«Σπάει» στα δύο η Johnson & Johnson

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson (J&J) που δραστηριοποιείται στον χώρο των προϊόντων υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης από το 1886 κι έχει έδρα το Νιου Μπράνσγουικ στο Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διαχωρίσει τα προϊόντα υγείας ευρείας κατανάλωσης από τα φάρμακα, για το υπόλοιπο των επιχειρήσεών τους προκειμένου να δημιουργήσει δύο εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η μετοχή της J&J κέρδισε πάνω από 3% στη Γουόλ Στριτ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση αυτή και πριν από το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης.

«Έπειτα από μια πλήρη επανεξέταση, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και η διοικούσα ομάδα εκτίμησε πως ο προβλεπόμενος διαχωρισμός του τμήματος “Υγεία των καταναλωτών” είναι ο καλύτερος τρόπος για να επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Άλεξ Γκόρσκι, επικεφαλής της J&J.

Το τμήμα “Υγεία των καταναλωτών” εμπορεύεται προϊόντα ευρύτερης κατανάλωσης όπως οι επίδεσμοι Band-Aid, το στοματικό διάλυμα Listerine, οι κρέμες για το δέρμα Neutrogena, πούδρα ταλκ για μωρά ή το Tylenol, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό. Είχε κύκλο εργασιών 3,7 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, σχεδόν το 16% των συνολικών εσόδων της J&J.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου, όπως η παραγωγή και η πώληση ιατρικού εξοπλισμού για ορθοπεδικές και χειρουργικές επεμβάσεις, φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και εμβόλια, κυρίως το μονοδοσικό κατά της Covid-19, θα σχηματίσουν τη δεύτερη εταιρία. Αυτά τα τμήματα απέφεραν έσοδα σχεδόν 20 (19,6) δισ. δολαρίων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Χοακίν Ντουάτο, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της J&J και ο οποίος θα γίνει γενικός διευθυντής του ομίλου από τον Ιανουάριο, θα παραμείνει γενικός διευθυντής αυτής της νέας J&J μετά την ολοκλήρωση του διαχωρισμού. Ο Γκόρσκι θα καταλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του συμβουλίου διοίκησης της παρούσας J&J, προκειμένου να διασφαλίσει τη μετάβαση μέχρι την έλευση του Ντουάτο.

Η J&J προβλέπει να ολοκληρώσει τον διαχωρισμό της σε 18 έως 24 μήνες, από τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει την κίνηση.

Η ανακοίνωση του διαχωρισμού της J&J γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά από εκείνην ενός άλλου αμερικανικού κολοσσού, της εταιρίας General Electric, η οποία αποφάσισε να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της σε τρεις χωριστές εταιρείες.

Ακολουθεί επίσης παρόμοιες κινήσεις από άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης που προσπάθησαν να περιορίσουν το πεδίο δραστηριοτήτων τους. Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc. αποχώρησε από τον κλάδο προϊόντων υγείας ευρείας κατανάλωσης το 2019, για να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με την GlaxoSmithKline.

Μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία, η Merck & Co. Inc., συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με μια απόσχιση που περιελάμβανε τη μονάδα προϊόντων γυναικείας υγιεινής Organon και τις επιχειρήσεις της που πωλούν βιοομοειδή ή γενόσημα ακριβών βιολογικών φαρμάκων και σκευάσματα πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο, όπως τα αναπνευστικά Singulair και Nasonex.

Η διαχωρισμός έρχεται επίσης καθώς η J&J αντιμετωπίζει έντονη κριτική από ορισμένους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, με αφορμή της χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της και υποστηρίζουν ότι η βρεφική της πούδρα με βάση το ταλκ, την οποία έχει σταματήσει να πουλά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γερουσιαστές Ντικ Ντέρμπιν από το Iλινόις και Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη, έστειλαν πρόσφατα μεταξύ άλλων, επιστολή στην εταιρεία ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια νεοσυσταθείσα θυγατρική που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, επικαλούμενη το άρθρο 11.

Οι γερουσιαστές σε επιστολή τους στις 10 Νοεμβρίου αποκάλεσαν την κίνηση «κεκαλυμμένο εταιρικό παιχνίδι» που προστατεύει την εταιρεία από την ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις.

Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν την Παρασκευή ότι η ανακοίνωσή τους δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση της παιδικής πούδρας ταλκ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.