Τουρκία: Κυνήγι τραπεζιτών για τη βουτιά της λίρας – Μήνυση κατά 26 ατόμων

Μήνυση κατά τουλάχιστον 26 ατόμων μεταξύ των οποίων είναι πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, δημοσιογράφοι και ένας οικονομολόγος, κατέθεσε η τραπεζική αρχή της Τουρκίας, για φερόμενες προσπάθειες χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας.

Μάλιστα όπως μεταδίδουν οι Financial Times η Τραπεζική Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία με ανάρτηση της στο Twitter τη Δευτέρα ανέφερε, ότι επιδιώκει τη νομική δίωξη 26 ατόμων και λογαριασμών Twitter για «αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσων ενημέρωσης», εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει μειώσει την αξία της λίρας κατά 35% φέτος.

Σύμφωνα λοιπόν με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για την κατρακύλα του -35% της λίρας δεν φταίει η σάπια οικονομία της χώρας που στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, αλλά οι αναρτήσεις κάποιων τραπεζιτών και δημοσιογράφων.

Μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται από την αρμόδια αρχή είναι ο Ντουρμούς Γιλμάζ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 2006 και 2011.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει εναντίον του Ρουστού Σαρατσόγλου που επίσης υπήρξε κεντρικός τραπεζίτης στην Τουρκία.

Που βασίστηκε
Η ρυθμιστική αρχή για να προβεί στις μηνύσεις βασίστηκε σε ένα άρθρο του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας.

Πάντως με μια ανάγνωση πίσω από τις γραμμές αντιλαμβάνεται κάποιος (και σε αυτό συμφωνούν και οι Τούρκοι αναλυτές) πως η μήνυση είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να απειλήσει εμμέσως όποιον οικονομολόγο – κυρίως- εστιάζει στα λάθη της πολιτικής του Ερντογάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.