 23, 2022