Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γερμανία – Μεταφέρουν ασθενείς στο εξωτερικό

Στα όρια των δυνατοτήτων τους βρίσκονται πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία. Στη χώρα επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, και ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο δείκτης θετικότητας έχει πλέον ξεπεράσει σε εθνικό επίπεδο τα 340 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο επταήμερο, ενώ στο ένα τέταρτο των νομών της χώρα ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει τα 500, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο Σπαν, προπαντός στη Βαυαρία, τη Σαξονία αλλά τη Θουριγγία.

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: “Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”.

Ερωτηθείς, ωστόσο, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων”

Περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βαυαρίας, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γερμανία ΜΕΘ

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ ανέφερε ότι για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, ενώ, σύμφωνα με την DW, η Βαυαρία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα από το Φράιζινγκ, περιοχή του Μονάχου, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο νότιο Τιρόλο. Κατά τον Σπαν, ήδη το υπουργείο του διεξάγει και με άλλες χώρες σχετικές συνομιλίες. Όπως ακόμη επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία υποχρεώνεται να μεταφέρει ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού.

Η Ελλάδα «περιοχή υψηλού κινδύνου»

Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με την αξιολόγηση του κινδύνου ανά χώρα σε σχέση με τον κορονοϊό, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Κυριακή ξανά στην κατηγορία «περιοχές υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με την DW. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Με την αξιολόγηση συνεπάγεται η προειδοποίηση να αποφεύγονται «μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια» σε αυτές τις χώρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.